veronmaksajat.fi

KOTI

Taas astetta alemmaksi – energiansäästäjä ajoittaa nyt kulutustaan ja säästää

Taas astetta alemmaksi – energiansäästäjä ajoittaa nyt kulutustaan ja säästää
9.10.2023

Sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. On järkevää ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Niinkin yksinkertainen toimenpide kuin yhden asteen huonelämpötilan pudotus voi säästää Motivan mukaan viisi prosenttia lämmityskuluissa. Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa.

Talvella energiaa kuluu merkittävästi enemmän kuin kesällä, mutta vaihtelua on myös vuorokauden ajalla. Sähköä käytetään eniten arkisin aamupäivällä sekä työpäivien jälkeen. Öisin ja pyhäpäivinä kulutus on säännönmukaisesti vähäisempää.

Arkipäivien rutiinit – aamukahvit, ruoanlaitto ja kodinhoito illansuussa lisäävät kulutusta. Eniten sähköä kuluu lämmitykseen, joten sitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää yön halvoille tunneille, Motiva vinkkaa.

Sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Hinta määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä, ja seuraavan päivän tarkat tuntihinnat ilmoitetaan edellisenä iltapäivänä. 

Hintatietoja voi seurata esimerkiksi Fingidin Tuntihinta-sovelluksessa, jossa voi myös asettaa hälytyksiä hintamuutoksille. Myös sähköyhtiösi saattaa tarjota hintatietoja ja -vertailuja kulutusseurannan sovelluksissa tai verkkosivuillaan. 

Säädä sähkönkäyttöäsi hinnan mukaan

Kun sähkön hinta nousee, on aktiivisten säästötoimien aika. Siitä hyötyvät kaikki, myös parhaillaan kiinteää hintaa sähköstään maksavat, Motiva muistuttaa. Kaikkien sähkösopimusten hinnoittelu perustuu sähkön pörssihintaan, joten kulutus kalliiseen aikaan heijastelee tuleviin sopimushintoihin.

Välitöntä hyötyä kulutuksen ohjaamisesta edullisiin hetkiin saa, jos on valinnut pörssisähkön. Pitkällä aikavälillä tuntihinnoiteltu sähkö on edullisin vaihtoehto, kun muistat hyödyntää edullisimpia tunteja etenkin paljon sähköä kuluttavien laitteiden käytössä. Esimerkiksi sähkösaunan lämmitys tai uuniruokien valmistus on taloudellisinta silloin, kun sähkö on edullista.

Älykäs koti ja oikea ajoitus säästävät

Kodeissa on paljon sellaista sähkönkulutusta, jota on arjen sujuvuutta häiritsemättä mahdollista ohjata toisiin ajankohtiin.

Nykyaikaisissa kodin sähkölaitteissa ja taloteknisissä järjestelmissä on valmiina energiatehokkuutta parantavia ja kulutuksen ohjausta helpottavia ominaisuuksia.

Erityisen taloudellista sähkönkäytön ajoittaminen on niissä kodeissa, joissa sähköä kuluu paljon esimerkiksi tilojen tai käyttöveden lämmitykseen. Tällöin käytössä yleensä on myös paremmat tekniset mahdollisuudet kulutuksen ohjaamiseen laitekohtaisten ajastimien ja säätöominaisuuksien, kotiautomaation tai energiapalvelujen avulla. 

Ajoita sähkönkäyttöäsi sähkön hinnan mukaan

Kiinnitä huomiota sähkölaitteiden käytön ajankohtaan. Hyödynnä esimerkiksi näiden laitteiden ajastustoimintoja sekä varusta talotekniset laitteet ja järjestelmät älykkäällä ohjauksella:

 • astian- ja pyykinpesukoneet, kuivausrumpu
 • sähkökiuas
 • kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys
 • ilmalämpöpumppu
 • auton moottorin esilämmitys
 • sähköauton lataus
 • sähkölämmitys
 • käyttövesivaraaja
 • ilmanvaihtolaite ja jäähdytys
  Lähde: Motiva

Käytä vuorotellen suuritehoisia sähkölaitteita, kuten sähkökiuasta, käyttövesivaraajaa ja kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitystä. Mitä useampi laite on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat.

Ajankohtaisia vinkkejä energiansäästäjälle:

Lisää säästövinkkejä Motivan verkkosivuilla.

Nuoret miehet välinpitämättöminä

Naiset suhtautuvat kauttaaltaan miehiä myönteisemmin viranomaisten opastukseen ja energiansäästökampanjoiden tarjoamiin vinkkeihin, kertoo Motivan Energiansäästöviikolla julkaisema selvitys, jossa tutkittiin suomalaisten energia-asenteita ja energiansäästöä.

Naiset myös kokivat enemmän stressiä energiatilanteesta viime talvena, mutta toisaalta arvioivat oppineensa uusia taitoja useammin kuin miehet.

Kovimman haasteen energiaan liittyville kampanjoille, viranomaisille ja asiantuntijoille tarjoavat alle 34-vuotiaat miehet. He kertovat kyselytutkimuksessa käsityksenään, etteivät sen enempää lait, tutkittu tieto kuin valistuskampanjatkaan tehoaisi heidän energiankulutustottumuksiinsa.

Nuoret miehet myös suhtautuvat sähköstä käytävään julkiseen keskusteluun muita välinpitämättömämmin ja syyttävät muita useammin sähköyhtiöitä hinnan noususta. 

Sähkön hinta seurannassa

Sähkön hintaa seuraa edelleen vähintään satunnaisesti lähes 90 prosenttia ja jatkuvasti noin kolmannes vastaajista.

Pörssisähkösopimus on 38 prosentilla, ja näistä 64 prosenttia aikoo pysyä pörssihinnoitellussa sähkössä. Suosituin sopimustyyppi on määräaikainen kiinteä hinta, jollainen on 38 prosentilla vastaajista. 

Viimetalvinen energiakriisi yhdisti suomalaiset toimimaan energian riittävyyden puolesta, minkä ansiosta sähköä riitti kaikille koko lämmityskauden. 40 prosenttia suomalaisista tunnustaa peräti nauttineensa sähkönsäästöstä.  

OPTIMAALISEN SÄHKÖSOPIMUKSEN JAHDISSA | Hankkisinko sähkösopimukseksi määräaikaisen kiinteän, toistaiseksi voimassa olevan vai ns. kulutusvaikutustuotteen? Tai rohkenisinko ottaa pörssisähkön, ja kannattaako kiinnittää hinta? Siinä on aikamoinen pähkinä kuluttajalle pohdittavaksi. Kirjaudu ja lue juttu lokakuun Taloustaidosta >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti