veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mökkitalkkari tuo kevennystä kesämökin työleiriin

Mökkitalkkari tuo kevennystä kesämökin työleiriin
24.6.2021

Mökkitalkkari tulee apuun, jos haluaa lyhentää kesän työleiriä. Vaikka avuksi palkattava olisi kuinka hyvä tuttu, työtehtävistä ja euroista on syytä sopia etukäteen.

Laituri on kokenut kovia jäidenlähdön aikana, ja sen etuosa on kiepsahtanut jyrkästi vinoon. Venettä ei saa siihen enää kiinnitettyä. Koko helahoito pitäisi purkaa ja rakentaa tilalle jämäkkä ponttonilaituri.

Yhtä kiireinen, ellei kiireisempi, työ on mökin katon huopa. Se pitäisi vaihtaa ja samalla tarkistaa, missä kunnossa katon rakenne huovan alla on. Huopa on päässyt sammaloitumaan, mihin syynä ovat ainakin osittain iso mänty ja koivu aivan mökin vieressä. Ne pudottavat neulasensa ja lehtensä katolle, jota pitäisi sammaleelta välttyäkseen siivota ahkerasti.

Tuttava huomautti, että puut pitäisi kaataa, sillä hänen mielestään ne ovat huonokuntoisia ja voivat syysmyrskyn aikaan kaatua mökin päälle.

Työlista on masentavan pitkä. Lisäksi sille kuuluu esimerkiksi kahden kannon jyrsiminen – ovat keskellä saunapolkua. Saunan lauteet piti uusia jo kaksi kesää sitten. Haaveissa on myös pieni järvelle antava terassi saunan edessä.

Entä jos työlistasta pääsisi eroon eikä tekisikään kesästä pitkää hikistä urakkaa vaan kysäisisi apuun ammattilaisen, mökkitalkkarin? 

Mökkitalkkarilla arvokasta paikallistuntemusta

Kun mökkitalkkarit luettelevat työtehtäviään, helpompi olisi kenties luetella, millaisia kiinteistönhoidon ja rakentamisen tehtäviä he eivät hoida.

Heillä on perin yhtenäinen näkemys suomalaisten avuntarpeesta: periaate on, että mökillä hoidetaan raskaatkin hommat itse. Mutta kun mökkitalkkarin apuun kerran tai pari turvaudutaan, ammattilaisen avusta tulee tapa. Ymmärretään, että loman voi viettää lomana.

Hyvä mökkitalkkari on aarre jo paikallisen tuntemuksensa takia. Jos hän ei itse tee jotakin, hän tietää, keneltä palvelun saa hyvällä hinta-laatusuhteella. Mökkitalkkari osaa vinkata, kuka säilyttää ja huoltaa veneen talviaikaan, keneltä saa valmiit koivuklapit pihaan kipattuina ja kuka tuo sorakuorman suunnitteilla olevan terassin alle.

Mökkitalkkarilta voi kysäistä myös paikallisista laajakaistayhteyksistä sekä asiantuntijoista, joiden puoleen voi kääntyä teknistä asiantuntemusta kaivatessaan.  

Laituri, nurmikko ja kantojen jyrsintä

Mökkitalkkarit tekevät paljon itsekin, sillä usealla heistä on esimerkiksi kirvesmiehen tausta.

Näin on muun muassa Olli Bertlingillä Someron Pitkäjärvellä. Hänellä on vakituisina asiakkaina juuri niitä, jotka ovat kerran pari palveluja ostettujaan tehneet siitä tavan.

Erityisen paljon hänen apuunsa turvautuvat iäkkäät asiakkaat, jotka eivät jaksa tehdä mökin perustöitä, mutta eivät vielä raaski luopua mökkeilystä kokonaan.

Bertling käy esimerkiksi ajamassa nurmikon, mutta tekee myös salaojituksia ja jyrsii puiden kantoja. Terassia varten hän käy asentamassa kierrepaalut paikoilleen. Laiturin nostot ja laskut ovat hänen perustyötään.

Joidenkin mökkien maasto on työläs, ja mökkitalkkari käy huoltamassa sen kuntoon kerran tai kaksi kesässä. Noiden kertojen välillä mökkeilijä hoitaa sitä itse.

Bertling kertoo, että jos mökkeilijät eivät ehdi mökilleen kovin usein, he haluavat nurmikon pysyvän siistinä. Ajettu nurmikko on yksi keino pitää mökki asutun näköisenä ja varkaat loitolla.

Sopimukset tehdään aina asiakas kerrallaan ja hinnoista voidaan sopia urakkana tai tunteina.

Bertling sekä oriveteläinen mökkitalkkari Jussi Lietsala ovat huomanneet, että mökkien varustelutaso on noussut. Korona-aikaan trendi kiihtyi entisestään. Kun ulkomaille ei päästy, rahaa jäi mökkiremonttiin ja sen pihapiirin kunnostukseen.

Soraa ja terassilautoja kuljetettiin ahkerasti niemennokkiin, ja mökkitalkkareiden kalenterit täyttyivät. 

Kaikki mökkitalkkarit eivät mainosta

Mistä luotettavan mökkitalkkarin löytää? Verkossa mökkitalkkari-sanahaulla saa yli 60 000 osumaa, ja niitä löytää runsaasti myös paikkakunnittain hakemalla.

Kannattaa muistaa, että maakunnissa on paljon osaavia rakentamisen ammattilaisia, jotka eivät mainosta itseään verkossa eivätkä välttämättä edes nimeä itseään mökkitalkkariksi.

Puskaradio on hyödyllinen. Ammattilaisen palvelujen tarpeista kannattaa jutella alueen muiden mökkiläisten kanssa tai paikallisessa kaupassa käydessä. Lappu kyläkaupan ilmoitustaululla on edelleen hyvä konsti.

Metsurin hommia tekevät, samoin kuin monet maanviljelijät, ovat monen mökkiläisen kesäloman pelastus. 

Mökkitalkkarin erikoistöissä hintalisä

Mitä hyvä mökkitalkkari sitten maksaa? Hinnoista sovitaan aina työn mukaan. Kodinplaza kilpailuttaa eri ammattilaisia verkkosivuillaan ja kertoo, että esimerkiksi yksi yksittäinen tarkastuskäynti mökillä maksaa noin 50–100 euroa. Hintaan vaikuttaa muun muassa mökin sijainti.

Sivuston mukaan yleisimmät mökkitalkkarin työt ovat tarkastuskäyntien lisäksi polttopuiden tekeminen, lumenluonti, nurmikon leikkuu, puurakennelmien teko sekä rakentaminen ja maalaus.

Mökkitalkkarit käyvät myös pudottamassa lumet katolta ja putsaamassa räystäskourut.

Erikoistöitä tehdään myös. Esimerkiksi Apupapu, Jussi Lietsalan yritys, käy niittämässä kaislan koneellisesti leikkurilla, Olli Bertling puolestaan jyrsimässä kannot pois tieltä.

Halvimmillaan erikoisosaaja-mökkitalkkarin työt ovat 30 euroa tunnilta, mutta esimerkiksi isot työkoneet nostavat hintaa.

Myös matkat maksavavat, joten talkkarin valinnassa kannattaa suosia paikallisia ihmisiä. Toisaalta hyväksi ja luotettavaksi tiedetyn, kauempaakin tulevan mökkitalkkarin palveluista maksaa mielellään hieman ylimääräistä.

Sovi töistä hyvissä ajoin

Mökkitalkkarit tekevät tyypillisesti muidenkin kuin mökkiläisten töitä, ja kiivain rakentamisen aika osuu samaan aikaan kuin mökkikausi. Olli Bertling kertoo, että kiireisin aika on se, ”kun ilmoja riittää”.

Varmimmin mökkitalkkarin saa avukseen tekemällä vakituisen säännöllisen sopimuksen. Tutun ammattilaisen kanssa on kesänkorvalla helppo sopia muitakin yksittäisiä työkeikkoja.

Bertling kertoo tekevänsä työt usein valmiiksi ennen kuin mökkiläiset tulevat lomaansa viettämään.

Oma lukunsa ovat etelän kiireiset mökkiläiset, jotka toivoisivat työmiestä paikalle saman tien. ”Kesällä en juuri lomaile ja yritän tehdä töitä myös iltaisin, jos se vain asiakkaalle sopii”, Bertling kertoo.

Somerolla ja lähipaikkakunnilla riittää töitä sen verran, ettei Bertling juuri kauemmas lähde.

Myös Lietsalalla riittää töitä lähistöllä, eikä hänen ole tarvinnut töitään markkinoida, kun puskaradio on hoitanut mainostamisen hänen puolestaan. 

Mökkitalkkari käy tarkistamassa mökin – saako käynnistä kotitalous­vähennyksen? 
Mökkitalkkari käy silloin tällöin katsomassa, että mökillä on kaikki hyvin. Saanko palvelusta kotitalousvähennyksen, jos muut vähentämisen edellytykset ovat kunnossa? Näin verojuristi vastaa >>

Kirsi Riipinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti