veronmaksajat.fi

KOTI

Oma puhelin jo 7-vuotiailla – kännykkä yleistynyt hurjasti myös 5–6-vuotiailla lapsilla

Oma puhelin jo 7-vuotiailla – kännykkä yleistynyt hurjasti myös 5–6-vuotiailla lapsilla
7.7.2022

Käytännössä jokaisella 7-vuotiaalla lapsella on oma puhelin, ilmenee DNA:n teettämästä koululaistutkimuksesta. Samalla selvisi, että jopa 87 prosentilla 5–6-vuotiaista on puhelin käytössään.

Viime vuonna tutkimukseen vastanneista 7-vuotiaiden vanhemmista 81 prosenttia kertoi hankkineensa tai antaneensa lapsen omaan käyttöön puhelimen. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa oman puhelimen omistavien ekaluokkalaisten määrä oli tutkimuksessa 100 prosenttia.

Viime vuonna kuudella kymmenestä 5–6-vuotiaasta oli DNA:n koululaistutkimuksen mukaan oma puhelin, kun vuonna 2015 alle kolmasosalla 6-vuotiaista oli käytössään puhelin.

DNA:n teettämä koululaistutkimus on kartoittanut kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä vuodesta 2014. 8-vuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla oman puhelimen omistamisen prosenttiosuus on lähennellyt sataa ensimmäisistä kyselyistä alkaen.

Ensimmäinen puhelin hankitaan usein vanhempien aloitteesta lapsen täyttäessä joko 6 tai 7 vuotta. Kyselyvastauksista selviää, että lapsen oman puhelimen koetaan parantavan turvallisuutta ja helpottavan yhteydenpitoa.

”Lapsen puhelin on useimmissa tapauksissa älypuhelin. 5–6-vuotiaiden käytössä oleva kännykkä on 85-prosenttisella varmuudella älylaite, kun taas 7–8-vuotiailla todennäköisyys on noin 90 prosenttia. Tätä vanhemmissa ikäluokissa älylaitteiden osuus puhelimista kasvaa entisestään”, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko toteaa tiedotteessa.

Vanhemmat hankkivat 5–12-vuotiaille yleensä 100–200 euron arvoisen puhelimen. Teini-ikäisille hankittavista puhelimista puolestaan suurin osa osuu hintaluokkaan 100–300 euroa. 

Puhelimen ja liittymän ominaisuuksista yleisimmin pienemmillä lapsilla on käytössä rajaton mobiilidata, soitonesto maksullisiin numeroihin ja lapsen puhelimen sijainnin seuranta. Yleisimmät lisätarvikkeet lasten puhelimissa ovat suojakuoret ja näytönsuoja. 

Useimmissa ensi syksyn ekaluokkalaisten perheissä puhelimen hankinta on suunnitelmissa loppukesästä juuri ennen koulujen alkua. Ihan viime tippaan puhelimen hankintaa ei kannata jättää, jotta sen käyttöä ehtii harjoitella ennen koulun alkua.  

”Puhelimen toimintoja on hyvä harjoitella vanhemman kanssa yhdessä ajan kanssa. Samalla on hyvä sopia puhelimen käyttöön liittyvistä pelisäännöistä: esimerkiksi milloin ja mihin puhelinta käytetään sekä millaisia sovelluksia siihen ladataan.” 

PUHELIN EKALUOKKALAISELLE – MITÄ VANHEMMAN PITÄÄ TIETÄÄ? Fiksu vanhempi miettii puhelimen merkkiä ja mallia, mutta myös sitä, miten lapsi oppii puhelimen ja netin käyttäjäksi. Tässä Taloustaidon vinkit onnistuneeseen hankintaan >>

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti