veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Lamppujen energiamerkinnät muuttuvat – vanhat ja uudet merkinnät eivät keskenään vertailukelpoisia

Lamppujen energiamerkinnät muuttuvat – vanhat ja uudet merkinnät eivät keskenään vertailukelpoisia
2.9.2021

Lamppujen energiamerkinnät uudistuivat syyskuun alussa. Uuden merkin energialuokka-asteikko ulottuu A:sta G:hen.

Uudessa asteikossa A-luokan lamput ovat energiatehokkuudeltaan parhaimpia eli vähiten sähköä kuluttavia ja G-luokan lamput energiatehottomimpia. Vanhassa energiamerkissä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++‒ E.

Eri kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään, ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A‒G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan. Keväällä 2021 ensimmäiset laitteet saivat uudet merkit, ja nyt vaihtui lamppujen merkintä.

Tavarantoimittajilla ja kaupoilla on 18 kuukautta aikaa muuttaa merkintöjä, joten sekä  lampuissa että kodinkoneissa on sekä uusia että vanhoja energiamerkintöjä, Motiva kertoo tiedotteessaan.

Erilaiset merkinnät saattavat hämmentää, sillä uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä varustettu tuote, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita. Uudet ja vanhat merkit eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Uuden merkin astuessa voimaan on luokittelun vaatimuksia kiristetty niin, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille. 

Merkintöjen muuttuminen ei tarkoita sitä, että lamppujen tai laitteiden energiatehokkuus olisi huonontunut, vaan luokitus on uudistunut. 

Kun lampun energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on  energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli olipa lampussa uusi tai vanha merkki.

Laadukkaampaa valoa kotiin

EU:n ekosuunnitteluasetuksen mukaan syyskuussa 2021 otetaan käyttöön myös tiukemmat LED-lamppujen ekosuunnitteluvaatimukset. Muutos tuo uuden kansainvälisen testausmenetelmän lamppujen laadun ja käyttöiän mittaamiseksi ja valonlähteille tulee muun muassa uusia välkkymistä koskevia sekä kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia. 

Neuvoja lamppujen hankintaan saa lampputieto.fi-sivustolta. Energiamerkinnöistä löytyy lisätietoa energiamerkinta.fi-sivustolta.  

UUSI PAKASTIN? Pakastimen jatkuvasti huriseva kompressori kielii siitä, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa. Riski ruokien ennenaikaisesta pilaantumista lisääntyy. Millainen pakastin on nyt energiatehokas?

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti