veronmaksajat.fi

KOTI

Kerttu sai lahjaksi sijoitusasunnon – menettikö lapsenlapseni ensiasunnon ostajan veroedun?

Kerttu sai lahjaksi sijoitusasunnon – menettikö lapsenlapseni ensiasunnon ostajan veroedun?
27.11.2023

Lahjoitin lapsenlapselleni Kertulle sijoitusasunnon, mutta pidätin siihen samalla hallintaoikeuden itselläni. Kyseinen osakeasunto on ollut koko ajan vuokrattuna, ja minä olen saanut vuokratulot.

Pidättämäni hallintaoikeuden takia Kerttu ei ole edes voinut käyttää sitä omana asuntonaan.

Nyt Kerttu on ostamassa itselleen ensiasuntoa. Hänelle oli sanottu, että hän ei ole enää ensiasunnon ostaja ja että hänen on maksettava asunnon ostostaan varainsiirtoveroa. Onko näin?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa

Kyllä vain, Kertun on maksettava asunnon ostostaan varainsiirtoveroa. 

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Ostaja omistaa kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostaja ostaa asunnon vakituiseksi asunnokseen ja muuttaa siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta. Uudiskohteessa määräaika lasketaan omistusoikeuden siirtimisestä. Kun varainsiirtovero on maksettu ensiasunnon käyttöönoton viivästymisen vuoksi, voi luovutuksensaaja tehdä muuton tapahduttua varainsiirtoveron palautushakemuksen.
  • Ostaja ei ole tätä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää. 

Kertun kohdalla edellytyksistä viimeinen jää täyttymättä, koska hän on saanut aikaisemmin asunnon lahjaksi eli omistaa jo entuudestaan vähintään puolet asunto-osakkeesta. 

Kerttu ei voi enää olla ensiasunnon ostaja, vaikka hänen aikaisemmin omistamansa asunto ei ole päätynyt hänelle ostamalla, vaan hän on saanut sen lahjaksi. Asiaan ei myöskään vaikuta se, että asunto on ollut jonkun toisen hallinnassa ja käytössä. Pelkkä asunnon omistaminen riittää viemään Kertulta ensiasunnon ostajan veroedun varainsiirtoverotuksessa. 

Nyt lainsäätäjä on poistamassa ensiasuntojen verovapauden kokonaan. Hallituksen esityksen (64/2023) mukaan muutos tulee voimaan 1.1.2024 lähtien.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti