veronmaksajat.fi

KOTI

Vaikuttaako asunnon käyttötarkoituksen muutos korkojen vähentämiseen?

Vaikuttaako asunnon käyttötarkoituksen muutos korkojen vähentämiseen?
18.2.2016

Omistan asunnon, jota olen käyttänyt yli kymmenen vuotta vakituisena asuntonani. Asuntoon kohdistuu vielä asuntolainoja, joiden korot olen ilmoittanut verotuksessa asuntolainojen korkoina.

Olen kuitenkin muuttanut toiseen asuntoon ja antanut omistamani asunnon vuokralle. Voinko vähentää omistamaani asuntoon kohdistuvien lainojen korot tästä eteenpäin sijoituslainakorkoina vuokratulosta?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Kyllä voit. Asunnon käyttötarkoituksen muutoksen myötä muuttuu myös asunnon hankintaan aikanaan otetun velan käyttötarkoitus. Jos asunto on nyt annettu vuokralle, on laina vuokrauskäyttöön ottamisesta lähtien tulonhankkimislainaa.

Muutos kannattaa tosiaan muistaa ilmoittaa myös veroilmoituksella, sillä tulonhankkimisvelan korot ovat verotuksessa täysimääräisesti vähennyskelpoisia, kun taas asuntolainan korkojen vähennysoikeutta leikataan koko ajan lisää.

Vuonna 2015 asuntolainan koroista oli vähennyskelpoista 65 prosenttia ja vuonna 2016 enää 55 prosenttia, josta vähennysoikeus tippuu 10 prosenttiyksikön vauhtia kunnes 2019 saa asuntolainan koroista vähentää vain 25 prosenttia. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti