veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntojen omistajat vaihtuvat – seuraako vaihdosta veroja?

Asuntojen omistajat vaihtuvat – seuraako vaihdosta veroja?
21.7.2023

Minulla on puolisoni kanssa kaksi huoneistoa, joista toinen on vakituinen asuntomme ja toinen kakkosasunto.

Haluaisimme vaihtaa niiden omistukset niin, että minulle tulee kokonaan omistukseen vakituinen asuntomme ja puolisolleni kakkosasunto. Tuleeko vaihdosta veroja maksettavaksi, kun asunnot ovat arvoltaan saman hintaisia tällä hetkellä?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Vaihto rinnastetaan verotuksessa kauppaan. Myynnistä määrätään myyntivoiton vero ja ostosta varainsiirtovero.

Oman asunnon myynti on kuitenkin verovapaa eli se kumpi luopuu oman vakituisen asunnon osuudestaan ei joudu maksamaan myyntivoiton veroa, mikäli asunnossa on omistusaikanaan asunut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Myyntivoittoveroa maksetaan, mikäli myyntihinta tai vaihdon kyseessä ollessa vaihtohetken käypä arvo on korkeampi kuin hankintahinta.

Kun asunto-osakkeita vaihdetaan keskenään, kumpikin osapuoli maksaa varainsiirtoveroa hankkimiensa asunto-osakkeiden ”ostohinnasta”, joka on luovuttamiesi osakkeiden arvo. Veron perusteeseen luetaan tällöin myös vaihdossa saatuihin osakkeisiin kohdistuva yhtiölainaosuus.

Mikäli asunnot eivät olisi samanarvoisia ja toinen maksaisi välirahaa, välirahan maksajan varainsiirtovero laskettaisiin hänen luovuttamiensa osakkeiden ja välirahan yhteenlasketusta arvosta. Välirahan saaja maksaa varainsiirtoveron vaihdossa saamansa asunonnon arvosta. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti