veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntokaupoilla on nyt ostajan markkinat – vaatimaton kesämökki ei kiinnosta

Asuntokaupoilla on nyt ostajan markkinat – vaatimaton kesämökki ei kiinnosta
26.6.2019

Pääkaupunkiseutu sekä kasvukeskukset Tampere ja Turku ovat tänä kesänä asuntokaupan voittajia, mutta näilläkin alueilla kaupunkien sisäiset erot ovat merkittäviä, ennakoidaan Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) kesän 2019 markkinaennusteessa. Etäisyys kaupunkien keskustoihin heijastuu asuntojen hintoihin.

Kerrostaloasuntojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan tänä kesänä pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen ja Turun tuntumassa.

Kerrostalojen kysyntäennuste heinä-syyskuu 2019 Lähde: SKVL 

Myös rannikkoseuduilla asuntokaupan vire on positiivinen. Itä-, Pohjois- ja Keski-Suomessa asuntokauppa on puolestaan vaisumpaa. 

Ennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat lievästi Itä-Suomessa, Etelä-Suomen pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla alueilla sekä Keski-Suomessa.

”Nyt monilla alueilla on ostajan markkinat”, SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kommentoi tiedotteessa.

Vanhojen asuntojen kauppaa sekoittavat myymättä jääneet uudet asunnot, joiden hintoja on alettu laskea.

Välittäjien mukaan Helsingin keskustassa asuntokauppa käy normaalisti. Pääkaupunkiseudulla on ollut kova kysyntä kerrostaloasunnoista. Myös rivi- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan. Pientalot Kirkkonummella, Vihdissä ja Lohjalla kiinnostavat ostajia. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa asuntokauppa on rauhoittumassa.

Turun ja Tampereen seuduilla rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppa lisääntyy tai pysyy vähintään ennallaan. Turussa omakotitalojen kysynnässä ja hinnoissa on kuitenkin suuria eroja. Tampereella hyväkuntoiset omakotitalot kiinnostavat ostajia.

Oulussa rivitalojen kysyntä on vahvaa. Kotkassa korkea työttömyysaste jarruttaa edelleen asuntokauppaa.

Vuokra-asuntojen kysyntä lisääntyy loppukesää kohti. Poikkeuksena ovat alueet, joissa työpaikkoja tai opiskelupaikkoja tarjolla vähän.

Hyvät liikenneyhteydet mökille arvossaan

Loma-asuntomarkkinaennusteen mukaan perinteiset mökkialueet ovat pitäneet pintansa, mutta hinnat eivät nouse vaan pikemminkin laskevat.

Loma-asuntojen hintaennuste kesä 2019 Lähde: SKVL

Loma-asuntojen kysyntä on nousussa Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa, Lounais-Suomessa sekä etelärannikolla. Isojen vesistöjen rannoilla sijaitsevat mökit ovat kysytyimpiä. Saarimökit kiinnostavat vähemmän.

Kesämökkien ostajat ovat nyt hyvin valikoivia. Sekä mukavuuksien että tieyhteyksien pitää olla kunnossa.  

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti