veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Etätöissä maaliskuun alusta lähtien – mitä kuluja etätyöläinen saa vähentää verotuksessa?

Etätöissä maaliskuun alusta lähtien – mitä kuluja etätyöläinen saa vähentää verotuksessa?
11.11.2020

Olen tehnyt etätöitä maaliskuun alusta lähtien ja sovin työnantajani kanssa, että teen työni etänä koronan takia vuoden loppuun saakka. Saanko tehdä verotuksessa tältä vuodelta työhuonevähennyksen?

Olen myös hankkinut kotiini sähköpöydän, joka maksoi 500 euroa ja ison näytön, josta maksoin 550 euroa. Käytän työssä omaa liittymääni, jonka kulut ovat 35 euroa kuukaudessa. Saanko vähentää nämä kulut tulonhankkimisvähennyksenä verotuksessa? Muita palkkatulon hankkimisesta johtuneita kuluja minulla ei ole.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Saat tehdä täyden laskennallisen työhuonevähennyksen, jos teet vuodessa etätyöpäiviä yli 50 prosenttia työpäivistä.

Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran tai osuuden hoitovastikkeesta, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen, eli niitä ei silloin vähennetä erikseen kaavamaisen työhuonevähennyksen lisäksi veroilmoituksessa.

Vuosien 2019 ja 2020 kaavamainen täysi työhuonevähennys on 900 euroa.

Mikäli vähennät työpisteesi kulut todellisten kustannusten mukaan kaavamaisen vähennyksen sijasta, voit vähentää työhuoneeseen kohdistuvan osuuden esimerkiksi edellä mainitusta vuokrasta tai hoitovastikkeesta sekä kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen. Niistä on silloin vaadittaessa esitettävä riittävä selvitys.

Työhuonevähennyksen lisäksi (kaavamainen tai todelliset kulut) voit myös vähentää kaikki kulut itse hankkimistasi työvälineistä kuten tietokoneesta, näytöstä ja näppäimistöstä ja tietoliikenneyhteydestä, kun pystyt osoittamaan, että työvälineet ovat pääasiassa työkäytössä. Hankintahinnasta vähennetään 50 prosenttia, kun pystyt osoittamaan, että työvälineillä on myös työkäyttöä. Lisäksi puhelinkulut voidaan vähentää selvityksen perusteella.

Jos yksittäisen työvälineen hankintahinta ylittää 1 000 euroa, se vähennetään enintään 25 prosentin vuotuisena menojäännöspoistona, eikä siis sen maksuvuonna kokonaan kerralla.

On hyvä muistaa, että kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, kuitenkin enintään palkkatulojensa määrän.

Koska sinulla on palkkatulon tulonhankkimiskuluja tätä enemmän, voit ilmoittaa ne tulonhankkimismenoina veroilmoituksessa edellä kerrotun mukaisesti. 

Kysymyksessä mainittujen kulujen perusteella tulonhankkimismenosi ovat seuraavat:

  • Jos hankkimasi tietokone, näyttö ja liittymä ovat pääasiassa työkäytössä, saat vähentää tulonhankkimisvähennyksenä 1 400 euroa (10 x 35 e ) + 500 e + 550 e = 1 400 e ).
  • Jos hankkimallasi tietokoneella, näytöllä ja liittymällä on myös työkäyttöä (vähennys 50 %, kulusi 700 e) ovat pienemmät kuin automaattinen tulonhankkimisvähennys), saat automaattisesti vain 750 euron tulonhankkimisvähennyksen etkä muuta.

Tulonhankkimisvähennys ei kuitenkaan kata asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia eikä työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuja ja työttömyyskassamaksuja. Ne vähennetään aina erikseen tulonhankkimisvähennyksen lisäksi.

Vastaukseen on lisätty 17.11.2020 esimerkki tulonhankkimisvähennyksestä ja 3.2.2021 vuoden 2020 täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen määrä (900 e).

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti