veronmaksajat.fi

KOTI

Millainen pakastin on nyt energiatehokas? Kylmälaitteiden merkinnät ovat uudistuneet

Millainen pakastin on nyt energiatehokas? Kylmälaitteiden merkinnät ovat uudistuneet
2.7.2021

Ennen satokautta on hyvä katsastaa pakastimen kunto. Jatkuvasti huriseva kompressori kielii siitä, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa. Riski ruokien ennenaikaisesta pilaantumista lisääntyy.

Jos pakastin ahdetaan täyteen tavaraa, se kuormittaa väsynyttä kompressoria entisestään ja laite saattaa silloin herkästi hajota. Vanha laite myös kuluttaa enemmän sähköä kuin uusi.

Energiayhtiöiden tarjoamasta kulutusseurantapalvelusta voi tarkastella kodin ja laitteiden sähkönkäyttöä. Lisääntynyt kulutus voi kieliä laitteen vikaantumisesta. Myös mökin laitteiden seurantaan kulutusseuranta on kätevä apuväline.

"Jos pakastin on 10–15 vuotta vanha, pelkästään virrankulutuksessa ei ole kovin suurta eroa uuteen verrattuna. Mutta jos pakastin on ollut käytössä jo 25 vuotta, se todennäköisesti on jo sähkösyöppö", kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Elintarvikkeiden säilytyksessä pakastimessa kylmyyttä pitäisi olla -18 °C, jääkaapissa +2 - +6 °C ja viileäkaapissa +10 - +14 °C.

Kylmälaitteiden energiankulutukseen vaikuttaa myös sinne laitettavien tuotteiden lämpötila. Ruokaostokset pitäisikin tuoda kylmälaukussa mahdollisimman tuoreina ja säilyvinä kotiin tai mökille saakka ja laittaa pian pakastimeen tai jääkaappiin.

Kylmälaitteiden uusi skaala A–G

Energiamerkintäjärjestelmä on kannustanut isojen kodinkoneiden valmistajia kehittämään yhä energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä tuotteita. 25 vuoden aikana, jolloin energiamerkintää on käytetty, kylmälaitteiden energiankulutus on pienentynyt yli puoleen. Järjestelmän tavoitteena on myös auttaa kuluttajia tuotteiden vertailussa ja ostopäätöksen teossa.

Kylmälaitteiden energiamerkintä uudistui tämän vuoden maaliskuussa. Entinen puna-vihreä nuolikuvio on yhä tallella, mutta skaala on nyt selkeästi A–G ja plusluokat ovat poistuneet.

Energiankulutuksen lisäksi merkintä kertoo jääkaapin tai pakastimen nettotilavuuden ja äänitason, joka ilmaistaan luokituksella A–D.

Tuotteen energiamerkintä löytyy keskeltä etikettiä ja asiakas saa lisätietoa tuotteesta myös merkinnän QR-koodin kautta. Kodinkoneliikkeet kertovat myös nettisivuillaan uudesta energiamerkinnästä, joka täytyy löytyä laitteista myös verkkokaupan puolella.

Verkkokauppa.com ohjeistaa sivuillaan, että vanha ja uusi merkintä eivät ole vertailtavissa keskenään, koska koko laskukaava merkin takana on muuttunut.

Nykyiset A-kategorian laitteet eivät siirry suoraan uuden järjestelmän A-luokkaan, vaan pikemminkin B-luokkaan ja sen alle. Aluksi suurin osa A-kategoriasta ja osittain myös B-luokka jätetään tyhjäksi vielä energiatehokkaampia laitteita varten.

Uusia ominaisuuksia arvostetaan

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo, että käytännössä kylmälaitteiden virrankulutusta on vaikea verrata, koska laitteiden ja sähkön käyttö on niin erilaista eri kotitalouksissa.

"Koska uusia A-luokan laitteita ei käytännössä vielä löydy kaupoista lainkaan, hyvienkin laitteiden merkintä voi olla D tai E. Tällainen laite voi edelleen edustaa laiteryhmän energiatehokkainta kärkeä. Uuden laitteen hankinnassa tärkeintä onkin miettiä, millaiseen käyttöön pakastinta tarvitsee", Suur-Uski kertoo.

Pienemmän energiankulutuksen lisäksi uusissa pakastimissa on ominaisuuksia, joita kuluttajat arvostavat.

Tuoteryhmäpäällikkö Harto Kurki Veikon Koneesta kertoo energiankulutuksen olevan yksi asiakkaiden ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä, mutta pääsääntöisesti se ei ole ykköskriteeri. Enemmän vaikuttavat  laitteen fyysiset mitat, sijoituspaikka ja litratilavuus. Myös automaattinen sulatus on kuluttajille tärkeä ominaisuus.

"Meille palautuu asiakkailta kierrätykseen pääsääntöisesti noin 10–15 vuotta vanhoja pakastimia, mutta toki esimerkiksi keittiöremonttien yhteydessä vaihtoväli saattaa olla tiheämpikin, kun vallitsevat trendit muuttuvat. Esimerkiksi tällä hetkellä musta ja täysin kalustepeitteinen vaihtoehto ovat nousseet selkeästi haastamaan perinteistä valkoista väriä", Kurki kertoo.

Marja Lammi

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti