veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ylitarjonnan sulatus edessä asuntomarkkinoilla

Ylitarjonnan sulatus edessä asuntomarkkinoilla
5.10.2023

Asuntokauppa käy edelleen kuin liisterissä.

”Suomessa tehdään pitkällä aikavälillä keskimäärin 6 000 asuntokauppa kuukaudessa, nyt noin 4 000. Vanhojen asuntojen kauppamäärä on pudonnut noin 30 prosenttia, uudisasuntojen jopa 75 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna”, kertoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Pitkin kesää on odoteltu asuntokaupan pienoista piristymistä, mutta toistaiseksi turhaan.

Osakeasuntojen myyntiajat

Osakeasuntojen myyntiaika on koko maassa keskimäärin noin sata päivää. Myyntiaika on kaikkialla venynyt, mutta pääkaupunkiseudulla suorastaan räjähtänyt. ”Sijoittajat ovat poissa markkinoilta, ja sillä on suurin vaikutus juuri pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa.”

Myös asuntojen – etenkin vuokra-asuntojen – ylitarjonta on suurinta pääkaupunkiseudulla. Nordean laskelmien mukaan viiden viime vuoden aikana sinne on rakennettu noin 16 000 ”ylimääräistä” asuntoa suhteessa asuntokuntien määrään. Suuri osa uusista asunnoista on pieniä ja vuokrakäyttöön tehtyjä, joten vuokratarjonta on nopeasti kasvanut.

Sen sijaan esimerkiksi Turussa ja Tampereella tarjonnan kasvu on ollut rauhallisempaa ja Oulussa ja Jyväskylässä hyvin maltillista.

Pääkaupunkiseudulla markkinavuokrien vuosimuutos on nyt ollut 0,5 prosenttia, kun noissa muissa kaupungeissa se on ollut 2–2,5 prosenttia. ”Niissäkään ei siis ole pystytty korottamaan vuokria inflaation tahdissa”, Juho Kostiainen sanoo.

Asuinrakentaminen on hiipumassa ja isojen kaupunkien väestö nopeasti kasvamassa, joten ylitarjonta lienee ohimenevä ilmiö. ”Markkinat voivat tasapainottua Tampereella ja Turussa piankin, pääkaupunkiseudulla siihen saattaa mennä pari vuotta.”

Vanhojen osakeasuntojen hinnat

Juho Kostiainen huomauttaa, että kohtuuhintaisista perheasunnoista ei ole samanlaista ylitarjontaa kuin yksiöistä. Niinpä hintojen laskukin on ollut voimakkainta yksiöissä, vaikka hinnat ovat tulleet alas kaikissa asuntotyypeissä.

Hintojen lasku jatkunee vielä pääkaupunkiseudulla. Muissa isoissa kaupungeissa Nordea arvioi laskun olevan jo lopussa. Jos korot kääntyvät laskuun, Nordea ennustaa asuntohintojen lähtevän ensi vuonna hienoiseen nousuun.

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti