veronmaksajat.fi

KOTI

Aurinkopaneelien asentamiseen liittyy riskejä – ota avuksi muistilista

Aurinkopaneelien asentamiseen liittyy riskejä – ota avuksi muistilista
3.4.2023

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on erikoisosaamista vaativaa ammattilaistyötä. Koska aurinkosähkö kiinnostaa, markkinoille on ilmaantunut myös sellaisia asennuksen tarjoajia, joiden osaamisessa on puutteita. 

Puutteellisesti tehtyjä ja jopa asiakkaan turvallisuuden vaarantavia asennuksia tulee aika ajoin ilmi, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry kertoo tiedotteessa,

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa harkitsevan on hyvä olla perillä siitä, mitä asioita on selvitettävä ennen asennusta, mitä pitää huomioida järjestelmää valitessa ja asennettaessa sekä mitä tarvitaan todisteeksi siitä, että kaikki on tehty oikein.

Asiakkaalle pitää jäädä aurinkosähköjärjestelmän hankintaprosessin kaikista vaiheista hyvien dokumentointitapojen ja -standardien mukainen kirjallinen todiste, STUL muistuttaa. Joistakin vaiheista pitää laatia ja jättää asiakkaalle määräsisältöinen pöytäkirja. 

7 vinkkiä – aurinkopaneelien asentaminen

  1. Asennusalustan, esimerkiksi katon soveltuvuus asennukselle

    Tarkista kattovalmistajan takuuehdot ja ohjeet, rakentamismääräykset, lumi- ja tuulikuormien huomiointi ja pelastusviranomaisten ohjeet.

    Vanhojen kattojen osalta takuuehdot eivät ole enää voimassa, mutta yleisiä rakentamismääräysten mukaisia ehtoja pitää lähtökohtaisesti aina noudattaa. Katon tekninen toimivuus ei saa heikentyä muutosten jälkeen.

    Vastuu kattorakenteista on ensisijaisesti kiinteistön haltijalla, mutta myös vatuullisesti toimivan urakoitsijan on syytä arvioida ja tunnistaa riskit.

  2. Järjestelmän mitoitus asiakkaan tarpeiden mukaan

    Asiakkaan kulutustiedot ja -tarpeet, järjestelmän asennusolosuhteet ja toiminta näissä olosuhteissa, järjestelmän kannattavuus.

    Aurinkoenergian kannattavuuden arvioimisen ja mitoituksen helpottamiseksi voi käyttää esim. FinSolar-hankkeessa laadittuja kannattavuuslaskureita.

    Mikään määräys ei edellytä paneeliston mitoituksen ja kannattavuuden tarkasteluja, mutta ne kertovat urakoitsijan ammattitaidosta ja hyvästä asiakaspalvelusta.

  3. Hankkeen luvat

    Rakennusvalvonta
    : On tärkeä varmistaa, tarvitaanko paneeliston asennuttamiseen rakennuslupa. Erityisesti suojellut kohteet ja asuinalueet ovat aiheuttaneet yllätyksiä ja voimaloita on jouduttu jopa jälkikäteen purkamaan. 

    Verkkoyhtiö: Verkkoyhtiöön pitää olla yhteydessä, jotta saadaan kytkentälupa verkon rinnalle liitetylle voimalalle. Tässä käytetään yleistietolomaketta, johon kirjataan järjestelmän ja urakoitsijan tiedot.

    Paneelistoa ei saa kytkeä tuottamaan ennen kuin verkkoyhtiöltä on kytkentälupa saatu. Tästä pitää jäädä dokumentti asiakkaalle annettavaksi.

  4. Urakointioikeutta edellyttävät sähköasennukset

    Kiinteistöjen sähköasennukset vaativat erillisen oikeuden sähkötöihin. Tilaajan pitää varmistaa, että järjestelmän asennuksen tekee Tukesin rekisteröimä ammattilainen. Tarkista täältä: Tukes urakoitsijarekisteri 

    Vastuullinen ammattilainen seuraa asennustyön kulkua ja oikeaa asennustapaa sen kaikissa vaiheissa, jotta lopputulos on turvallinen. On sähköturvallisuuslain (STL 1135/2016) vastainen ja vakavan virheellinen menettely, jos sähköurakoitsija varmistumatta koko asennuksen oikeasta asennustavasta tekee pelkästään asennuksen sähköiset kytkentätyöt, käyttöönottoon liittyvät mittaukset ja käyttöönottotarkastuspöytäkirjan.

  5. Paneeliston telineiden asennus

    Telinevalmistajan ja paneelien valmistajan ohjeet, kattovalmistajan ohjeet.

  6. Paneeliston, kaapelien ja laitteiden asennus

    Sähköasennusten standardit ja laitevalmistajan ohjeet.

    Aurinkosähköjärjestelmien standardeissa on useita vaatimuksia, joissa huomioidaan paneeliston ja laitteiden sijoittelu poikkeuksellisen haastaviin olosuhteisiin ja paneeliston tasasähkön haastavuus laitteiden ominaisuuksien kannalta.

    Esimerkkejä: kaapelien pitää kestää korkeita lämpötiloja, paneeliston läheisyyteen sijoitettujen laitteiden tulee olla riittävän kestäviä ulko-olosuhteissa, liittimien tulee olla varmasti yhteensopivia saman valmistajan tuotteiden kanssa, vaihtosuuntaaja / invertteri on sijoitettava turvallisesti.  

  7. Sähköasennusten tarkastus ja tarkastuksen pöytäkirja

    Sähköturvallisuuslain STL 1136/2016 edellyttämät tarkastukset, mittaukset ja pöytäkirjat näistä tuloksista rakentajan yhteystietojen kera.

    Pöytäkirjojen tärkeintä sisältöä ovat tiedot siitä, mitä standardeja on noudatettu. Asiakkaiden on hyvä olla tietoisia seuraavista yleisimmistä aurinkosähköjärjestelmiin vaadittavista ja pöytäkirjoissa todennettavista standardeista: 
    - SFS 6000 standardisarja antaa yleiset vaatimukset sähköasennuksille 
    - SFS 6000-6 antaa yleiset vaatimukset käyttöönottotarkastuksille
    - SFS 6000-7-712 standardi antaa aurinkosähköjärjestelmien lisävaatimukset 
    - SFS-EN 62446-1 antaa lisävaatimukset aurinkosähköjärjestelmien              käyttöönottotarkastuksille, merkinnöille ja dokumentaatiolle 
    - SFS 50549-1 määrittää miten yleiseen jakeluverkkoon liitetyn voimalan kuuluu toimia 
    - SFS-EN 1991-1 standardisarja tuuli- ja lumikuorman määrittelyyn

Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti