veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Yövyn työni takia hotellissa kerran viikossa – saanko vähentää kulut?

Yövyn työni takia hotellissa kerran viikossa – saanko vähentää kulut?
5.5.2021

Kotoani on yli 100 kilometriä matkaa työskentelypaikkakunnalle. Yövyn hotellissa yhden yön viikossa. Työskentelypaikkakunnalla työskentelen varsinaisella työskentelypaikalla. Muulloin teen etätöitä kotona. Asun puolisoni kanssa.

Saanko vähentää ansiotuloistani tulonhankkimiskuluina viikoittaiset kulut hotelliyöpymisistä?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Et voi vähentää tulonhankkimiskuluina hotellikuluja, koska matka johtuu työskentelystä varsinaisella työskentelypaikalla.

Työasuntovähennykseen sinulla olisi mahdollisuus, jos vuokraisit asunnon työskentelypaikkakunnalta. Vähennyksen saa myös työsuhdeasunnosta.

Ansiotuloista vähennettävä työasuntovähennys on 450 euroa kuukaudessa.

Työasuntovähennyksen voi poikkeuksellisesti saada myös, jos vuokraa pitkäaikaiseen asumiseen soveltuvan asunnon hotellista, huoneistohotellista tai muulta vastaavalta taholta. Jotta asunto soveltuu pitkäaikaiseen asumiseen, siinä pitää olla keittomahdollisuus, jääkaappi, wc- ja peseytymistilat. Pitkäaikaisesta asumisesta on tehtävä vuokrasopimus. Verovelvollisen maksama korvaus voi olla nimeltään vuokraa tai majoituspalvelusta maksettavaa korvausta.

Palkkatulosta tehtävät luonnolliset vähennykset eli tulonhankkimiskulut voi vähentää vain siltä osin kuin ne ylittävät kaavamaisen tulonhankkimisvähennyksen määrän (enintään 750 euroa).

Tulonhankkimisvähennys ei rajoita työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen ja työttömyyskassamaksujen vähentämistä, sillä ne saat vähentää kokonaan. Se ei liioin vaikuta matkakulujen vähentämiseen. Voit siis vähentää matkakulut niiltä päiviltä, jolloin olet käynyt työpaikallasi. Edellytyksenä on, että ne ylittävät matkakulujen 750 euron omavastuun. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti