veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntokaupan vero muuttuu – ampaiseeko kauppa uuteen vauhtiin?

Asuntokaupan vero muuttuu – ampaiseeko kauppa uuteen vauhtiin?
26.10.2023

Asuntokaupan veromuutos yllätti, kuten tämäntyyppisissä muutoksissa on tarkoituskin: hallitus julkisti esityksensä varainsiirtoveron muutoksesta siten, että asuntomarkkinoilla ei juuri päästy spekuloimaan tulevalla uudistuksella. Mutta ampaiseeko asuntokauppa uuteen vauhtiin nyt, kun esitetyn uudistuksen voittajat ja häviäjät tiedetään? 

Varainsiirtoverotuksen muutos merkitsee ensiasunnon ostajalle lisälaskua ensi vuoden alusta lukien, muille asunnon ostajille veronkevennystä takautuvasti jo lokakuun 12. päivästä lukien (Lue täältä: Mikä varainsiirtoverossa muuttuu >>).

Käytettyjen asuntojen markkinat ovat olleet jähmeessä pitkään. Lisäksi rakentamisen ja uudisasuntojen myynnin pysähtyminen on syössyt rakennusteollisuuden syvälle ongelmiin. Riittääkö varainsiirtoveron kevennys pukkaamaan vauhtia asuntokauppoihin?

”Veromuutoksella voi olla positiivinen vaikutus markkinoihin, mutta mitään suurta asuntokaupan ryöpsähdystä en odota”, arvioi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

”Muutos on ehkä positiivinen signaali, joka voi innostaa liikkeelle sellaisia, jotka jo muutenkin ovat olleet lähtökuopissa kaupoille.”

”Korkonäkymän tasaantumisella on kuitenkin paljon isompi merkitys asuntomarkkinoille”, hän sanoo.

Samassa käsityksessä on Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Mika Laurikainen. ”Koronlasku on paras lääke asuntokaupan jumiin.”

Kiinteistömaailmassa on kuitenkin huomattu, että veromuutos on lisännyt keskustelua kodin ostamisesta, ja se on yleensä omiaan lisäämään kaupankäyntiä.

”Uskomme, että luvassa on mukava piristys loppuvuoden asuntokauppaan ja erityisesti uudisasuntopuolelle – nyt rakennusliikkeillä on markkinoinnillinen sauma toimia.” 

Ensiasunnon verovapaus poistuu jo parin kuukauden kuluttua

Ensiasunnon ostajilla on enää pari kuukautta aikaa tehdä kaupat verotta. Ryntäävätkö he nyt kaupoille?

Henna Mikkonen tuumii, että kiireeksi vetää ensiasunnon ostossa, jos nyt vasta ryhtyy toimeen. Jos taas asunnonostoa on jo aiemmin valmistellut ja kuviot ovat selvät, kannattaa toki pyrkiä tekemään kaupat tämän vuoden puolella.

Osa pankeista on pikavauhtia päättänyt antaa ensiasunnon ostajille lainaa esimerkiksi ilman toimitusmaksua. Jotkin pankit ovat kertoneet, että ensiasunnon ostajia on ilmestynyt lainatiskeille vilinäksi asti. 

Mihin riittää veromuutoksen voima?

Eri asia on, miten suuri kokonaisvaikutus varainsiirtoveron muutoksilla lopulta on asuntomarkkinoihin. Jos ensiasunnon ostajat ryntäävät markkinoille tämän vuoden lopussa, heitä voi olla vastaavasti vähemmän ensi vuoden puolella.

Asuntokaupassa on monta muuttujaa, jotka voivat vaikuttaa asunnon ostajan kukkaroon enemmän kuin vero – ainakin niillä, jotka ovat hankkimassa asunto-osaketta eivätkä ole ensiasunnon ostajia. Esimerkiksi: 

  • Hiljaisessa markkinatilanteessa hinnoista on hyvä tilaisuus tinkiä.
  • Uudisasunnon ostajalle tarjotaan paikoin messeviä etuja.
  • Asuntolainan kilpailutuksella voi vaikuttaa lainakustannuksiin – vallankin nyt, kun pankit kilvoittelevat vähistä asuntolaina-asiakkaista.
  • Ja kaiken päälle vielä se painavin juttu eli korot. Milloin ne laskevat ja kuinka paljon? 

Mika Laurikainen uskoo, että marraskuussa nähdään asuntojen myyntipiikki – ja piikki etenkin ensiasuntojen kaupoissa. ”Muuten asuntomarkkinoiden näkymä on edelleen tosi sumuinen.”

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti