veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Saako kuka tahansa sairauskuluvakuutuksen?

Saako kuka tahansa sairauskuluvakuutuksen?
19.5.2015

Finanssialan Keskusliiton tuoreen tilaston mukaan sairauskuluvakuutus on jo yli miljoonalla suomalaisella.

Onko näistä suurin osa lapsille otettuja vakuutuksia, projektijohtaja Kari Lintunen Lähi-Tapiolasta?

”Kyllä, kasvavassa määrin. Yleistymisen syy on se, että vanhemmat haluavat turvata lapselleen nopean hoitoketjun ja parhaat tutkimukset ja hoidot.

Sairauskuluvakuutusten kasvu on kuitenkin hyvin maltillista: vakuuttamisaste kaikista suomalaisista on noin 20 prosenttia. Eniten kiinnostusta on lasten sairauskuluvakuutuksiin, mutta myös aikuisten sairauskuluvakuutukset ovat kasvussa. Suuntaus on suoraan verrannollinen julkisen terveydenhuollon tilanteeseen. Myös kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin on lisääntynyt.”

Mitkä ovat päällimmäiset syyt, miksi lapselle otetaan sairauskuluvakuutus?

”Tutkimukset osoittavat, että asiakkaat arvostavat julkisen terveydenhuollon laatua, mutta hoitoketjun nopeuden vuoksi ottavat lapselle sairauskuluvakuutuksen. Voidaan puhua ohituskaistasta: pääsee nopeasti hoitoon silloin kun haluaa. Lisäksi arvostetaan vakuutukseen mahdollisesti sisältyviä neuvontapalveluita.”

Ovatko aikuisten syyt vakuutuksen ottamiseen erilaiset?

”Aikuisten puolella päällimmäisenä on niin ikään nopea hoitoketju. Osalla valintaan vaikuttaa myös asuinpaikka. Julkinen terveydenhuolto toimii edelleen moitteettomasti monilla paikkakunnilla, mutta toisaalla julkinen puoli ruuhkautuu kausiluontoisten sairauksien hoidossa. Korostetusti tällainen tilanne on pääkaupunkiseudulla sekä muissa suurissa kaupungeissa.”

Onko sairauskuluvakuutuksissa rajoitusehtoja niin, että jokainen halukas ei sitä edes saa?

”Pääsääntöisesti vakuutuksen saa. Sairauskuluvakuutuksen myöntäminen perustuu hakijan tekemään terveysselvitykseen. Sen perusteella annetaan arvio vakuutuksen myöntämisestä. Vakuutuksessa voi olla rajoitusehtoja: tyypillisiä ovat esimerkiksi allergiat ja astma tai krooninen sairaus. Aikuisille voi antaa sellaisen vinkin, että vakuutus kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.”

Ketä sairauskuluvakuutuksen ostajat keskimäärin katsottuna ovat?

”Yhä useammin he ovat nuoria aikuisia, joille terveys ja hyvinvointi ovat yhä tärkeämpiä. Moni myös paikkaa työterveyshuollon aukkoja vakuutuksella.”

Riitta Rimmi  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti