veronmaksajat.fi

KOTI

Moni taloyhtiö jättää kylpyhuoneet remontoimatta putkiremontin yhteydessä – kiinteistöissä muhii korjausvaje

Moni taloyhtiö jättää kylpyhuoneet remontoimatta putkiremontin yhteydessä – kiinteistöissä muhii korjausvaje
15.3.2018

Lähes kolmasosa kylpyhuoneista jää korjaamatta putkiremonteissa. Näin käy, kun taloyhtiöt haluavat kutistaa kustannuksia, paljastaa tuore Putkiremonttibarometri.

”Jos taloyhtiö haluaa karsia kustannuksia, kylpyhuoneet jätetään usein korjaamatta. Tämä on asukkaiden kannalta harmillista, koska asumismukavuus ei parane. Lisäksi puutteelliset vesieristeet muodostavat merkittävän riskin talon rakenteille”, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Pekka Harjunkoski sanoo. 

Putkiremontti tarkoittaa yleensä käyttövesiputkien uusimista ja sen yhteydessä tehtyjä muita remontteja, kuten viemäreiden, kylpyhuoneiden ja sähköjärjestelmien uusimista. Putkiremontin sisällöstä päätetään yhtiökokouksessa.

Reilu puolet taloyhtiöistä ei ennakoi korjauksia

Putkiremonttibarometrin mukaan 46 prosenttia taloyhtiöistä ryhtyi putkiremontin valmisteluun, koska pitkän tähtäimen suunnitelmassa oli otettu kantaa remontin ajankohtaan. Osittain taustalla olivat myös putkiston kuntotutkimukset sekä putkivuodot.

Taloyhtiöistä 54 prosenttia sen sijaan ei turvautunut pitkän tähtäimen suunnitelmaan, vaan käynnisti putkiremonttihankkeen esimerkiksi siksi, että rakennuksen putket vuotivat tai märkätilat olivat vaurioituneet.

Pekka Harjunkosken mukaan erityisesti iäkkäillä kiinteistöillä pitäisi olla kiinteistön teknisten järjestelmien korjaussuunnitelma.

­”Hyvä nyrkkisääntö on 50 vuotta. Jos kiinteistöön ei ole tehty putkiremonttia, on jo kiire alkaa valmistella sitä.”.

Harjunkoski kehottaa osakkaita menemään yhtiökokouksiin tutustumaan taloyhtiön tilanteeseen.

Asukkaiden hälytyskellojen pitäisi soida, jos vanhan kiinteistön korjaussuunnitelmassa on vain hankkeita, jotka eivät vaadi minkäänlaista suunnitelmaa rahoituksesta.

”On mahdollista, että asut kiinteistössä, jossa muhii valtava korjausvaje.”

Barometrin mukaan putkiremontin kustannuksista 83 prosenttia menee urakointiin, yhdeksän prosenttia rakennuttamiseen ja kahdeksan prosenttia suunnitteluun.

Mitä putkiremontissa korjataan?

  • käyttövesi 92 %
  • talon sisäpuoliset viemärit 70 %
  • pohjaviemärit 62 %
  • tonttiviemärit 50 %

Mitä muuta remontoidaan putkiremontin yhteydessä?

  • tietoliikennekaapelointi/antennijärjestelmä 58 %
  • sähköjärjestelmä 55 %
  • lämmitysjärjestelmä 45 %

Lähde: Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2018 

Korjausvaje tarkoittaa rakennuksessa olevaa korjausvelkaa. Sen määrä kertoo, kuinka paljon korjauksiin olisi pitänyt investoida, jotta rakennukset olisivat käytön kannalta hyvässä kunnossa.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometria on tehty vuodesta 2009. Putkiremonttibarometri 2018:aan vastasi 174 isännöitsijää ympäri Suomea.

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti