veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Meneekö metsätilalahjasta ja -kaupoista veroa?

Meneekö metsätilalahjasta ja -kaupoista veroa?
4.2.2016

Isäni lahjoittaa meille lapsille yli 10 vuotta omistamansa metsätilan. Lahja jaetaan neljään osaan. Lahjasta tulee kaikille lahjaveroa maksettavaksi. Kaksi sisarusta haluaa ostaa kahden muun sisaren osuudet.

Metsäneuvoja kertoi, että tämän voi tehdä vasta vuoden kuluttua lahjan saannista, jotta välttyy luovutusvoittoverolta. Miksi on näin? Voiko vaimoni ostaa sisareltani osuuden heti, vai onko edelleen odotettava vuosi lahjansaannista?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Metsätilan luovutuksesta saatu voitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa harjoittamaansa metsätalouteen kuuluvaa kiinteää omaisuutta ja saajana on joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa hänen lapsensa tai tämän rintaperillinen taikka hänen sisarensa, veljensä, sisarpuolensa tai velipuolensa ja jos omaisuus on ollut yhteensä yli 10 vuotta verovelvollisen tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti.

Koska isänne on omistanut metsätilan (taustalla) ennen lahjoitusta yli 10 vuotta, on myynti verovapaa sisarusten kesken isältä saadun lahjoituksen jälkeen ilman vuoden odotusta.

Sen sijaan jos vaimosi ostaa sisaruksiltasi tilan osuuden, on myynti hänelle normaalisti veronalainen ja silloin kannattaa odottaa vuosi lahjoituksesta, jos myyjä haluaa käyttää saamansa lahjan lahjaverotusarvoa hankintahintana. Jos kauppahinta on silloin lahjaverotusarvon suuruinen, luovutusvoittoa ei synny.

Viimeksi mainitussa tapauksessa myyjän hankintameno lasketaan lahjoittajan eli isän hankintamenosta, jos lahjansaaja luovuttaisi saamansa omaisuuden ennen kuin lahjoituksesta on kulunut yksi vuosi. Tai vaihtoehtoisesti käytetään 20 %:n hankintameno-olettamaa, jolloin verotettavaa pääomatuloa eli luovutusvoittoa on aina 80 %:a kauppahinnasta. Tästä näkökulmasta katsottuna yleensä kannattaa odottaa yksi vuosi lahjansaannin jälkeen ennen kuin tekee kauppoja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.