veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ostin ex-puolisoni osuuden talosta ja tontista – onko myyntivoitto veroton, jos myyn koko kiinteistön?

Ostin ex-puolisoni osuuden talosta ja tontista – onko myyntivoitto veroton, jos myyn koko kiinteistön?
23.4.2021

Ostin omakotitalokiinteistön yhdessä entisen puolisoni kanssa vuonna 2004. Kiinteistö on kaavatontilla.

Ostin avioeron jälkeen hänen osuutensa asunnosta käyvällä hinnalla. Meillä oli avioehto. Samassa kiinteistössä asui vakituisesti myös meidän yhteinen lapsemme. Asuimme kaikki yhteisessä kodissamme yhtäjaksoisesti vuosikausia.

Jos myyn asunnon alle vuoden sisällä ex-puolisoni kanssa tekemästäni kaupasta, voinko myydä tämän kiinteistön täysin verovapaasti? Ex-puolisoltani ostamani puolikkaan omistusoikeus siirtyi minulle kaupan yhteydessä.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Oman asunnon verovapaus koskee vain alkujaan omistamaasi osuutta. Entiseltä puolisolta ostamasi osuuden omistusaika alkaa kaupantekohetkestä.

Jos ex-puolisolta ostamasi osuuden arvo nousee, on arvonnousu sinulle veronalaista pääomatuloa. Pääomatuloistasi maksat veroa 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja sen ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Jos saat vähemmän, vahvistetaan ex-vaimolta ostamastasi puolikkaasta luovutustappio, jonka saat vähentää pääomatuloistasi tappiovuonna ja seuraavana viitenä vuotena.

Voit myydä koko kiinteistön verovapaasti, jos asut vakituisesti kiinteistöllä omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta tästä kaupantekohetkestä. Tällöin mahdollista luovutustappiota ei liioin vahvisteta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti