veronmaksajat.fi

KOTI

Saako remontista alennusta vuokraan?

Saako remontista alennusta vuokraan?
12.7.2016

Putki-, keittiö-, kylpyhuone-, julkisivuremontti… Jos iso remontti haittaa asumista, kannattaa vuokralaisen neuvotella asunnon vuokrasta alennusta vuokranantajan kanssa. 

Lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta ei ole kirjattu tarkkaan, mistä remonteista vuokralainen on oikeutettu alennukseen vuokrassa. ”Mutta laissa todetaan, että vuokranalennusta voi saada silloin, kun asunto on muussa kuin sovitussa kunnossa”, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita huomauttaa. 

Se tarkoittaa, että remontin pitää aiheuttaa haittaa asumiselle. ”Lisäksi remontin pitää olla jonkin verran aikaa vievää. Jos asuntoon tullaan esimerkiksi uusimaan keittiön hana ja se vie aikaa viisi minuuttia, se ei ole asumiselle aiheutuva haitta. Mutta jos kylpyhuoneen lattiasta otetaan kaakelit pois ja en saa viikkoon käyttää vessaan, se on selkeästi haitta asumiselle.”

Iso haitta, isompi alennus

Nyrkkisääntönä voi todeta, että mitä isompi ja asumiselle haitallisempi remontti asunnossa tehdään, sitä enemmän pitäisi saada alennusta vuokraan remontin aikana.

”Laissa ei ole silti määritelty alennusprosentteja eikä käräjäoikeuksistakaan ole tullut selkeää linjausta. Kuitenkin pientä vakiintuneisuutta on löydettävissä käräjäoikeuksien ja kuluttajariitalautakunnan päätöksistä. Niistäkään ei toki löydy esimerkiksi sellaista suositusta, että aina kun putkiremontti, vuokraan on annettava 60 prosenttia alennusta. Tilannetta joudutaan aina peilaamaan siihen, millainen asunto on ja millainen on haitan määrä”, Viita kertoo.

Tyypillisimmillään alennukseen on oikeutettu mittavissa kylpyhuone-, putki-, keittiö- ja julkisivuremonteissa. ”Julkisivuremonteissa huoneistoa ei esimerkiksi tuolloin voi ollenkaan tuulettaa tai kaikki ikkunat ovat ummessa. Ei ole lainkaan sama asia, kuin se että asunnosta näkee ulos ja voi tuulettaa”, Viita toteaa.

Jos vaikkapa mittava putkiremontti tapahtuu yksiössä eikä asuntoa voi remontin aikana lainkaan käyttää, voi Viidan mukaan olla perusteet vapautua tuolta ajalta vuokranmaksusta jopa kokonaan.

”Jos asunto ei ole käyttökelpoinen, ei vuokraa tarvitse maksaa.”

Pienemmätkin remontit voivat oikeuttaa jonkinlaiseen alennukseen vuokrasta: esimerkiksi maalaustyöt, jos tuolloin joudutaan esimerkiksi siirtelemään paljon huonekaluja.

Alennus muotoutuu neuvottelun tuloksena

Vuokranalennus edellyttää Viidan mukaan aina neuvottelua vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.

”Jo maalaisjärki sanoo, että tilan käytettävyys on myös aika merkittävä kriteeri. Jos kylpyhuone tai keittiö on kolme päivää pois käytöstä, tilanne on aivan eri kuin jos makuuhuone on nämä päivät pois käytöstä. Melkein kaikki voivat nukkua tilapäisesti sohvalla tai toisessa makuuhuoneessa. Kylpyhuone ja keittiö ovat tiloja, joita käytetään aivan eri lailla.”

Vuokralaiset ovat melko hyvin tietoisia neuvottelun mahdollisuudesta. ”Suurempi ongelma nykyisin ovat asunto-osakeyhtiöiden osakkaat, joiden asunnoissa tehdään remonttia. Heidän on vaikea niellä sitä, että vuokralaisille pitää antaa alennusta vuokrasta, vaikka heidän oma vastike ei laskekaan.”

Remontit ovat myös yksi keskeinen riidanaihe vuokrasuhteissa ”Aika selvissäkin tapauksissa vuokran alennuksista remontin aikana riidellään ja alennusta joudutaan hakemaan kuluttajariitalautakunnasta. Olenkin sitä mieltä, että neuvotteluosaaminen ei ole riittävää”, Viita toteaa.

Kirjaa ylös remontin haitat

Viita kehottaa vuokralaista aktiivisesti kirjaamaan ylös remontista aiheutuvat haitat asumiselle. 

”Esimerkiksi putkiremontissa säännöllinen veden ja sähkön katkeaminen on jo selkeä haitta.” 

Laissa mainittu vuokranalennus koskee niitä päiviä, kun remontti osuu huoneistoon, ja haitta voi lisäksi olla eri päivinä erilainen. ”Kun on kirjannut ylös haitan määrän asunnossa, asukkaallekin voi syntyä kuva siitä, kuinka suuresta vuokranalennuksesta voi lähteä neuvottelemaan. Jos kaikki huoneet ja seinät on avattu, täytyisi pyytää enemmän kuin kymmenen prosenttia alennusta vuokraan”, Viita opastaa.

Joillakin isoilla vuokranantajilla on Viidan mukaan käytäntönä, että he automaattisesta tarjoavat esimerkiksi kylpyhuoneremontista asukkaille keskustelupohjaksi 35 euroa viikolta alennusta vuokraan. ”Se voi joskus olla ihan hyvä, mutta toisinaan ei aivan riittävä. Mutta toisaalta se on lähtökohta, josta lähdetään neuvottelemaan.”

Vuokranantajan tulisi olla aloitteellinen

Viita peräänkuuluttaa vuokranantajalta aktiivisuutta remontin aikana. ”Meillä on aika lailla hyvä käsitys siitä, että jos vuokranantaja käy katsomassa huoneistossa, he ymmärtävät miksi vuokraa ei pidä maksaa. Mutta ne jotka eivät käy, eivät kyllä ymmärrä.”

Lisäksi Viita huomauttaa, että remontin aikainen valvontakaan ei kuulu vuokralaiselle vaan osakkeen omistajalle.

Viita toivoo myös, että vuokranantajat kertoisivat ajoissa vuokralaiselle, jos asuntoyhtiöön on tulossa remontti.

”Seuraava luonteva tapa olisi, että he katsoisivat yhdessä vuokralaisen kanssa kuinka paljon remontista aiheutuu haittaa, kuinka kauan remontti kestää ja minkälaiseen vuokranalennukseen se mahdollisesti oikeuttaa.”

Riitta Rimmi

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti