veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Miten vähennys työasunnosta tehdään veroilmoituksella?

Miten vähennys työasunnosta tehdään veroilmoituksella?
12.2.2024

Minulla on työasunto, jossa asun maanantaista perjantaihin. Viikonloput asun vakituisessa asunnossani. Miten vähennän työasuntoni kulut veroilmoituksella? Minkä suuruinen vähennys on?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Voit vaatia työasuntovähennystä joko Omaverossa tai Työasuntovähennys -lomakkeella esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä. Esitäytetystä veroilmoituksestasi näet palautuspäivän, johon mennessä vaatimus on esitettävä.

Mikäli työasuntovähennys on jäänyt vaatimatta jo päättyneiltä verovuosilta, voit hakea sitä oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimuksen voit tehdä takautuvasti myös Omaverossa tämän vuoden loppuun saakka vielä vuodelle 2021.

Voit ilmoittaa työasuntovähennyksen verovuodelle 2024 jo nyt verokortillesi, jolloin vähennys otetaan huomioon verokortin ennakonpidätysprosentissa eikä vasta jälkikäteen lopullisessa verotuksessa.

Työasuntovähennyksen saat, jos olet varsinaisen työpaikkasi sijainnin vuoksi vuokrannut käyttöösi työasunnon ja sinulla on työasunnon lisäksi vakituinen asunto, jossa asut puolisosi tai alaikäisen lapsesi kanssa.

Lisäksi edellytetään, että varsinainen työpaikkasi on yli 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnostasi ja työasuntosi on yli 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnostasi.

Perheetön voi saada työasuntovähennyksen vain, jos hänellä on samanaikaisesti kaksi niin sanottua varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa näiden työpaikkojen sijainnin vuoksi.

Työasuntovähennys on 450 euroa kuukaudelta, ei kuitenkaan enempää kuin työasunnosta maksamasi vuokra.

Työasuntovähennys vaikuttaa verotuksessa vasta, jos työasuntovähennys ja muut tulonhankkimismenosi ovat kalenterivuonna yhteensä enemmän kuin kaavamainen tulonhankkimisvähennys 750 euroa.

Työasuntovähennyksen yksityiskohdista on syventävä vero-ohje Työasuntovähennys verotuksessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti