veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Luvassa haravointia ja pientä remonttia talkoilla? Talkoovakuutuksella turvaa talkooporukalle

Luvassa haravointia ja pientä remonttia talkoilla? Talkoovakuutuksella turvaa talkooporukalle
6.5.2021

Talkoiden järjestäjän on huolehdittava osallistujien turvallisuudesta. Talkooporukkaa turvaa myös vapaaehtoinen talkoovakuutus.

Talkoita järjestävät niin taloyhtiöt kuin yksityiset ihmisetkin. Parhaimmillaan talkoissa aurinko paistaa, ihmiset tutustuvat toisiinsa ja porukalla saadaan paljon aikaiseksi.

Talkoissa on kyse palkattomasta työstä eli toisten auttamisesta. Koska talkoolaisille ei makseta palkkaa, lain mukaan heidän vakuuttamisensa ei ole pakollista. Vähänkin vaativammissa töissä se on kuitenkin suositeltavaa. Talkookutsussa on hyvä kertoa, millaisia töitä on tarkoitus tehdä ja onko talkoiden järjestäjä ottanut osallistujille vakuutuksen.

Suomalaiset ovat vakuutusyhtiöiden mukaan huolellisia talkoiden järjestäjiä ja osallistujia. Muihin tapaturmiin verrattuna talkoissa ei satu enempää tai vakavampia vahinkoja. Mutta kun jotakin yhdessä puuhataan, haavereitakin saattaa sattua.

Talkoovakuutus korvaa talkooväelle sattuneen tapaturman aiheuttamia hoitokuluja, tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan tai kuoleman. Jos talkoolaisella on voimassa jokin oma vapaa-ajanvakuutus tai tapaturmat kattava vakuutus ja taloyhtiö tai yksityinen järjestäjä on ottanut myös talkoovakuutuksen, niiden välillä ei ole ensisijaisuussääntöjä.

”Molemmat ovat vapaaehtoisia vakuutuksia, ja korvauksia voidaan hakea molemmista vakuutuksista. Vakuutettu voi valita, kummasta vakuutuksesta hakee vamman hoitokulukorvaukset. Mahdollista haitta- tai kuolemantapauskorvausta voi saada molemmista vakuutuksista”, kertoo henkilövakuuttamisen johtaja Jouni Raina Pohjola Vakuutuksesta.

Katot ja räystäät ammattilaisten aluetta

Pohjolan talkoovakuutuksesta korvataan vuosittain joitakin kymmeniä vahinkoja, joissa yleensä vammat ovat lieviä.

”Yleisimpiä ovat kompastumiset ja kaatumiset. Talkoot eivät ole erityisen riskialtista hommaa. Kunhan muistetaan, että esimerkiksi kattojen ja räystäiden puhdistamiset jätetään suosiolla ammattilaisten tehtäväksi”, Raina sanoo.

Työn vaarallisuuteen liittyviä määritelmiä tai rajoituksia talkoovakuutuksissa ei ole. Korvausten yläraja on vakuutusmäärä.

”Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifissä tapaturman hoitokulut vahinkotapausta kohden korvataan talkoovakuutuksesta enintään 5 000 euroon asti ja täydestä pysyvästä haitasta kertakaikkinen korvaus on 20 000 euroa”, sanoo tuotejohtaja Tiina Pajamo Ifiltä.  

Vakuutus voi olla määräaikainen

Talkootyön voi vakuuttaa niin yksityinen talkoiden järjestäjä kuin taloyhtiökin. Yksityinen ihminen voi ottaa talkooporukalleen määräaikaisen vakuutuksen, joka on voimassa päivän tai pitemmän aikaa.

Määräaikainen talkoovakuutus maksaa vähimmillään muutaman kymmenen euroa. Tällöin tapaturmien varalta vakuutettuna ovat talkoisiin osallistujat, mutta on huomattava, että vakuutuksenottajaa perheenjäsenineen vakuutus ei kata.

Erilaisia töitä eri vakuutuksissa

Vakuutuksen sisältö kannattaa tutkia huolellisesti. Esimerkiksi kaikkia porukalla tehtäviä töitä ei pidetä vakuutuksissa talkoina, vaan eri tilanteisiin on kehitetty omia vakuutuksiaan. 

Tiina Pajamo Ifistä kertoo, että yksityishenkilön talkoovakuutus kattaa rakentamiseen tai peruskorjaukseen liittyvät talkoot. Eli tilanteet, joissa talkootöillä tehdään rakennus- tai kunnostustöitä omakoti-, rivi- tai kerrostalossa tai vapaa-ajan asunnolla.

”Vakuutus ei kata muita talkoita, kuten muutto-, siivous-, puu- tai pihatalkoita. Jos tarvitaan laajempi vakuutus, kannattaa varmistaa, että talkoolaisilla on yksilölliset henkilövakuutukset kunnossa”, Pajamo sanoo.

Hän muistuttaa, että talkoiden järjestäjän on ensisijaisesti huolehdittava siitä, että töiden tekeminen sujuu turvallisesti.

”Järjestäjän on huolehdittava esimerkiksi valaistuksesta, esteiden poistamisesta kulkuväyliltä, liukkaista kohdista varoittamisesta ja siitä, että työvälineet ovat kunnossa. Eli jos on esimerkiksi tarvetta kiivetä tikapuille, järjestäjän tulee varmistaa, että ne ovat kunnossa.”

Taloyhtiöille jatkuva vakuutus

Taloyhtiölle talkoovakuutuksia on tarjolla osana kiinteistövakuutusta, jolloin vakuutus on voimassa talkoina tehtävissä töissä ympäri vuoden. Taloyhtiön talkoovakuutus korvaa talkootyön tai muun palkattoman työn aikana asukkaille sattuneet vahingot.

”Tällaisia voivat olla esimerkiksi pihatalkoissa tai vuorotellen hoidettavissa talonmiehen töissä tikkailta putoaminen, leikkuutöissä itsensä telominen tai muu äkillisen tapaturman aiheuttama vamma”, Tiina Pajamo kertoo.  

Silloinkin, kun taloyhtiöllä on voimassa jatkuva talkoovakuutus, talkoiden tulee olla taloyhtiön järjestämiä eli niihin tulee olla kutsu.

”Jos taloyhtiössä on sovittu, että asukkaat hoitavat yhtiön puolesta tiettyjä kiinteistöhuollon töitä itsenäisesti, kuten kolaavat lunta tai hiekoittavat pihaa, vakuutus on voimassa ilman erillistä kutsua”, täsmentää Jouni Raina.

Ammattilaisten tekemiä palkkatöitä talkoovakuutus ei kata yksityisellä tai taloyhtiöissä. Jos töihin osallistujille maksetaan palkkaa tai muuta vastiketta, heille on otettava lainmukainen työtapaturmavakuutus.

Marja Lammi 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti