veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Paloturvallisuus: viisi vinkkiä mökille

Paloturvallisuus: viisi vinkkiä mökille
8.5.2015

Toimiiko palovaroitin, osaatko  käyttää alkusammutusvälineitä, ovatko sähkö- ja kaasulaitteet talven jäljiltä kunnossa?

Selvitä kesämökin koordinaatit Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelussa.

Avun saaminen mökille hätätilanteessa saattaa kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa, SPEK muistuttaa. Mökkikauden alkaessa on hyvä käydä läpi mökin paloturvallisuus. 

Tarkista nämä mökillä

  1. Palovaroittimen kunto kannattaa tarkistaa heti kevään ensimmäisellä mökkireissulla. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Palovaroittimen toiminta kannattaa tarkistaa testipainikkeella kerran kuukaudessa.

  2. Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen. Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan.

  3. Varmista, että mökillä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä.

  4. Tarkista sähkö- ja kaasulaitteiden kunto talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin. Jos tulee kuplia, liitokset pitää kiristää.

  5. Sovi ennakkoon, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Opeta lapsille, miten tulipalossa toimitaan.

Setvi mökin koordinaatit 

Oletko selvittänyt mökkisi tarkan osoitteen ja osaatko antaa selkeät ajo-ohjeet? Tiedätkö mökkisi koordinaatit?

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivujen karttakoordinaattipalvelu auttaa mökkeilijöitä, veneilijöitä ja muita luonnossa liikkujia määrittämään tarkan sijaintinsa.
Koordinaattipisteen avulla hätäkeskus voi hälyttää paikalle apua, vaikka tarkkaa osoitetta ei olisikaan mahdollista antaa.

Miten koordinaatit luetaan soitettaessa hätänumeroon 112?

Koordinaateissa oleva astemerkki tarkoittaa astetta ja yhdellä heittomerkillä (') tarkoitetaan minuutteja.

Esimerkiksi WGS84-koordinaatit N 60° 9.7681' E 25° 2.4064', luetaan 
60 astetta, 9 piste 7681 minuuttia pohjoista leveyttä ja 25 astetta, 2 piste 4064 minuuttia itäistä pituutta. 

Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa

Vinkkejä lomailijan paloturvallisuudesta

Minna Petäinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti