veronmaksajat.fi

KOTI

Mitä kuuluu hyvään vuokratapaan? Hyvän vuokrasuhteen pelisäännöt

Mitä kuuluu hyvään vuokratapaan? Hyvän vuokrasuhteen pelisäännöt
1.10.2018

Onko vuokrasopimus lähetettävä postitse tai tarvitseeko vuokralainen luvan asunnon alivuokraamiseen kesätapahtuman ajaksi? Entä mikä on lain sanelema muuttopäivä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Hyvä vuokratapa, kymmenen asumisen ja kiinteistönhoidon järjestön yhteistyönä syntynyt ohjeisto. Ohjeet uudistettiin keväällä 2018. 

1. Esittely vastaamaan todellisuutta

Avoimen, luottamuksellisen vuokrasuhteen luominen ja hoitaminen on kaikkien osapuolten etu. Hyvään viestintään kannattaa panostaa jo asunnon ilmoitusvaiheessa. Vastaavatko nettikuvat asunnon todellista kuntoa? Onko muu ilmoitusaineisto kattavaa ja ajan tasalla? Myös erityisehdot, kuten poikkeava kunnossapitovastuu tai tupakointikielto, on syytä mainita.

Asunnon kuntotarkastus kannattaa tehdä yhdessä vuokrasopimuksen solmimisen sekä päättymisen yhteydessä. Vakuudesta sopimukseen kannattaa kirjata, että vakuus annetaan kaikkien sopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi.

2. Sähköinen vuokrasopimus kelpaa

Verkosta löytyy useita vuokrasopimusmalleja. On syytä olla tarkkana, että sopimus on yksiselitteinen ja täyttää lain määräykset. Hyvään vuokratapaan on kirjattu myös kimppa-asumisen sopimusvaihtoehdot.

Sähköinenkin sopimus on kirjallinen sopimus. Perinteisen postin kyytiin vuokrasopimusta ei tarvitse lähettää. Riittää, kun allekirjoitettu sopimus skannataan ja toimitetaan perille sähköisenä. Jotta viestittely sujuu, yhdessä kannattaa sopia molemmille parhaiten luontuva yhteydenpitokanava. 

3. Vuokran korotukset ja alennukset

Lain mukaan vuokraa voidaan korottaa vapaarahoitteisissa vuokrasuhteissa vain, jos tätä koskeva ehto on kirjattu vuokrasopimukseen. Sopimuksesta on käytävä ilmi korotuksen peruste ja ajankohta.

Mikäli vuokraa on tarpeen korottaa muutoin kuin sopimukseen kirjatuin ehdoin, neuvottelut on aloitettava vähintään 6 kuukautta ennen suunniteltua korotusta.

Vuokran alennus on paikallaan silloin, kun asunto on kunnoltaan puutteellinen, kuten remontin aikana, tai vain osittaisessa käytössä. Tämä koskee myös taloyhtiön tekemiä remontteja. 

4. Asunnon remontit ja korjaukset

Vuokranantaja voi tehdä kiireelliset muutos- ja korjaustyöt heti, laajemmista korjauksista on ilmoitettava vuokralaiselle vähintään 6 kuukautta ennen töiden aloitusta.

Jos vuokralainen haluaa tehdä huoneistossa muutos- tai korjaustöitä, hän tarvitsee vuokranantajan luvan. Tällöin kannattaa sopia kirjallisesti mahdollisesta työn ja materiaalien korvaamisesta. Vuokralainen voi hyödyntää kaikki remontointi- ja korjauskulut kotitalousvähennyksessä. 

5. Vuoroin vieraissa

Lain mukaan vuokranantajan on sovittava huoneistossa käynneistä aina vuokralaisen kanssa. Pelkkä ilmoitus esimerkiksi remontista ei korvaa sopimista. Vuokralaiselle on hyvä kertoa myös välittäjän visiittiaikeista siinä vaiheessa, kun suunnittelee asunnon myymistä.

Mikäli vuokralainen alivuokraa asunnosta enemmän kuin puolet, tarvitaan vuokranantajan lupa. Tämä koskee myös lyhytaikaista kotimajoitusta vaikkapa kesätapahtuman yhteydessä.

Vuokralaisen voi valtuuttaa osallistumaan yhtiökokouksiin – hänellähän saattaa olla asumiseen liittyvää osaamista, kuten isännöintitausta.

6. Vuokrasopimuksen irtisanominen sähköisesti

Vuokrasopimuksen irtisanomisen voi hoitaa sähköisesti. Vahvistukseksi riittää vastausviesti, jossa todetaan irtisanomisilmoitus vastaanotetuksi.

Loppusiivouksen tasosta on hyvä sopia yhdessä jo vuokrasuhteen alussa.

Muuttopäiväksi lasketaan vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä.

Mitä kuuluu hyvään vuokratapaan? Asiantuntijana Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

 Minna Takkunen

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti