veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Onko otoslistallasi elektroniikkaa tai kodinkoneita? Tarkista ensimmäiseksi energiamerkintä

Onko otoslistallasi elektroniikkaa tai kodinkoneita? Tarkista ensimmäiseksi energiamerkintä
23.11.2023

Moni kuluttaja suuntaa marras-joulukuussa elektroniikka- ja kodinkonekaupoille. Vastuullinen kuluttaja tarkastaa laitteen energiamerkinnän ennen hankintapäätöstä.

Laitteen energiankulutukseen ja siitä syntyviin energiakuluihin on helpointa vaikuttaa hankintavaiheessa. Useimpien laitteiden kyljestä saa yhdellä vilkaisulla paljon tietoa, kun tarkastaa laitteen energiamerkinnän. Uudistuneessa energiamerkissä asteikko on aina A:sta G:hen.

”Moni ajoittaa kotinsa laitteiden päivityksen loppuvuoteen, jolloin kaupoissa on käynnissä erilaisia alennuskampanjoita. Aina uutta laitetta hankkiessa olisi tutkittava, löytyykö siitä energiamerkki”, Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski vinkkaa tiedotteessa.

Usein iso osa laitteen ympäristövaikutuksesta tulee sen käytön aikaisesta energiankulutuksesta. Energiamerkin avulla on helppo valita eri vaihtoehdoista vähiten energiaa kuluttava laite.

Suur-Uski muistuttaa, että vastuullisin laite on se, joka on hankittu oikeaan tarpeeseen.

"Ennen käyttöönottoa tutustutaan sen käyttöohjeisiin, joista saa tiedon myös energiatehokkaista asetuksista ja ohjelmista. Ohjeita on hyvä noudattaa aina laitetta käytettäessä. Kun laitteesta on aika luopua, se kierrätetään asianmukaisesti."

Energiamerkinnässä A-G-asteikko

Energiamerkintää käytetään kodinkoneissa ja viihde-elektroniikassa. Merkkiä on viime vuosina uudistettu siten, että siinä on käytössä tuttu A-G-asteikko ja energiatehokkuusvaatimukset ovat entistä tiukempia. A-luokan tuotteet ovat  energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita

Energiamerkintä on EU-maissa yhtenäinen, ja se auttaa valitsemaan energiatehokkaimpia vaihtoehtoja antamalla luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa laitteiden energiankulutuksesta.

Lisäksi uudistuneessa merkissä on QR-koodi, josta pääsee suoraan EU:n laajuiseen tuotetietokantaan katsomaan valmistajan ilmoittamia tuotetietoja tarkemmin.

Energiamerkinnän hyödyt laitteen ostajalle:

  • Valintavaiheessa laitteiden keskeiset tiedot ovat helposti saatavilla ja vertailtavissa.
  • Voit turvallisesti valita laitteen, jonka ominaisuudet (esim. koko, tekniset ominaisuudet ja toiminnot) sopivat juuri sinun tarpeisiisi.
  • Saat tiedon laitteen energiankulutuksesta ja voit käyttää vähemmän energiaa sekä säästää sähkölaskussa.
  • Merkintä tuo luotettavuutta energiatehokkuuteen.
  • QR-koodilla saat halutessasi lisää tietoa helposti.


Tähän mennessä ovat jo uudistuneet astianpesukoneiden, jääkaappien, pakastimien, pyykinpesukoneiden, televisioiden, näyttöjen, viinikaappien, renkaiden ja lamppujen energiamerkinnät.

Loputkin energiamerkinnät uudistuvat vuoteen 2025 mennessä, ja silloin ilmanvaihtokoneet, ilmastointilaitteet, liesituulettimet, kuivausrummut, lämmityskattilat, lämpöpumput, tulisijat, uunit, vedenlämmittimet ja lämminvesivaraajat on myös päivitetty uusilla merkeillä.

Suomessa energiamerkinnän ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). 

Lisätietoa energiamerkinnästä >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti