veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Näin paljon suomalaiset suostuvat pulittamaan euroja suoratoistopalveluista – kipuraja paljastui

Näin paljon suomalaiset suostuvat pulittamaan euroja suoratoistopalveluista – kipuraja paljastui
27.10.2021

Lähes puolet suomalaisista on valmis maksamaan kuukaudessa suoratoistopalveluista 10–19 euroa ja noin viidennes tätä enemmän. Viidesosa suomalaisista ei ole kuitenkaan valmis maksamaan suoratoistopalveluista vielä yhtään mitään, selviää teleoperaattori DNA:n teettämästä tutkimuksesta.

Suurimmat erot ostokäyttäytymisessä löytyy eri ikäryhmien välillä. Kaikkein eniten tilaushalukkuutta löytyy nuorimmasta, 18–24-vuotiaista. Heistä vain viisi prosenttia ei ole halukas maksamaan suoratoistopalvelusta lainkaan. Vastaajista 57 prosenttia on valmis käyttämään tilauksiin kuukaudessa 10–19 euroa tai enemmän.

Kyselyn vanhinta ikäpolvea edustaneissa 65–75-vuotiaissa vastaavasti taas 40 prosenttia oli sitä mieltä, ettei halua maksaa käyttöoikeuksista mitään.

Kuukaudessa eniten rahaa näyttäisivät käyttävän 35–44-vuotiaat, sillä heistä joka viides on valmis maksamaan suoratoistopalvelusta 20–39 euroa ja melkein kymmenesosa (8 %) yli 40 euroa kuukaudessa. Lähes samoihin euroihin päätyvät 25–34-vuotiaat.

Vaikka 25–44-vuotiaat ovat valmiita kuluttamaan enemmän rahaa suoratoistopalveluihin, heillä on palveluita kuitenkin käytössään vähemmän kuin 18–25-vuotiailla vastaajilla. Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että useammalla on tuossa vaiheessa elämää taloudessa lapsia ja aikaa kuluttaa sisältöjä on vähemmän. 

Joka viidennellä suomalaisella on käytössään vähintään kolme maksullista suoratoistopalvelua ja 40 prosentilla kaksi palvelua.

Nuoret käyttävät useampaa palvelua aktiivisemmin kuin vanhemmat vastaajat, sillä 36 prosenttia alle 24-vuotiasta täysi-ikäisistä kertoo tilaavansa vähintään kolmea palvelua. Vanhimmassa 65-75-vuotiaiden vastaajaryhmässä näin montaa suoratatoistopalvelua tilaa vain kahdeksan prosenttia.

Yllättävän moni ei tiedä, paljonko palveluihin kuluu rahaa

Tilausten määrän kääntöpuolena yllättävän usealla vastaajalla on epäselvyys siitä, kuinka paljon rahaa kuukaudessa eri palveluihin kuluu. Tutkimuksen mukaan 15 prosenttia suomalaisista ei tiedä paljonko rahaa suoratoistopalveluihin kuukaudessa kuluu.

Lisäksi 39 prosenttia kokee maksavansa palveluista osin turhaan, kun aikaa eri palveluiden katsomiseen ei ole tarpeeksi.  

MIKÄ ÄRSYTTÄÄ? 
1. Erilliset tunnukset eri palveluissa.
2. Maksaminen suoratoistosta, jota ei koe juuri käyttävänsä.
3. Vaikeudet löytää tiettyä sisältöä palveluista. 

Minna Petäinen

Tiedot on kerätty online-kyselynä Bilendi Oy:n M3 Panelissa 9.–13.4.2021. Kohderyhmänä olivat 18–75-vuotiaat suomalaiset. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1 000.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti