veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Sähkövähennystä ja sähkötukea haettu ennakoitua vähemmän – leuto talvi vaikuttanut hakemusmääriin

Sähkövähennystä ja sähkötukea haettu ennakoitua vähemmän – leuto talvi vaikuttanut hakemusmääriin
28.2.2023

Talven leudot ja tuuliset säät sekä sähkön hinnan maltillinen kehitys ovat vaikuttaneet siten, että Kelan sähkötukea ja Verohallinnon sähkövähennystä on haettu ennakoitua vähemmän. Lokakuussa 2022 annetussa hallituksen esityksessä arvioitiin, että sähkötukea tulisi saamaan noin 100 000 kotitaloutta. Sähkövähennyksen saajia arvioitiin olevan noin 250 000.

Veroista tehtävää sähkövähennystä on hakenut 1 500 henkilöä verokorttihakemuksella. Sähkövähennystä on voinut vuoden alusta alkaen hakea arvioimalla tammi-huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella.

"Sähköenergiakuluja on arvioitu verokorttihakemuksiin selvästi vähemmän kuin ennakoimme, sillä pahimmat ennusteet sähkön hinnasta eivät toteutuneet", sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta tiedotteessa. 

Sähkövähennystä saa, jos tammi–huhtikuun sähköenergiakulut ovat yhteensä yli 2 000 euroa. Vähennys on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävästä osasta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohti.

Sähkövähennystä voi hakea verokorttihakemuksella alkuvuonna arvion perusteella. Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla.

Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen.

Sähkötukea tammi-huhtikuun sähkömenoihin

Kela julkaisi sähkötuen hakulomakkeen tammikuun alkupuolella. Kuuden ensimmäisen viikon aikana Kela sai 1 449 hakemusta ja tukea myönnettiin 324 kertaa. Varsinkin tammikuun puolella myönteisten päätösten määrä oli vähäinen.

"Tavallisin syy tähän on ollut se, että tukea on haettu vuoden 2022 puolella tapahtuneeseen sähkönkulutukseen. Sähkötuki on tarkoitettu sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet tammi–huhtikuussa 2023", kertoo projektipäällikkö Kirsi Metsävainio Kelasta. 

"Tukea ei tule maksettavaksi myöskään silloin, jos sähkömenot jäävät alle sähkötuen omavastuun, joka on 400 euroa kuukaudessa. On myös hyvä huomata, että tukea ei voi saada sähkönsiirron kustannuksiin, ainoastaan sähköenergian osuuteen laskusta", Metsävainio muistuttaa.

Tammikuussa keskimääräinen myönnetty sähkötuki oli 8,01 e/pv. Suurin myönnetty tuki oli 21,29 e/pv. 

Pienituloisimmat kotitaloudet ovat saaneet apua lämmitysmenoihinsa Kelan toimeentulotuesta. Tammikuussa 3 527 kotitaloutta haki lämmitysmenoihinsa perustoimeentulotukea. Keskimäärin lämmitysmenoja huomioitiin tammikuun aikana 379,64 euroa lämmityssähkömenoja ilmoittanutta kotitaloutta kohti.

Hakemuksia vielä tulossa

Kirsi Metsävainio sanoo, että lopullisia hakemusmääriä on vielä vaikea arvioida. "Odotamme, että sähkötukihakemusten määrä kasvaa vielä maalis-huhtikuussa. Kotitaloudet saavat sähkölaskuja eri mittaisilla laskutusväleillä. Talven viileimpiä kuukausia koskevat laskut ovat monilta vielä tulematta."

"Lisäksi kaikki sähkötukeen oikeutetut eivät hae tukea välttämättä heti keväällä. Tammi-huhtikuun sähkölaskuihin voi hakea sähkötukea tämän vuoden loppuun saakka."

Jos verotuksen sähkövähennystä haluaa hyödyntää, sitä täytyy hakea viimeistään vuoden 2024 keväällä, kun vuoden 2023 esitäytetty veroilmoitus tulee täydennettäväksi.

"On tärkeää muistaa, että tänä keväänä täydennettäväksi tulevaan esitäytettyyn veroilmoitukseen sähkövähennystä ei voi lisätä. Nyt täydennettäväksi tuleva veroilmoitus koskee vuotta 2022, jolloin sähkövähennys ei ollut voimassa", Petri Manninen sanoo.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti