veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Kenet ilmoitan yritysten edunsaajien rekisteriin?

Kenet ilmoitan yritysten edunsaajien rekisteriin?
29.10.2019

Useimpien yritysten pitää tehdä kaupparekisteriin ilmoitus edunsaajistaan 1.7.2020 mennessä. Yleensä edunsaajat ovat yrityksen omistajia.

Uusi velvoite koskee noin 300 000 yritystä, joista valtaosa ei PRH:n mukaan vielä ole tehnyt ilmoitusta. Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.

Velvoite perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa pankkeja tuntemaan asiakkaansa. Edunsaajatietojen ilmoittaminen kaupparekisteriin sujuvoittaa yrityksen asiointia vaikkapa pankkilainaa haettaessa.

Voit selvittää, pitääkö yrityksesi tehdä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista PRH:n edunsaaja-apurista.

Ilmoitus tehdään netissä YTJ-palvelussa. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Voit myös valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston työntekijän tekemään ilmoituksen yrityksesi puolesta. Valtuutuksen annat YTJ-palvelussa.

Ilmoitus pitää tehdä 1.7.2020 mennessä ja aina, kun edunsaajatiedot muuttuvat tai kun olet perustanut uuden yrityksen. Ilmoitus on maksuton.

RAHANPESULAKI velvoittaa noin 300 000 suomalaisyritystä ilmoittamaan Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) yrityksen todelliset edunsaajat. Laiminlyönnistä voi seurata sakkoja ja muita ongelmia. Lue lisää aiheesta 23.10. 2019 ilmestyneestä Taloustaito Bonuksesta. Voit lukea Bonusta, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti