veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntojen vuokrat kallistuivat eniten Turussa vuoden lopulla – vuokra-asuntopula jäämässä taakse koko maassa

Asuntojen vuokrat kallistuivat eniten Turussa vuoden lopulla – vuokra-asuntopula jäämässä taakse koko maassa
21.1.2021

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousevat, vaikka vuokra-asunnoista ei Vuokraturvan mukaan ole enää pulaa. Eniten vuokra-asuminen on kallistunut Turussa, jossa vuokrat nousivat vuoden lopulla 1,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Turussa loka-joulukuussa 1,6 prosenttia vuoden 2019 loka-joulukuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus. 

Keravalla nousu oli 1,5 prosenttia, Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa 1,4 prosenttia. Helsingissä vuokrat kallistuivat 1,2 prosenttia.

Koko maassa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kallistuivat 1,0 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuoteen 2015 verrattuna nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Pienintä vuokrien nousu on ollut Seinäjoella, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Lahdessa.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet runsaat 8 prosenttia ja muualla Suomessa 6,3 prosenttia vuodesta 2015.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien kehitys, indeksi 2015=100 Lähde: Asuntojen vuokrat, Tilastokeskus

Helsingissä yksiön neliövuokra lähentelee 30 euroa uusissa vuokrasuhteissa

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa korkein keskivuokra on Helsingissä, 21,5 euroa/m² ja matalin Kouvolassa, 10,9 euroa/m².

Viimeisen kuuden kuukauden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa yksiön keskimääräinen neliövuokra oli Helsingissä 27,7 euroa/m², Tampereella 19,4 euroa/m² ja Turussa 18,3 euroa/m².

Asuntosijoittamisen suosio lisännyt vuokra-asuntotarjontaa

Asuntosijoittamisen suosio on kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta, Vuokraturva arvioi. Vuokraturvan mukaan valmistuvista asunnoista noin puolet menee suoraan vuokra-asunnoiksi. 

Vuokra-asuntopulan poistumisesta huolimatta vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat edelleen nousseet, koska vanhoihin aiemmin solmittuihin vuokrasopimuksiin tehdään yhä vuosikorotuksia. 

Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella vuokra-asumisen suosiota lisää asuntojen hintojen nopea nousu, joka vaikeuttaa sekä ensiasunnonostajien että muualta Suomesta muuttavien mahdollisuuksia päästä kiinni kasvukeskuksen omistusasuntoon.

Muualla Suomessa taas asunnon ostaminen olisi halpaa, mutta vuokra-asumisen suosiota nostaa epävarmuus asuntojen tulevasta jälleenmyyntiarvosta ja ylipäätään kaupaksi saamisen mahdollisuuksista, Vuoraturva arvioi.

Minna Petäinen

Jutun ingressiin ja jutun loppuun lisätty 21.1.2021 Vuokraturvan näkemys vuokra-asuntomarkkinasta. Otsikkoa muokattu 21.1.2021

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti