veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Spotifylle on vaihtoehtoja – jopa paremmalta kuulostavia

Spotifylle on vaihtoehtoja – jopa paremmalta kuulostavia
11.2.2022

Samaan rahaan saa korkealaatuisempaa äänentoistoa ja videoita. Ja Neil Youngin.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn sisältölinjaukset ovat panneet monet etsimään palvelulle vaihtoehtoja. LA Timesin mukaan ainakin kilpailevat Qobuz- ja Tidal-palvelut olisivat jo saaneet uusia käyttäjiä.

Jos diggailet Spotifyn jättäneistä artisteista – joista nimekkäimpinä Neil Young ja Joni Mitchell – palveluntarjoajan vaihtoon voi olla erityisesti aihetta.

Tilanne kannattaa tosin tarkastaa muutenkin! Kilpailijoiden tarjonta on keskimäärin ainakin yhtä vahvaa kuin Spotifyn. Lisäksi tsekkaaminen on sikälikin vaivatonta, että ilmainen kokeilukuukausi on tarjolla jokaiseen palveluun.

Spotify, laakereillaan lepäilijä?

Ehkäpä pioneeriasemansa vuoksi Spotifylla on näihin päiviin ollut varaa olla tarjoamatta vähintään cd-tasoista ääntä. Kilpailijoilla cd-laatu alkaa olla jo vakiona, YouTube Musicia lukuun ottamatta. Spotifyn paraskin laatu on pakattua, selvästi cd-tasoa heikompaa ääntä.

Spotify ilmoittaa tarjoavansa myös videoita. Mitä ilmeisimmin kyse on pitkälti markkinointipuheesta. Ainakaan itse en ole löytänyt niitä etsimälläkään.

Se, missä Spotify on jossain määrin vahvoilla, on paikallinen tarjonta. Palvelu on suomenkielinen, ja tarjolla on useampia suomimusiikista kuratoituja listoja. Toisaalta, monet kilpailijat läähättävät tässäkin suhteessa Spotifyn niskaan.

Spotifyn asettama kymmenen euron hintataso peruspalvelun tilauksesta on asettunut markkinastandardiksi. Kilpailijoita ei saa yhtään halvemmalla, olkoonkin että samaan rahaan saa monesti enemmän. Perhetilaus on kilpailijoilla tyypillisesti euron halvempi kuin Spotifyn 16 euron pläjäys.

Jos osaat käyttää Spotifya, osaat käyttää myös sen kilpailijoita. Käyttöliittymä on joka palvelussa samantyyppinen. Jopa kappalevalikoima on suunnilleen samankaltainen.

Kilpailijat puhuvat 70–90 miljoonasta biisistä siinä missä Spotify itse yli 82 miljoonasta. Pienessä, epätieteellisessä vertailussamme emme ehtineet löytää valikoimista eroja, yhtä Apple Musicista puuttuvaa levyä lukuun ottamatta.

Jokaisesta palvelusta on saatavilla ainakin selainversio sekä Android- ja Apple-mobiilisovellukset. Tutkailimme vain maksullisia tilausvaihtoehtoja.

Mahdolliset vuositilaukset ovat edullisempia kuin jutussa mainitut kuukausihinnat. Palveluiden mahdollisin podcast-kattauksiin emme tutustuneet – pääpaino oli musiikissa.

Amazon Music

Amazon kertoo valikoimikseen 75 miljoonaa kappaletta. Biisit ovat vähintään cd-tasoisia, ja osa levyistä on tarjolla vieläkin korkealaatuisempana Ultra HD -laatuna. Selainsoitin tosin tarjoaa vain pakattua laatua.

Hintatietoiselle, pc-alustalla viihtyvälle korkean äänenlaadun arvostajalle Amazon on lähtökohtaisesti katselmuksen paras vaihtoehto. Pc-sovellus kuitenkin käyttäytyy hieman röyhkeästi. Se avautuu oletusarvoisesti aina, kun koneen käynnistää. Asetusta saa onneksi muutettua.

Verkkotietojen mukaan Amazon Music on ainakin joskus tarjonnut musiikkivideoita. Itse en onnistunut niitä kuitenkaan palvelusta löytämään.

Apple Music

Toisin kuin voisi luulla, Applen musiikkipalvelujen käyttö onnistuu vähintäänkin kohtuullisesti myös pc- ja Android-maailmassa.

Tosin pc-koneella musiikkia voi kuunnella vain pakatussa muodossa. Vähintään cd-tasoinen ääni toistuu vain asennettavalla sovelluksella, jota ei Windows-koneisiin saa. Pc:n iTunes kyllä soittaa Applen musiikkia, mutta niin ikään pakatussa muodossa.

Etuna kilpailijoihin verrattuna tarjolla on peräti kolmen kuukauden ilmaiskokeilu – tai näin on ainakin ollut. Tämän jutun kirjoittamisen aikoihin Apple on rajaamassa ilmaiskautta yhteen kuukauteen ainakin Yhdysvaltain ja Ison-Britannian palveluissaan. Uusien suomalaisasiakkaiden ajantasainen tilanne selviää kokeilemalla.

Tarjolla on 75 miljoonaa kappaletta, myös videoita.

Katselmuksemme ainoa sisältöpuute löytyi täältä – suomiräppäri Iben uusinta pitkäsoittoa ei Applelta löydy. Liekö syynä sitten levyn suomenkielistä kirosanaa kantava nimi. Tarjolla on kuratoituja listoja suomimusiikista.

Deezer

Deezer on hitusen verrokkejaan kalliimpi. Vastaavasti valikoima on suurempi kuin kilpailijoilla, peräti 90 miljoonaa zipaletta. Palvelu tosin tarjoaa ”vain” cd-tasoista ääntä.

Pikku täkynä myös eksklusiivinen live-ep-sarja Deezer Sessions, joskin sen artistit Ed Sheerania lukuun ottamatta olivat ainakin kirjoittajalle vieraita. Kuratoituja suomimusiikkilistojakin löytyy. Videoita ei näy tarjolla olevan.

  • 10,99 €/kk (perhetilaus 18,99 €/kk)
  • deezer.com

Qobuz

Qobuzin kattauksessa on yli 80 miljoonaa kappaletta vähintään cd-tasoisena. Sen hinnoittelu on katsauksen kovin. Tarjonnasta ei kuitenkaan löydy oikein vastinetta ekstrahinnalle. Tosin toimitettua sisältöä esimerkiksi ajankohtaisista artisteista on hyvin saatavilla.

Mukavana – ainakin pedanttien hifistien kannalta – bonuksena sovellus ilmoittaa tarkasti ja selväkielisesti toistettavan musiikin laadun. Se ei siis käytä kryptisiä tai hämäriä lyhenteitä, vaan ilmoittaa näytteenottotaajuuden ja bittimäärän eksaktisti. Cd-laadussa se on toki aina sama (44,1 kHz ja 16 bittiä), mutta sitä korkeammassa laadussa vaihtelua voi olla paljonkin.

Palveluun rekisteröityminen oli vaikeaa. En saanut sitä onnistumaan sähköpostiosoitetta käyttäen. Facebook-tunnistautumisen avulla kuitenkin onnisti, vaikkei palvelu ilmoittanut silloinkaan ilmoittanut onnistumisesta erityisen selvästi.

  • 14,99 €/kk (perhetilaus 24,99 €/kk)
  • qobuz.com

Tidal

Tidal tarjoaa yli 80 miljoonaa biisiä. HiFi-tilauksessa musiikki on cd-tasoista, kalliimmassa HiFi Plussassa mukana on myös cd:tä paremman äänenlaadun levyjä. Plussan hinta on katsauksemme kovin. Epäselväksi jäi, onko rahojen vastineeksi korkean laadun musiikkia saatavilla enemmän kuin edullisemmilla kilpailijoilla.

Palvelusta löytyy yli 350 000 musiikkivideota. Kuratoituja listoja on paljon, ei kuitenkaan suomimusiikista.

Tidalilla on melko usein haamutarjouksia tyyliin 3 kuukautta eurolla – tosin ei välttämättä vanhoille asiakkaille. Palvelulla ei ole ilmeistä keihäänkärkeä, jolla se erottuisi verrokeistaan.

  • Hifi 9,99 €/kk (perhetilaus 14,99 €/kk) 
  • Hifi Plus 19,99 €/kk (perhetilaus 29,99 €/kk)
  • tidal.com

YouTube Music

YouTube Music on katsauksen ainoa palvelu, joka tarjoaa Spotifyn tapaan vain pakattua, alle cd-tasoista äänenlaatua. Taustamusiikkina sekin toki menee. Kaikki kukkakaalikorvat eivät eroa välttämättä edes kuule.

Palvelu on taannoin elvistellyt yli 80 miljoonalla kappaleella. Nyt tarkkoja lukuja ei löydy. Tämä johtunee siitä, että palvelu tarjoaa virallisten julkaisujen lisäksi YouTuben musiikkivideoita, joita on voitu lirautella palveluun ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

YouTube Music on ehkä hieman harhaanjohtavasti nimetty. Palvelun sisällöstä kun suurin osa on ääntä, jolla ei ole tekoa YouTuben sisällön kanssa. Ja vaikka YouTuben musiikkivideot sen kautta näkyvätkin, muu videosisältö ei.

Kari Ahokas

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti