veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Suihkuun nukahtanut vuokralainen aiheutti yli 11 000 euron vesivahingon – vuokrasopimuksen välitön purkaminen ei ollut mahdollista

Suihkuun nukahtanut vuokralainen aiheutti yli 11 000 euron vesivahingon – vuokrasopimuksen välitön purkaminen ei ollut mahdollista
9.11.2022

Vuokralainen aiheutti vuokra-asuntoonsa mittavan vesivahingon nukahdettuaan suihkuun. Vuokranantaja vaati vuokrasopimuksen välitöntä purkamista, mutta käräjäoikeuden mukaan perusteita purkamiselle ei ollut. Sopimus vahvistettiin kuitenkin irtisanotuksi, koska ei olisi ollut kohtuullista edellyttää vuokranantajalta vuokrasuhteen jatkamista.

”Vuokralainen oli tuomioistuimen mukaan menetellyt huolimattomasti, mutta kysymys ei kuitenkaan ollut teosta, jota olisi voitu pitää asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaisena perusteena purkaa sopimus päättymään heti”, Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Saara Penttilä sanoo tiedotteessa.

Irtisanominen sen sijaan oli käräjäoikeuden mukaan mahdollista, sillä tapauksen mukaisissa olosuhteissa vuokranantajalta ei voitu kohtuudella edellyttää vuokrasuhteen jatkamista.

”Vahinko oli suuri, määrältään yli 11 000 euroa ja vuokralaisen maksukyky oli heikko, joten käräjäoikeuskin piti epätodennäköisenä, että vuokranantaja saisi ainakaan lyhyessä ajassa perittyä vuokralaiselta korvausta aiheutuneesta vahingosta.”

Vuokralainen piti irtisanomista kohtuuttomana ja vaati vastakanteella irtisanomisen julistamista tehottomaksi, koska sille ei ollut hyvän tavan mukaista perustetta. Vuokralaisen mukaan hänen olisi ollut vaikeaa löytää vastaava asunto muualta.

”Tämä oli käräjäoikeuden mukaan sinänsä totta, mutta mahdottomaksi asunnon löytämistä ei kuitenkaan näytetty, joten käräjäoikeus hylkäsi vastakanteen ja vahvisti vuokrasopimuksen irtisanotuksi”, Saara Penttilä kertoo.

Hovioikeus ei myöntänyt tapaukselle käsittelylupaa (3.11.2022), joten ratkaisu jäi pysyväksi.

Vuokrasopimuksen purkaminen on järeä keino päättää vuokrasopimus

Vuokrasopimuksen purkaminen päättää vuokrasopimuksen välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Vuokranantajan perusteet purkaa vuokrasopimus onkin lueteltu laissa tyhjentävästi.

Osa perusteista edellyttää lisäksi varoitusta antamista ennen kuin sopimus voidaan purkaa. Varoitusta ei kuitenkaan tarvita, jos vuokralainen on menetellyt erittäin moitittavasti.

Vuokranantaja vetosi käsillä olevassa tapauksessa purkamisen perusteena siihen, että vuokralainen oli hänen mukaansa rikkonut sitä, mitä terveyden ja järjestyksen säilymiseksi oli määrätty.

Lain ja kyseisen taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaan asukkaan tuli hoitaa huoneistoaan huolellisesti. Lisäksi vuokralaisen menettely oli ollut vuokranantajan käsityksen mukaan erityisen moitittavaa, joten sopimus oli voitu vuokranantajan mukaan purkaa ilman varoitusta. Käräjäoikeus oli tästä kuitenkin eri mieltä.

Käräjäoikeuden mukaan laissa tarkoitettu terveyden ja järjestyksen säilymiseksi säädetyn tai määrätyn rikkominen ilmenee ennemminkin sellaisina tekoina, jotka jollakin tavalla vaarantavat terveyttä tai järjestystä.

”Tällaisena voidaan käräjäoikeuden mukaan pitää esimerkiksi taloyhtiön alueella tehtyjä rikoksia, mutta ei tämänkaltaisia vahinkoja siitäkään huolimatta, että vuokralainen oli riidattomasti aiheuttanut ne omalla huolimattomuudellaan. Vuokralaisen toiminnan moitittavuus ei tullut arvioitavaksi, koska purkuperustettakaan ei käräjäoikeuden mukaan ollut”, Penttilä sanoo.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti