veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Vertailu: Mistä paras puhelinliittymä yrittäjälle?

Vertailu: Mistä paras puhelinliittymä yrittäjälle?
9.1.2018

Vertailimme kolmen suuren operaattorin tarjoukset pk-yrittäjän puhelinliittymästä. Tulosten pohjalta voi miettiä, olisiko aika päivittää oma sopimus.

Puhelinkulujen seuranta voi tuoda yrittäjälle hyödyllisiä säästöjä. Liittymäpaketin hinta voi olla noussut tarjousajan umpeuduttua. Tai ehkä tulee maksettua turhaan sellaisista puheminuuteista, joita ei käytä? Tai maksiminopeudesta, johon oman puhelimen tekniikka ei riitä?

Päivittämällä puhelinpakettisi saatat säästää useita satasia vuodessa. Kilpailuttaminen on työlästä puuhaa, kun samalla pitää huolehtia yrityksen pyörittämisestä. Siksi Taloustaito vertaili operaattorien tarjoukset puolestasi. Tarjoukset pyydettiin kolmelta puhelinoperaattorilta: DNA:lta, Elisalta ja Telialta.

Penan Koulutus oli vertailun esimerkkiyritys. Yhden hengen yritys toimii pääkaupunkiseudulla ja tarjoaa koulutuspalveluja. Toimintaa on kotikonttorilla, asiakkaiden tiloissa ja vuokratuissa neuvottelutiloissa. Penan Koulutus halusi päivittää puhelinliittymänsä ajan tasalle.

Näin tarjottiin liittymiä

■Elisa ja Telia tarjosivat noin 25 e/kk maksavaa pakettia, johon kuului puhetta, viestejä ja dataa Pohjolassa ja Baltiassa, Elisalla myös dataa EU-alueella. Telian pakettiin kuuluivat lisäksi puhelut ja viestit Suomesta Pohjolaan ja Baltiaan.

■DNA ehdotti noin 25-36 e/kk maksavia liittymiä. Vertailuun valittiin samanhintainen paketti kuin muillakin. Siihen kuului puhetta, viestejä ja dataa EU-alueella.

Sama hinta liittymissä, eroja nopeudessa ja ulkomaan palveluissa

Puhelinliitttymä/kk DNA Optimi EU L Elisa Yrityspaketti EU 50 M Telia Sopiva Pro N+
Hinta e/kk 24,47 24,95 24,90
Puhe/kk mobiililiittymiin 58 h 83 h 25 h
Puhe yritysnumeroon 8,35 snt/puhelu
+ 16 snt/min
8,35 snt/puhelu
+ 16 snt/min
8,35 snt/puhelu
+ 16 snt/min
Tekstiviestit/kk 300 100 500
Data Pohjola ja Baltia 50 Mbit
(rajaton)
50 Mbit
(rajaton)
rajaton
Data EU-alueella 5,5Gt/kk 5 Gt/kk Ei*
Nopeus 50 Mbit/s 50 Mbit/s 300 Mbit/s
Puhelut ja tekstarit Suomesta Pohjolaan ja Baltiaan ei ei kyllä

*Päiväpaketti 2,90 e/vrk

Lähde Suomen Rahatieto 10/2017

Puheaika: Liittymät sisälsivät puheaikaa matkapuhelinliittymiin 25-83 tuntia kuukaudessa. Jos Pena puhuu paljon pitkiä matkapuhelinneuvotteluja Suomeen, hänen kannattaisi valita iso puhepaketti. Eniten puheaikaa (83 h/kk) oli Elisan paketissa. Työpäivää kohti siitä kertyi yli 4 tuntia.

Jos Pena soittaakin puhelunsa yritysnumeroihin eikä matkapuhelimiin, kaikki operaattorit laskuttavat niistä erikseen. Yritysnumeroon soitto maksaa 8,35 senttiä puhelulta ja lisäksi 16 senttiä minuutilta. Tästä kertyy helposti useiden kymmenien eurojen lisälasku kuukaudessa. Tämä Penan kannattaa muistaa tulevia kuluja arvioidessa.

Mikäli Pena soittaa usein puheluita myös Pohjolaan ja Baltiaan, Telian liittymä olisi hänelle edullisin.

Tekstarit: Tekstiviestejä oli paketeissa 100–500 kappaletta. Jos Pena käyttää myös maksuttomia pikaviestipalveluita kuten Whatsappia ja Messengeriä, pienempikin tekstarimäärä voisi riittää.

Nettiyhteys: Kaikkiin paketteihin sisältyi rajaton netin käyttö Pohjolassa ja Baltiassa. Suurin ero oli liittymien nopeudessa.

■ Telian liittymän maksiminopeus 300 Mbit/s oli vertailun nopein.

■ Elisalla ja DNA:lla ylin nopeus oli 50 Mbit/s.

Jos Penalla on uudehko puhelin, hän saa enemmän hyötyä nopeasta liittymästä. Vanhan puhelimen tekniikka ei välttämättä riitä nopeaan netin selailuun. Nopeuteen vaikuttaa myös verkon käyttäjämäärä.

Mikäli Pena järjestää koulutusmatkan muualle Eurooppaan, hän tarvitsee laajemmat nettiyhteydet.

■ DNAn ja Elisan paketeissa oli mahdollisuus käyttää nettiä noin 5 Gt/kk EU-alueella.

■ Telian paketti ei sisältänyt palveluita Pohjolan ja Baltian ulkopuolella. Muualla EU:ssa matkustava Telian asiakas voi ostaa esimerkiksi 500 Mt:n EU-päiväpaketin, joka maksaa 2,90 e/vrk. Pakettiin sisältyy myös puhetta ja viestejä.

Esimerkkejä datasiirron määristä:

* Yhden sähköpostin vastaanottaminen (ei liitetiedostoja) 0,01-0,5 Mt

* Hyvälaatuisen kuvan lataus 1-3 Mt

* Videon lataus 1-10 Mt

* Sovelluksen lataus tai päivitys 5-50 Mt

Yksi megatavu (Mt) on noin tuhannesosa gigatavua (Gt).

Puhelinliittymä kannattaa valita operaattorilta, jolla on oman yrityksen toimintaan sopivin tarjouspaketti. Jos matkustat paljon, hyödyt paketista, johon sisältyy dataa Pohjolan ja Baltian ulkopuolella. Jos soitat usein Suomesta Pohjolaan ja Baltiaan, säästät jos puheluista ei tule lisäkuluja. Nopeasta liittymästä saat eniten vastinetta rahalle uudehkolla puhelimella ja ruuhkattomassa verkossa.

Satu Alavalkama

Lue myös 7.12. ilmestyneestä Taloustaito 11/2017:stä vertailu pk-yrityksen sähköposti- ja pilvipalveluista.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti