veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntokauppa ei koronasta tutise – asunnonostoaikeet tapissa

Asuntokauppa ei koronasta tutise – asunnonostoaikeet tapissa
22.3.2021

Asuntokauppa porskuttaa pandemiasta huolimatta tai oikeastaan osittain koronapandemian ansiosta.

Suurin osa suomalaisista on saanut jatkaa töissään, mutta heidän kuluttamisensa on vähentynyt. Rahaa on jäänyt säästöön ja samanaikaisesti perheen asuntotarpeita on alettu tarkastella uudella silmällä. Asuntokauppa on käynyt vauhdikkaasti viime kesästä lähtien.

Meno näyttää jatkuvan samanlaisena tänä vuonna. Kiinteistönvälitysalan mukaan tammi-helmikuussa myytiin 11 prosenttia enemmän vanhoja asuntoja kuin viime vuoden alussa, jolloin kaupankäynti oli ihan hyvällä tasolla.

Kaiken lisäksi kovimmassa kasvussa on nyt ollut vanhojen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppa. Ennen pandemiaa näiden asuntotyyppien myynti oli keskimääräistä nahkeampaa.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajilla on asunnonostoaikeita enemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana eli vuodesta 1998. Ei se johdu pelkästään siitä, että halutaan tilaa etätyölle. Se on monen tekijän summa ja kertoo myös, että pandemia ei ole syönyt luottamusta tulevaisuuteen.

Asuntojen hinnat, kaksiot, e/m2 Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto KVKL Ry/KVKL-HSP-hintaseurantapalvelu 

Markkinoiden vilkkaus ennakoinee asuntohintojen nousua erityisesti isoimmissa kasvukeskuksissa. Muualla keskihinnat todennäköisesti pysyvät ennallaan tai laskevat hiljalleen. Suurten kaupunkien ja muiden paikkakuntien hinnat ovat kehittyneet eri suuntiin aina vuodesta 2010 lähtien, eikä siihen ole tulossa muutosta.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti