veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Orapihlaja-aita uusitaan – saako työstä kotitalousvähennyksen?

Orapihlaja-aita uusitaan – saako työstä kotitalousvähennyksen?
19.4.2021

Aion uusia omakotitaloni ympärillä olevan 1976 istutetun orapihlaja-aidan. Työ tehdään siten, että vanha aita katkaistaan moottorisahalla juuresta poikki ja kuormataan käsityönä kuorma-autoon ja kuljetetaan kaatopaikalle.

Kaivinkone kaivaa vanhan aidan juurakon pois, ja samalla tehdään istutusoja uusille taimille. Poiskaivettu juurakko ja maa ajetaan kuorma-autolla kaatopaikalle.

Paikalle ajetaan kuorma-autolla uutta multaa ja kuoriketta. Istutusoja täytetään kaivinkoneella ja käsityönä mullalla. Taimet istutetaan uuteen multaan käsityönä. Istutusalue peitetään kaivinkoneella ja käsityönä kuorikkeella.

Mikä osa aidan uusimisprojektista oikeuttaa kotitalousvähennykseen? Miten tarjouspyyntö ja lasku tulisi eritellä, jotta tositteet verotusta ajatellen ovat asianmukaiset? Työn tekevät yritykset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin.

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Laskuilta tulee ilmetä työn ja materiaalien sekä kuljetuksen osuudet eriteltyinä.

Kotitalousvähennyksen voi saada piha-alueella tehtävien töiden kustannuksista.

Työkustannukset oikeuttavat vähennykseen, on sitten kyseessä konetyö tai ihmisen tekemä työ. Vähennystä ei saa esimerkiksi laskuun sisältyvistä tarvikkeista, materiaaleista, taimista, matkakuluista tai kuljetuskustannuksista.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti