veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mikä vakuutus korvaa, kun taloyhtiössä tapahtuu vahinko?

Mikä vakuutus korvaa, kun taloyhtiössä tapahtuu vahinko?
8.12.2020

Yläkerran asunnosta tulvii vettä alakertaan, kuka korvaa vahingon? Mistä voi hakea korvausta, kun myrskytuuli kaataa puun rivitalon päälle? 

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn päivitetty opas Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset vastaa kiinteistö-, koti- ja vastuuvakuutuksiin liittyviin kysymyksiin ja selventää vakuutusasioiden hoitoon liittyviä tilanteita taloyhtiöissä: kuka vakuuttaa mitäkin, millaisia vahinkoja korvataan ja kuka voi hoitaa esimerkiksi taloyhtiön asiaa vakuutusyhtiön kanssa.

Opas antaa kattavan kokonaiskuvan vakuuttamisen perusasioista taloyhtiöissä asuville osakkeen omistajille, taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille sekä vuokralaisille.Oppaassa esitetään pääpiirteittäin se, mitä kukin taho taloyhtiöissä voi vakuuttaa.

Lähtökohta on, että taloyhtiö vakuuttaa rakennuksen ja asukas vakuuttaa itse oman irtaimistonsa.

Taloyhtiön vakuutukset eivät yleensä korvaa omalle irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja, eivätkä esimerkiksi asumisen keskeytymiseen liittyviä kustannuksia.

”Oma kotivakuutus onkin hyvä tarkistaa ajan tasalle ja tarkistaa samalla, että vastuuvakuutus on mukana vakuutuksissa. Siitä korvataan vahinkoja, joista on itse korvausvastuussa”, FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo sanoo tiedotteessa.

Osakkeenomistaja voi vuokranantajana toimiessaan vakuuttaa kotivakuutuksella asunnon kiinteän sisustuksen ja asunnossa olevan oman irtaimistonsa. Vakuutusyhtiölle on kuitenkin ilmoitettava, että asunto on vuokrattu toiselle.

Vakuutusyhtiöillä on tarjolla myös erityisiä kotivakuutustuotteita vuokranantajille.

Pienemmissä taloyhtiöissä, joissa osakkaat hoitavat usein itse vakuutusasioita, nousee herkästi kysymyksiä korvauksista ja esimerkiksi asumisen keskeytymisestä naapurissa sattuneen vahingon vuoksi. Vahinkotilanteessa mietitään kenen vakuutuksista korvauksista voi hakea.

”Yksittäiset osakkaat ovat usein hyvinkin kiinnostuneita hoitamaan taloyhtiön vakuutusasioita, mutta käytännössähän asioita voi hoitaa vain taloyhtiön isännöitsijä, hallitus tai hallituksen puheenjohtaja.” 

Tutustu oppaaseen: Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti