veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Omistajanvaihdos edessä? Yrityksen arvonmääritystä ei voi tehdä fiilispohjalta

Omistajanvaihdos edessä? Yrityksen arvonmääritystä ei voi tehdä fiilispohjalta
13.11.2018

Myyjän ja ostajan näkemykset yrityksen arvosta voivat olla hyvinkin kaukana toisistaan. Miten yrityksen arvo sitten pitäisi oikeaoppisesti määritellä?

Reilu vuosi sitten Tomi Kuittinen sai ostotarjouksen omistamastaan yrityksestä Palomatic Oy:stä, jonka ydinosaamista oli asentaa, huoltaa ja korjata kiinteistöjen sähköisiä paloturvallisuusjärjestelmiä.

Ostotarjous tuli sijoitusyhtiö Helmet Capitalilta, jonka sijoitussalkussa olevaan toiseen yhtiöön Palomaticin liiketoiminta istui loistavasti. Vaikka myynti houkutteli, tarjottu summa oli kaukana siitä, mitä Kuittisella oli mielessään.

”Helmet Capitalilla oli oma laskentakaavansa, mutta hinnassa ei oltu aluksi lähelläkään. Kun olin saanut heiltä muutaman tarjouksen ja hinta oli edelleen kaukana, totesin, että helpoin tapa aloittaa neuvottelut oli teetättää ulkopuolinen arvonmääritys. Sen jälkeen yrityskauppa eteni finaaliin aika nopeasti”, Kuittinen sanoo.

Oman yrityksen arvonmäärityksessä ongelmana on usein se, että moni laittaa painoa tunnearvolle. Ostajat ovat kuitenkin kiinnostuneita vain faktoista.

Mekaaninen laskuri antaa osviittaa

Yleensä yrityksen arvonmäärityksessä lähdetään liikkeelle tuottoarvosta eli siitä, paljonko yritys tuottaa kassavirtaa nyt ja tulevina vuosina. Rahoittajat linjaavat usein, että yrityskauppaa varten otettu laina pitää pystyä maksamaan takaisin yrityksestä saaduilla tuotoilla 3–6 vuodessa.

Finnveran verkkosivuilla on laskuri, jossa voi kokeilla laskea yrityksen arvoa. Finnveran aluepäällikön Janne Koivuniemen mukaan mekaaninen laskuri antaa kuitenkin vain osviittaa eikä toimi todellisena arvonmäärityksen työkaluna.

Viime kädessä yrityksen oikea hinta on se, jonka ostaja on siitä valmis maksamaan. Yritysten myyjillä voi kuitenkin olla korkeita hintaodotuksia.

”Myyjä ajattelee lähtökohtaisesti yritystä omaisuuden kautta. Hän on myymässä kiinteistöjä, koneita ja laitteita sekä vaihto-omaisuutta. Sen sijaan ostaja ajattelee asiaa kassavirran kautta. Hän ajattelee, miten paljon moottorissa on tehoa ja miten siitä saa lisää tehoja irti”, Advance Teamin toimitusjohtaja Erkki Soppela sanoo.

Advance Teamissa yritysten hinta pyritään määrittelemään niin, että kauppa toteutuu yhdeksän kuukauden kuluessa siitä, kun toimeksiantosopimus on allekirjoitettu.

Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon yrityksen arvonmääritystä tehtäessä? Lue koko juttu yrityksen arvonmäärityksestä marraskuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Yrityksen arvo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti