veronmaksajat.fi

KOTI

Myyn asunnon tyttärelleni alihintaan – vaikuttaako tämä yhtiölainasta maksettavaan varainsiirtoveroon?

Myyn asunnon tyttärelleni alihintaan – vaikuttaako tämä yhtiölainasta maksettavaan varainsiirtoveroon?
17.8.2023

Taloyhtiön yhtiölainaosuudesta maksetaan kaupan yhteydessä nykyään kaksi prosenttia varainsiirtoveroa. Miltä osin yhtiölainasta on maksettava varainsiirtoveroa, jos myyn asunnon tyttärelleni alihintaan, mutta niin, että kauppahinta ylittää 75 prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Varainsiirtovero maksetaan koko yhtiölainan määrästä, jos kauppahinta ylittää ¾:aa käyvästä arvosta. Jos asunto annettaisiin lahjaksi, yhtiölainaosuudestakaan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Alihintaisten kauppojen varainsiirtoverosta on eri mielipiteitä. Verohallinnon ohjeen ”Varainsiirtovero arvopapereiden luovutuksessa” mukaan varainsiirtovero on maksettava alihintaisissakin kaupoissa luovutettuihin osakkeisiin kohdistuvasta yhtiölainaosuudesta kokonaisuudessaan. Verohallinnon ohjeen mukaan sillä ei ole merkitystä onko kauppahinnaksi sovittu esimerkiksi vain puolet tai yli ¾:aa asunto-osakkeen käyvästä arvosta. Asiasta ei ole kuitenkaan oikeuskäytäntöä. 

Mielestäni alihintaisissa luovutuksissa, joissa kauppahinta on enintään ¾:aa käyvästä arvosta, varainsiirtoveroa tulisi maksaa yhtiölainaosuudesta vain siltä osin kuin luovutus on vastikkeellinen.  Lahjaa vastaavalta osalta varainsiirtoveroa ei pitäisi joutua maksamaan. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä myyntihintaa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti