veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Fysioterapiayritys vaihtoi omistajaa

24.5.2017

Yrittäjäpariskunta Sirkka-Liisa ja Eero Kolehmainen ovat myyneet neljä hoitoalan yritystä 40 vuoden aikana. Viimeinen kauppa tehtiin kesällä 2015, jolloin yli 30 vuotta Vantaalla toiminut Fysioterapia Kolehmainen ky sai uuden omistajan.

Liiketoiminnan lisäksi kaupassa myytiin kalusto, laitteet ja välineet, ohjelmistot, myyntituotteet ja hoitoaineet, asiakkuudet, sopimukset, laatukäsikirja ja omavalvontasuunnitelma. Yritystoiminnan jatkaja muutti nimen ja yhtiömuodon.

Eero Kolehmainen auttoi ostajaa osakeyhtiön perustamisessa. Hän jäi myös opastamaan uutta yrittäjää alkuun. Tähän neuvoteltiin palkka ja aika.

Hinta neuvoteltiin niin, että yrityksellä on hyvät mahdollisuudet menestyä jatkossakin. Riskien hallitsemiseksi kauppakirjaan tehtiin määräyksiä kaupan purkamisesta ja kauppahinnan maksuista. Kauppahinta sovittiin maksettavaksi vaiheittain, jotta ostajalle jäi kassaan alkupääomaa.

”Jouduimme kuitenkin maksamaan veron koko luovutusvoitosta heti”, Kolehmaiset kertovat. 

Yrittämistä pitkällä jänteellä

Sirkka-Liisa ja Eero Kolehmainen valmistuivat fysioterapeuteiksi Helsingissä 1977. Seuraavana vuonna he perustivat fysikaalisen hoitolaitoksen Pihtiputaalle Keski-Suomeen, jossa oli kova pula fysioterapeuteista.

Eero Kolehmainen teki alkuun pitkää päivää perheyrityksessä, jossa Sirkka-Liisakin työskenteli päivittäisen terveyskeskusfysioterapeutin työnsä jälkeen iltaisin. Kun Sirkka-Liisa jatkoi erikoistumisopintoja Helsingissä, matka alkoi pian rasittaa.

Kolehmaiset ryhtyivät etsimään yritystä Helsingin läheltä, ja se löytyi opiskelukaverilta Rajamäeltä. Pihtiputaan yrityksellekin löytyi ostaja tuttavapiiristä.

Rajamäellä Eero Kolehmainen työllisti Fysioterapia Kolehmainen ky:hyn ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän. Muutamaa vuotta myöhemmin Vantaalle perustettiin yrityksen Länsi-Vantaan toimipiste. Yrityksissä työskenteli parhaimmillaan 10 työntekijää. 

Vuonna 1992 perustettiin Rajamäelle vielä uusi, osakeyhtiömuotoinen fysioterapia-alan yritys. Nyt Kolehmaiset ovat myymässä Rajamäellä olevia yrityksiään. 

Hyvinvointiyritykset kiertoon

Sirkka-Liisa Kolehmainen työskentelee lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hän on myös projektivastaava Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeessa.

”Kerron opiskelijoille, että yrityksen perustaminen ja myyminen on myös tapa yrittää. Nykyisin yritykset saavat paljon apua myyntiprosessissa ja rahoituksen hankkimisessa. Ostamalla toimivan yrityksen ei tarvitse aloittaa aivan alusta.” 

Pienyritys myyntikuntoon

  •  Varaa aikaa yrityksen myymiseen 3-5 vuotta.
  •  Dokumentoi yrityksen toimintaan liittyvät tärkeät tiedot. Kokoa asiakirjat yhteen paikkaan.
  • Tee myyntiprosessista suunnitelma. Hyödynnä suunnittelussa ammattiapu.
  • Keskity liiketoiminnan tehostamiseen.
  •  Auta jatkaja alkuun tarjoamalla hänelle harjoittelumahdollisuus yrityksessä.
  • Älä jää roikkumaan liian pitkään myymääsi yritykseen.

Hyvinvointiyritykset kiertoon, ammattikorkeakoulujen rakentama tukiverkosto

Yritys-Suomi, julkisten organisaatioiden yrityspalvelut yhdessä, puhelinpalvelu 0295 020 500.

Kirjavinkki: Rantanen-Korpela-Engblom-Haavisto-Haanpää: Arvokas yritys – Näin pidät yrityksesi myyntikunnossa. Suomen Yrittäjät 2016.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti