veronmaksajat.fi

KOTI

Laitan omakotitalon tai mökin vuokralle – miten sovitaan kunnossapidosta?

Laitan omakotitalon tai mökin vuokralle – miten sovitaan kunnossapidosta?
9.8.2021

Moni miettii, uskaltaako omakotia tai mökkiä laittaa vuokralle, koska kunnossapidon pelätään jäävän retuperälle. Riskejä voi välttää helpoiten sopimalla vuokrasopimuksessa tarkasti myös kunnossapitoon liittyvistä asioista.

Omakotitalot ja mökit soveltuvat Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan yhtä lailla vuokralle kuin osakehuoneistotkin, koska molempiin sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Kunnossapidosta sopiminen aiheuttaa kuitenkin enemmän päänvaivaa kuin osakehuoneistossa, jossa taloyhtiö vastaa monella tapaa rakennuksen kunnosta.

Tyhjentäviä ohjeita on vaikea antaa kohteiden erilaisuuden vuoksi, mutta omakotitalon ja mökin vuokrauksessa on joitakin erityispiirteitä, jotka kannattaa pitää mielessä. Muista ainakin nämä:

1.Kirjallinen sopimus

Kiinteistön, piharakennusten ja piha-alueen kunnossapitoon kuuluvista töistä kannattaa sopia mahdollisimman tarkasti ja kirjallisesti. Samalla on hyvä kuulostella, millaiset valmiudet vuokralaisella on hoitaa kohdetta.

Jos kunnossapidosta ei sovita mitään, niin kunnossapito kuuluu vuokranantajalle ja huolellinen hoito vuokralaiselle. Huolellinen hoito kattaa esimerkiksi nurmikoiden leikkuun ja lumityöt, mutta ei rännien puhdistusta. Näistä asioista kannattaa sopia siksi, että molemmat tietävät mitä toisen odotetaan tekevän.

2. Kustannusten jako

Sovi tarkasti paitsi kunnossapidosta myös kustannustenjaosta; vastaako vuokralainen vai vuokranantaja esimerkiksi lämmitys-, vesi- ja jätehuoltokustannuksista? Huomaa, että kiinteistönomistaja saattaa joissakin kunnissa joutua maksamaan sähköyhtiölle energialaskun, jos vuokralainen on jättänyt sen maksamatta.

Jos haluat välttyä tämänkaltaisilta yllätyksiltä voit sopia, että perit vuokralaiselta vesi- ja energialaskun kulutuksen mukaan. Näin olet paremmin perillä tilanteesta. Pahimmillaan voi muuten käydä niin, että lämpötila laskee, putket jäätyvät ja tulee vesivahinko, jos sähköt on jätetty maksamatta ja sähköyhtiö on katkaissut sähköt. Vastaavasti öljylämmitteisessä talossa vuokralainen voi jättää öljyn tilaamatta.

3. Vakuutus voimaan

Kiinteistö kannattaa pitää vuokrauksen ajan myös vakuutettuna. Vuokranantajalla on hyvä olla kattava kotivakuutus, minkä lisäksi vuokralaisella tulisi olla vähintäänkin voimassa oleva vastuuvakuutus. Vuokranantajan kannattaa pyytää tämä vastuuvakuutus nähtäväksi ja varmistaa, että se on voimassa.

Lisäksi kannattaa pyytää säännöllisin väliajoin – esimerkiksi puolivuosittain – kirjallinen vahvistus siitä, että sovitut kunnossapitotyöt on tehty. Jos vuokralainen jättää vaikka sovitun ränninpuhdistuksen tekemättä, kasvaa vesivahinkojen riski merkittävästi.

4. Sähkö- ja lämmityskulut esiin

Esitä vuokralaiselle myös todistus kiinteistölle tyypillisistä sähkö- ja lämmityskuluista vuositasolla epäselvyyksien välttämiseksi. Ne ovat tavanomaisia riidanaiheita, ja etenkin lämmityskulujen suuruus tulee usein yllätyksenä vuokralaiselle. Samalla voi olla hyvä mainita, että rakennuksen käyttötavat ja sääolosuhteet vaikuttavat lämmityskuluihin.

5. Turvalliset työtavat

Huolehdi myös työturvallisuudesta. Jos vuokralainen vastaa esimerkiksi talvella katon lumikuormien tarkkailusta ja lumenpudotuksesta, voit tarjota hänelle turvavaljaita.

6. Sovi huoltokäynnit etukäteen

Muista, ettet voi itse mennä tekemään huolto- ja kunnossapitotöitä milloin tahansa ja ilmoittamatta. Sovi vuokralaisen kanssa hyvissä ajoin, esimerkiksi kaksi viikkoa etukäteen, että olet tulossa vaikkapa huoltamaan kattoa tai leikkaamaan omenapuita.

7. Välittäjä avuksi

Välittäjän apuun turvautuminen voi kannattaa, jos haluat lisää varmuutta siihen, että vuokrasopimus tulee tehtyä oikein. Apua voi saada myös Suomen Vuokranantajat ry:stä, joka tarjoaa neuvontaa jäsenilleen.

Myös netti on pullollaan erilaisia sopimusmalleja, mutta käytä niitä harkiten. Huonoin vaihtoehto on se, että valitsee monimutkaisella juridisella kielellä laaditun sopimusmallin, josta ei itsekään ymmärrä, mitä on sopimassa.

8. Neuvo myös kasvokkain

Sen lisäksi, että on tärkeää sopia vuokralaisen kanssa kunnossapitotöistä kirjallisesti, muista käydä sovitut asiat läpi myös suullisesti ja varmista, että molemmat ymmärtävät, mitä on sovittu ja että ohjeet ovat selkeitä. Ohjeistamista et voi ulkoistaa välittäjälle.

Kaisa Salminen

Artikkelissa on haastateltu Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughesia ja Huoneistokeskus Oy:n kiinteistönvälittäjä Markku Ojaniemeä.

 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti