veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Joko hyödyt liikenteen digipalveluista? Vinkit autoilijalle ja kävelijälle

Joko hyödyt liikenteen digipalveluista? Vinkit autoilijalle ja kävelijälle
16.12.2017

Liikenteen digitalisoitumisesta puhutaan paljon, mutta otsikoita hallitsevat vielä kaukana tulevaisuudessa olevat asiat. Esimerkiksi ilman kuljettajaa kulkevissa autoissa on edelleen paljon kehitettävää ennen kuin ne voi päästää yleisille teille.

Digitalisaatio tulee kuitenkin vauhdilla kaikkien tielläliikkujien arkeen. Monia uusia älykkäitä sovelluksia voi ladata omaan älypuhelimeen Android- ja Apple- ja Windows-puhelimien sovelluskaupoista. Suuri osa sovelluksista on maksuttomia tai niistä peritään pieni käyttömaksu.

Robottiautoja odotellessa ainakin näitä digisovelluksia kannattaa kokeilla – elleivät ne jo ole puhelimessasi

Autoilijalle

V-Traffic paljastaa ruuhkat

V-Traffic on puhelimeen ladattava ilmainen liikennetietopalvelu, josta voi tarkistaa reaaliajassa ruuhkat, tietyöt, onnettomuudet ja kelitiedot oman reitin varrelta.

Palvelun tiedot löytyvät myös uusimmista navigaattoreista ja autojen kiinteistä navigaatiojärjestelmistä.

Palvelu hyödyntää eri viranomaisten tarjoamaa avointa dataa ja kerää tietoja muun muassa Liikennevirastolta, Ilmatieteen laitokselta ja Hätäkeskuslaitokselta.

Parkkimaksu kätevästi puhelimella

Pysäköinnin maksaminen puhelimeen ladatuilla sovelluksilla yleistyy vauhdilla kaupungeissa. Eikä ihme, sillä pienen harjoittelun jälkeen ne ovat varsin käteviä käyttää.

Yleisimpiä ovat EasyParkin ja Parkmanin sovellukset. Molemmat edellyttävät aluksi rekisteröitymistä ja maksukorttitietojen antamista.

Sovellus paikantaa parkkeerattavan auton sijainnin GPS-signaalin avulla tai pysäköintialueen numeron voi kirjoittaa käsin. Sen jälkeen näppäillään pysäköinti alkaneeksi.

Sovellus hälyttää, kun maksettu aika on loppumassa. Sitä voi tarvittaessa jatkaa napinpainalluksella. Laskutus tapahtuu automaattisesti toteutuneiden pysäköintiaikojen mukaan. Kuitit saa halutessaan sähköpostiin.

Porokello kertoo kolarivaarasta

Porokello on älypuhelimeen ladattava sovellus, joka varoittaa autoilijaa tiellä liikkuvista poroista.

Lapin ely-keskuksen hankkeessa pohjoisessa liikkuvat ammattiautoilijat lähettävät digipalveluun tietoja porojen liikkeistä. Porovaroittajia on yli 1 800. He tekevät 50–1500 ilmoitusta päivässä.

Porokellon reaaliaikaiset varoitukset ovat saatavissa myös autojen navigaattoreihin, joissa on V-Traffic-palvelu.

Oma auto vuokralle

Shareit Blox Car on vertaisvuokrauspalvelu, jonka kautta autojen omistajat voivat vuokrata kulkuneuvoaan silloin kun he eivät sitä itse tarvitse. Digipalvelun toimintaperiaate on sama kuin yksityisiä asuntoja lomailijoille välittävällä Airbnb:llä.

Julkisten kulkuvälineiden käyttäjille

Nopein tie löytyy reittioppaasta

Isoissa kaupungeissa matkapuhelimeen ladattavat reittioppaat helpottavat julkisilla kulkuvälineillä liikkuvien elämää, sillä aikataulujen lisäksi ne suosittelevat nopeimmat reitit ja kertovat vaihtoyhteydet.

Nysse.fi on Tampereen joukkoliikenteen reittiopas, joka näyttää reitit, aikataulut ja julkisten kulkuneuvojen reaaliaikaiset sijainnit puhelimeen ladattavasta sovelluksesta tai internet-sivuilta. Nysse.mobi-sovellus toimii Tampereen lisäksi myös Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Turun ja Oulun seudulla.

Reittiopas.fi on Nysse.fi:tä vastaava reittisuunnittelupalvelu Helsingin seudulla.

Matka.fi on valtakunnallinen reittisuunnittelupalvelu, joka näyttää juna- ja bussiaikataulut Hangosta Utsjoelle ja antaa suosituksia kätevimmistä reittivaihtoehdoista.

Taksitilaus hoituu digitaalisesti

Taksikeskukseen soittamisen sijaan taksin voi tilata helposti puhelimeen ladattavilla sovelluksilla. Taksiliiton Valopilkku toimii usealla paikkakunnalla. Taksi Helsingillä on oma sovelluksensa, samoin pääkaupunkiseudulla toimivalla Lähitaksilla.

Taksisovellusten etu on, että niillä voi tilata kyydin ilmaiseksi ohi puhelujonojen. Tilauksen edistymistä ja auton tuloa voi seurata reaaliaikaisesti puhelimen näytöltä.

Vaihtoehtoinen kulkumuoto

Whim on Helsingin seudulla aloittanut digitaalinen liikkumispalvelu, joka yhdistää paikallisliikenteen ja taksimatkat samaan sovellukseen ”yhden lipun periaatteella”.

MaaS Global -nimisen yrityksen kehittämä palvelu perustuu kuukausipaketteihin, jotka maksamalla voi kulkea rajattomasti Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n kulkuvälineillä. Lisäksi hinta sisältää tietyn määrän taksikyytejä ja oikeuden käyttää vuokra-autoa.

Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymistä ja maksukorttitietojen antamista. Halvempi kuukausipaketti maksaa 55 euroa ja kalliimpi 149 euroa.

Nähtäväksi kuitenkin jää, löytääkö monimutkaiseen pistejärjestelmään perustuva englanninkielinen palvelu laajemman käyttäjäkunnan.

Matti Remes

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.