veronmaksajat.fi

RAHAT

Sähkösopimuksiin tuli lisää vaihtoehtoja – perehdy huolellisesti ennen vaihtoa

Sähkösopimuksiin tuli lisää vaihtoehtoja – perehdy huolellisesti ennen vaihtoa
16.1.2023

Jos on aika tehdä uusi sähkösopimus, kannattaa varata aikaa perehtymiseen. Markkinoille on tullut lisää vaihtoehtoja ja hinnat voivat vaihdella nopeallakin aikataululla.

Sähkösopimuksen valinnasta on tullut paljolti arpapeliä. Jos olet onnekas, saatat nauttia edelleen halvasta määräaikaisesta sopimuksesta. Tai saatat asua kohtuuhintaisen toimitusvelvollisuustuotteen alueella. Tai sähköyhtiösi saattaa tarjota sinulle sopimusta vanhan asiakkaan etuhintaan.

Moni on toisaalta astunut – joskus pakon edessä – ensimmäistä kertaa pörssisähkön maailmaan. Pörssisähkö nousi syksyllä 2022 sähköyhtiöiden ykköstuotteeksi, ja sen rinnalle on tullut jonkin verran myös uusia määräaikaisia käyttövaikutustuotteita, jotka ovat eräänlaisia yhdistelmiä kiinteästä ja muuttuvasta hinnasta.

”Ideana on palkita asiakasta pudottamalla kiinteää hintaa, jos hän pystyy painottamaan kulutustaan keskimääräistä halvemmille kuukauden tunneille. Valtaosa asiakkaistamme valitsee nyt käyttövaikutustuotteen, mutta myös pörssisähkö on edelleen suosittu, koska senkin avulla voi saavuttaa säästöjä painottamalla kulutustaan halvemmille tunneille”, Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa kuvaa markkinatilannetta.

Helen tarjosi vuoden vaihteessa esimerkiksi määräaikaista sähkösopimusta kahdeksi vuodeksi hinnalla, joka muodostuu näin: 17,57 snt/kWh +/- käyttövaikutus (alv 10 %). Tämän, kuten muidenkin sähkösopimusten hinta nousee jonkin verran toukokuussa, jolloin sähkön alv-alennus poistuu.

”Suosittelemme käyttövaikutustuotetta asiakkaillemme, joiden kulutus on tasaista, mutta kannustamme seuraamaan pörssisähkön tuntihintaa ja siirtämään kulutusta halvemmille tunneille. Aina se ei onnistu, ja kulutus voi myös vaihdella esimerkiksi lomamatkojen takia. Käyttövaikutus on kuitenkin useimmiten vaihdellut välillä +/-5 snt/kWh”, Hintsa kertoo.

Käyttövaikutustuotteet haastavia kuluttajalle

Analyytikko Markus Nora Energiavirastosta suhtautuu käyttövaikutustuotteisiin pienellä varauksella.

”Pörssisidonnainen tuote on jo itsessään haastava kuluttajalle, koska sähkön hinta vaihtelee joka tunti. Nämä uudet sopimusviritelmät lisäävät entisestään sekavuutta markkinoilla. Toivoisin sähköyhtiöiden tuovan vähintäänkin nettisivuilleen laskureita, joiden avulla kuluttajat voisivat arvioida tulevan sähkölaskunsa suuruutta”, hän toteaa.

Pörssisähkön tuntihinta määräytyy sähkön markkinahinnan perusteella, mutta esimerkiksi Nora ei uskalla lähteä arvioimaan sähkön hinnan tulevaa kehitystä.

”Viime syksyn perusteella vaikuttaisi siltä, että johdannaishinnat hieman yliarvioivat toteutunutta pörssihintaa, mutta pörssihintojen kehitystä ei voi varmuudella ennustaa. Sama koskee kulutusjoustoa: nyt näyttäisi siltä, että kulutusta on siirtynyt pois sähköntuotannon piikkitunneilta, mutta edelleen on parantamisen varaa.”

Kilpailutus ei toisaalta ole hankalaa, jos päättää valita pörssisähkön, koska hintaerot ovat pieniä ja niitä on vain marginaaleissa sekä perusmaksuissa.

”Edullisen marginaalin tarjoava sopimus voi kannattaa lähinnä silloin, kun sähkönkulutus on erittäin suurta. Jos kulutus on hyvin pientä, edullinen perusmaksu hyödyttää suhteessa enemmän kuin edullinen marginaali.”

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat laskivat

Jos haluaa mielenrauhaa ja vakauttaa sähkön hinnan pitkäksi aikaa eteenpäin, perinteinen määräaikainen sähkösopimus on ehkä helpoin vaihtoehto. Tarjolla oli vuoden vaihteessa enemmän tuotteita kuin syksyllä, ja hintahaarukka oli 21–25,4 snt/kWh (alv 10 %). Sopimusten kesto vaihteli kuuden ja 24 kuukauden välillä.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi Helen tarjosi syyskuussa 2022 yhden vuoden määräaikaista sopimusta hintaan 47 snt/kWh (alv 24 %), joten hintatasokin oli pudonnut melkoisesti, joskaan halvoista hinnoista ei voi edelleenkään puhua.

Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus oli hävinnyt lähes kokonaan markkinoilta. Vuoden vaihteessa oli tarjolla lähinnä joitakin pakettisopimuksia asiakkaille, joiden sähkönkulutus oli hyvin pientä.

”Pakettisopimuskin on kuluttajan kannalta hieman ongelmallinen. Se voi olla melko edullinen, jos sähkönkulutuksesi on lähellä paketin ylärajaa. Mutta jos ylität ylärajan – vaikka vain yhdellä kilowatilla – siirryt heti kalliimpaan hintaluokkaan”, Nora pohtii.

Kaisa Salminen

SÄHKÖ JA VEROT Valtion varoista pyritään tarjoamaan helpotusta kuluttajille, jotka kamppailevat suurten sähkölaskujen kanssa. Hyvin suurista sähkömenoista voi saada verotuksessa sähkövähennyksen. Sitä pitää itse hakea. Ohjeet tammikuun Taloustaidossa, joka ilmestyy 18.1.2023.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti