veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ilmainen sähköposti: valitse, mistä tingit

Ilmainen sähköposti: valitse, mistä tingit
1.4.2020

Erilaiset pikaviestimet tulevat ja menevät. Sähköposti sen sijaan on vakiintunut sähköinen viestin, jota ilman digimaailmassa ei pärjää. Vertailimme viittä suomeksi tarjottavaa, selainkäyttöistä ilmaissähköpostia.

Hännille jäänyttä Luukku.comia lukuun ottamatta postipalveluiden yhteispistemäärä oli samaa tasoa. Niiden vahvuudet ovat kuitenkin erilaisia.

Ykkössijan jakavat Googlen Gmail ja Microsoftin Outlook.com ovat monipuolisia, suosittuja ratkaisuja. Niiden tarjoamassa yksityisyyden suojassa – ja siitä kertomisessa – ei kuitenkaan ole kehumista. Toisaalta, koska ne myyvät käyttäjän tietoja mainostajille, ne ovat hyvää bisnestä ja palvelun jatkuvuus on siten oletettavasti varmaa.

Tutanota sijoittui aivan kärkikaksikon kintereille. Se on ykkösvalinta, jos tietoturva ja yksityisyys ovat tärkeitä.

Kotimaisen Meiliboxi.fi:n toiminnallisuus on asiallista. Tunnelmaa kuitenkin latistaa palvelun ylläpitäjien anonyymius – käyttäjä ei viime kädessä tiedä, kuka hänen posteistaan vastaa. 

Hännänhuipuksi jäänyttä Luukku.comia ei voi suositella niin kauan kuin sille on olemassa vaihtoehtoja. Sen ongelmista suurin on tallennustilan pikkuruisuus. Jopa yksi nykyaikaisella kännykällä napattu kuva voi olla Luukulle liikaa.

Vertailun vuoksi: Tutanotan ja Meiliboxin tallennustila on yli sata kertaa suurempi, Googlen ja Microsoftin yli 1 500-kertainen.

Etenkin Luukun osalta tuleekin väistämättä mieleen, miten kauan palvelulla on jatkamisen edellytyksiä.  

Arviot ilmaisista sähköposteista

Outlook.com panee Googlelle kampoihin 

Arvosana 4

Jos on tullut tuijoteltua pöytäkoneen Outlookia, tuntee olonsa kotoiseksi Outlook.comin äärellä. Käyttökokemus on samankaltainen sikälikin, että mukana on pikku bugeja, joiden olisi luullut jo hioutuneen pois. Rekisteröityminen jää aluksi jumiin. Ensikäyttökerta Android-selaimella poikii virheilmoituksia. Suomenkielinen käyttöliittymä vaihtuu tuntemattomasta syystä osittain englanninkieliseksi.

Muuten Outlook.com on ilmaispostien aatelia. Tilaa ja ominaisuuksia on reilusti ja isotkin tiedostot liikkuvat nätisti. Mainontaa toki kohdistetaan käyttäjätietojen perusteella, mutta ilmeisesti miedommin kuin Gmailissa. Asetuksia voi rukata yksityisyyden maksimoimiseksi.

Microsoftin ilmaisposti erottuu edukseen tukitoiminnoillaan. Verkosta löytyy apua ja ohjeita suomeksikin reippaasti. Viime kädessä voi pirauttaa suomalaiseen tukipuhelimeen.

Gmail – kaikkea paitsi yksityisyyttä

Arvosana 4

Googlen ilmaispostia käyttäessä huomaa, että homma on hioutunut ja kaikki pelaa. Joskin Gmailin oletusarvoinen tapa esittää viestiketjut voi tuntua erikoiselta pöytäkoneposteihin tottuneelle.

Käyttäjän tarvitsee huolestua oikeastaan vain yksityisyydestään. Jos käytössä on myös Googlen selain ja hakukone sekä Android-puhelin, yhtiöllä on hallussaan hämmentävän kattavat tiedot käyttäjästä.

Google on luvannut, että se ei enää skannaa sähköposteja automaattisesti läpi mainonnan kohdistamiseksi. Mutta automaattiskannaus voi olla silti käytössä esimerkiksi tekoälyavusteisen vastausassistentin (!) vuoksi. Onneksi osa tällaisista ominaisuuksista on kytkettävissä pois.

Gmail on niin arvokas mainonnan kohdistamisen väline Googlelle, että palvelun jatkuvuus lienee taattu hamaan tulevaisuuteen asti.

Turvallisia lähetyksiä Tutanotalla

Arvosana 4

Tavallinen sähköposti on salaamaton. Sen urkkimiseen ei vaadita kummoisia taitoja.

Sen sijaan Tutanotalla lähetetyt meilit ovat salattuja koko lähetysketjun matkalta. Tietoturvan lisääminen tosin heikentää käytettävyyttä. Vastaanottajalle on erikseen tiedotettava viestin lukemiseen tarvittava vastaanottajakohtainen salasana. Tämä salasana on myös muistettava lähetettäessä.

Salauksen voi kytkeä pois päältä, mikä parantaa käytettävyyttä. Yksityisyyden pitäisi olla silloinkin kohdillaan. Valmistaja on luvannut, ettei viestejä lueta tai luovuteta eteenpäin – viranomaispyyntöjä lukuun ottamatta.

Jos tallennustilan määrä olisi ollut Gmailin ja Outlook.comin tasoa, Tutanota olisi voittanut vertailun. Se on vertailun ainoa mainokseton palvelu.

Nimettömyys rasittaa Meiliboxi.fi:tä

Arvosana 3,5

Meiliboxi.fi:n valtteina ovat kotimaisuus ja melkein mainoksettomuus. Viestit säilötään suomalaisille palvelimille, ja käyttäjälle tarjotaan vain yksi mainos yhden kerran. Käyttäjätietoja ei luovuteta mainostajille. Tilaa on kohtuullisesti ja käyttö melko mutkatonta. Mobiilisovellusta ei tosin ole ja yhteys palveluun syntyy välillä hitaasti.

Nurja puoli on siinä, että palvelun ylläpitäjät ovat nimettömiä. Messenger-kommenttien mukaan kyseessä on pari kovaa alan ammattilaista, jotka ovat kyllästyneet suurten sähköpostitarjoajien ylivaltaan.

Anonymiteetin syynä on palvelun harrastuspohjaisuus. Henkilökohtaiset tukipyynnöt veisivät aikaa. Ylläpidon mukaan palvelun jatkuvuudelle ei ole kuitenkaan näkyvillä esteitä.

Aika ajoi ohi Luukku.comin

Arvosana 1,5

Televisioyhtiö MTV:n Luukku.com on tuulahdus menneisyydestä. Ilmaisversion 10 megatavun postilaatikko voi olla riittämätön jopa yhdelle nykyiselle kännykkäkuvalle. Rahallakaan ei saa lisätilaa tarpeeksi.

Viestitekstiä ei voi muotoilla. Muotoiluja sisältävät saapuvat viestit saattavat mobiiliselaimella jäädä näkymättä kokonaan. Kännykkäsovellusta ei ole saatavilla.

Pisteitä tulee lähinnä tukipuhelimen – joskin maksullisen – olemassaolosta – ja selkeän yksinkertaisesta käyttöliittymästä. Joskin esimerkiksi liitetiedoston lisääminen on kömpelöä, eikä palvelu tue raahaa ja pudota -toimintoa.

MTV:n mukaan palvelu on yhtiölle tärkeä, eikä siihen ole näköpiirissä muutoksia. Toisaalta MTV:n Telia-fuusio on vasta alussa eivätkä sen kaikki vaikutukset ole vielä tiedossa, yhtiöstä kerrotaan. Käyttökokemuksen perusteella en ihmettelisi, jos se ajettaisiin piakkoin alas. 

1–4 Arvosanat yhdestä neljään ovat  kirjoittajan kokonaisarvio palveluiden ominaisuuksista, käytettävyydestä, jatkuvuudesta sekä tietoturvasta ja -suojasta.

Kahden portaan tunnistus tuo kirjautumisessa turvaa

Kärkikolmikko (Gmail, Outlook.com, Tutanota) tarjoaa käytettäväksi kaksivaiheista tunnistautumista, joka parantaa tietoturvaa tuntuvasti. Silloin sisään kirjaudutaan kahdella eri menetelmällä. 

”Normaalin” käyttäjätunnuksen ja salasanan kyselyn lisäksi palvelu voi kysyä esimerkiksi vaihtuvaa koodia, jonka käyttäjä saa viestinä puhelimeen tai erityisestä sovelluksesta (esimerkiksi Google Authenticator, Microsoft Authenticator).

Ylimääräinen vaihe sisään kirjauduttaessa tosin heikentää käytettävyyttä. Suosittu kompromissi, jota palvelut herkästi tarjoavatkin, on käyttää toista tunnistautumistapaa vain silloin, kun postiin kirjaudutaan uudelta laitteelta.

Tutustu ilmaissähköpostipalveluiden keskeisiin ominaisuuksiin maaliskuun Taloustaidossa. Voit lukea jutun myös näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Kari Ahokas 

Rahat, verot, työ & eläke, koti