veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Onko omakotitalon myynti verovapaa?

21.4.2016

Omistan omakotitalon, joka on nyt vuokralla. Miten 4 prosentin maksimipoistot ostohinnasta ja tehdyistä perusparannuksista vaikuttavat mahdollisessa myynnissä myyntivoiton verotukseen? Olen asunut omakotitalossa vuosina 2010-2013 yli kaksi vuotta.

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Koska olet asunut ja omistanut talon yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, on myyntisi verovapaa. Tehdyt poistot eivät siis palaudu verotettavaksi.

Mikäli myyntisi olisi verollinen, voisit hankintahintana vähentää ainoastaan poistamattoman hankintahinnan (ostohinta kuluineen + tehdyt poistamattomat remontit - verotuksessa vähennetyt poistot) tai vaihtoehtoisesti hankintameno-olettaman, mikäli hankintameno-olettaman käyttö johtaisi parempaan lopputulokseen. Tehdyt poistot pienentävät hankintahintaa.

Hankintameno-olettama on 40 prosenttia myyntihinnasta, mikäli omaisuus on omistettu vähintään kymmenen vuotta. Verotettava voitto on silloin 60 % myyntihinnasta. Alle kymmenen vuotta omistetusta omaisuudesta voi hankintameno-olettamana vähentää vain 20 % myyntihinnasta laskettuna. Verotettava voitto on silloin 80 % myyntihinnasta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei vähennetä mitään muuta eikä tehtyjä poistoja vähennetä hankintameno-olettamasta. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.