veronmaksajat.fi

KOTI

Sähköposti ilmaiseksi – mutta kaikkia herkkuja et maksutta saa

Sähköposti ilmaiseksi – mutta kaikkia herkkuja et maksutta saa
29.11.2024

Erilaiset pikaviestimet tulevat ja menevät. Sähköposti sen sijaan on vakiintunut sähköinen viestin, jota ilman digimaailmassa ei pärjää. Vertailimme kuutta suomeksi tarjottavaa, selainkäyttöistä ilmaissähköpostia.

Jokainen tutkailemamme palvelu toimii sinällään asiallisesti ja sopii siten peruspostihommiin. Käytettävyys on jokseenkin samaa, kelvollista tasoa. Vertailu olikin hyvin tasaväkinen.

Karkeasti ottaen, jos arvostat suurta tallennustilaa, valintasi on Outlook.com, Googlen Gmail tai Yahoo Mail. Ne ovat monipuolisia ja suosittuja postipalveluja.

Yksityisyyden suojassa – ja siitä kertomisessa – ei tällä kolmikolla kuitenkaan ole juuri kehumista. Toisaalta, koska ne myyvät mainostilaa, ne lienevät vähintäänkin kohtuullista bisnestä. Palveluiden jatkuvuus on siten arvatenkin turvattu.

Tietoturvaa ja yksityisyyttä kaipaaville parhaita vaihtoehtoja ovat Tuta ja Proton Mail. Tavallinen sähköposti vaeltaa internetissä salaamattomana, tietomurtautujien ulottuvilla. Tällä kaksikolla lähetyt viestit voi kuitenkin turvata salasanalla.

Kotimaisuutta kunnioittavalle sopii Meiliboxi.fi, joka tosin jäi vertailun jumbosijalle. Palvelu hyrrää ilman mainoksia, mutta tallennustila on vertailun pienin.

ARVIOT ILMAISISTA SÄHKÖPOSTEISTA

Outlook.com tukee suomeksi

Arvosana 4

Jos on tullut tuijoteltua pöytäkoneen Outlookia, tuntee olonsa kotoiseksi Outlook.comin äärellä. Se on ilmaispostien aatelia, vaikka käyttökokemus ei ole ihan täydellinen – palvelu esimerkiksi muuttuu välillä englanninkieliseksi omia aikojaan.

Tallennustilaa ja ominaisuuksia on reilusti. Mainontaa toki kohdistetaan käyttäjätietojen perusteella, mutta ilmeisesti miedommin kuin Gmailissa. Asetuksia voi rukata yksityisyyden maksimoimiseksi.

Microsoftin ilmaisposti erottuu edukseen tukitoiminnoillaan. Suomenkielisiäkin ohjeita on reippaasti. Aiemmin tarjolla ollut suomenkielinen tukipuhelin on tosin vaihtunut automaattikäännöksen turvin operoivaksi chatiksi.

On kuitenkin kunnioitettavaa, että ilmaiseen tuotteeseen saa edes jonkinlaista tukea omalla äidinkielellä. Omassa kokeilussani chat-tuki tuli vieläpä nopeasti linjoille, mikä ei ole itsestäänselvyys edes maksullisissa palveluissa.

Gmail – lähes kaikkea paitsi yksityisyyttä

Arvosana 4-

Googlen ilmaispostista huomaa, että homma on hioutunut ja kaikki pelaa. Joskin Gmailin oletusarvoinen tapa esittää viestiketjut voi tuntua erikoiselta pöytäkoneposteihin tottuneelle. Lisäksi palvelun roskapostisuodatus on niin kireä, että roskapostilaatikkoon päätyy herkästi ihan asiallisia posteja.

Käyttäjän tarvitsee huolestua oikeastaan vain yksityisyydestään. Jos käytössä on Googlen postin lisäksi myös selain, hakukone ja Android-puhelin, yhtiöllä on hallussaan hämmentävän kattavat tiedot käyttäjästä.

Google on luvannut, että se ei enää skannaa sähköposteja automaattisesti läpi mainonnan kohdistamiseksi. Automaattiskannaus voi kuitenkin olla silti käytössä esimerkiksi tekoälyavusteisen vastausassistentin vuoksi. Onneksi osa tällaisista ominaisuuksista on kytkettävissä pois.

Gmail on arvokas mainonnan kohdistamisen väline Googlelle, joten palvelun jatkuvuus lienee taattu hamaan tulevaisuuteen asti.

Turvallinen Tuta

Arvosana 4-

Tavallinen sähköposti kulkee verkossa salaamattomana. Sen urkkimiseen ei vaadita kummoisia tietomurtautujan taitoja. Sen sijaan Tuta (entinen Tutanota) mahdollistaa meilin salaamisen koko lähetysketjun matkalta.

Tietoturvan lisääminen tosin heikentää käytettävyyttä. Vastaanottajalle on erikseen tiedotettava viestin lukemiseen tarvittava salasana.

Salauksen voi toki kytkeä pois päältä, mikä parantaa käytettävyyttä. Yksityisyyden pitäisi olla silloinkin kohdillaan. Tuta on luvannut, ettei viestejä lueta tai luovuteta eteenpäin – viranomaispyyntöjä lukuun ottamatta.

Tuta on vertailun ainoa palvelu, joka ei rajoita lähetettävien viestien määrää.

Tilaa piisaa Yahoossa

Arvosana 4-

Jo viime vuosituhannella perustetun nettipioneeri Yahoon postipalvelu on hyvässä iskussa. Sen yhden teratavun tallennustila on tuhatkertainen Tutaan verrattuna ja selvästi enemmän kuin tyypillisen markettimikron kiintolevytila.

Yksityisyyden suhteen Yahoo on Outlookin kaltainen. Oletusarvoisesti se käy läpi viestejä ja myy mainostilaa sisällön perusteella. Ominaisuus on kuitenkin ainakin osittain kytkettävissä pois päältä.

Ykkössijalta palvelun pudottivat pikku puutteet, kuten ilmaisen saatikka suomenkielisen tukipalvelun puute. Lisäksi kaksivaiheisen tunnistautumisen aktivoiminen ei meinannut onnistua, ja roskapostisuodattimen asetuksia ei tahdo löytyä.

Reippaasti ilmaista tallennustilaa tarvitsevalle Yahoo on kuitenkin ykkösvalinta.

Proton Mail oppi suomea

Arvosana 3,5

Pidempään markkinoilla ollut Proton Mail on nykyisin saatavilla nyt myös suomenkielisenä. Sen täky on sama kuin Tutanotalla – korkea tietoturvataso ja mahdollisuus suojata sähköpostit salasanalla.

Proton on sveitsiläinen yritys, ja maan yksityisyydensuojalaki on maailman tiukimpia. Käyttäjien tiedot lienevät siis vähintäänkin hyvissä käsissä.

Tukipalvelun puute, ilmaisen pc-sovelluksen puute sekä lähtevien sähköpostien määrän vuorokausirajoitukset olivat suurimmat syyt siihen, miksi Proton Mail jäi kakkossijalle turvallisuustitaanien taistossa.

Meiliboxi.fi – kotimainen mutta niukka

Arvosana 3+

Meiliboxi.fi:n valtteina ovat kotimaisuus ja mainoksettomuus. Ei siis ole vaaraa siitä, että käyttäjätietoja joutuisi mainostajien tietoon. Viestit säilötään suomalaisille palvelimille.

Perusominaisuudet ovat kuitenkin sangen niukat. Tallennustilaa on ainoastaan 200 megatavua, ja päivässä voi lähettää vain 10 sähköpostia. Tosin lisäominaisuudet ovat edullisia. Mobiilisovellusta ei ole.

Tukea saa palvelun Facebook-sivulta, joskin ylläpito vaikuttaa vastailevan käyttäjäkysymyksiin hieman säästeliäästi.

Meiliboxia ylläpitävä taho Scene ry. on nykyisin tiedossa, mikä kasvattaa luottamusta palvelua kohtaan. Aiemmin ylläpitäjät pysyttelivät anonyymeinä. Palvelun jatkuvuus on osoittautunut hyväksi. Se on hyrrännyt yli kahdeksan vuotta.

1–5 | Arvosanat asteikolla yhdestä viiteen ovat kirjoittajan kokonaisarvio palveluiden ominaisuuksista, käytettävyydestä, jatkuvuudesta sekä tietoturvasta ja -suojasta.

Enemmän vaihtoehtoja englanniksi

Rajasimme vertailun ilmaisiin sähköpostipalveluihin, jotka ovat saatavilla myös suomeksi. Englanninkielisiä ilmaismeilejä on tarjolla enemmänkin, esimerkiksi mukavat 65 gigatavua ilmaistilaa tarjoava Mail.com sekä saksalainen GMX Mail.

Applen iCloud Mail on ilmainen ja suomenkielinen sähköposti, mutta sen käyttöön tarvitaan Applen laite.

KAHDEN PORTAAN TUNNISTUS TUO KIRJAUTUMISESSA TURVAA

Jokainen vertailun palveluista tarjoaa käytettäväksi kaksivaiheista tunnistautumista, joka parantaa tietoturvaa tuntuvasti.

Siinä sisään kirjaudutaan kahdella eri menetelmällä. Jos siis tietomurtautuja saa tavalla tai toisella salasanan tietoonsa, hän ei pelkästään sen avulla pysty vielä kirjautumaan palveluun.

Käyttäjätunnuksen ja salasanan kyselyn lisäksi palvelu voi kysyä esimerkiksi vaihtuvaa koodia, jonka käyttäjä saa viestinä puhelimeen tai erityisestä sovelluksesta (esimerkiksi Google Authenticator tai Microsoft Authenticator).

Ylimääräinen vaihe sisään kirjauduttaessa tosin heikentää käytettävyyttä. Suosittu kompromissi, jota palvelut herkästi tarjoavatkin, on käyttää toista tunnistautumistapaa vain silloin, kun postiin kirjaudutaan uudelta laitteelta.

Kari Ahokas

Tämä juttu on marraskuussa 2024 päivitetty versio alun perin huhtikuussa 2020 ilmestyneestä suomenkielisten ilmaissähköpostien vertailusta, joka päivitettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2022.

Rahat, verot, työ & eläke, koti