veronmaksajat.fi

KOTI

Käteisen käyttäjälle uusi palvelu

Käteisen käyttäjälle uusi palvelu
6.11.2014

Kolikot ja setelit pitävät edelleen pintansa pikkuostosten maksuvälineinä. Niillä maksamisessa kokeillaan uutta palvelua, joka nopeuttaa laskemista ja vähentää virheitä. 

Käteinen kilpailee edelleen maksuvälineenä korttien ja sähköisten sovellusten kanssa. Helsingissä otettiin äskettäin käyttöön Suomen ensimmäinen maksujärjestelmä, jonka avulla kolikoiden ja seteleiden käsittely on entistä nopeampaa ja turvallisempaa.

”Puolet Hesburger Tennispalatsissa tehdyistä ostoksista maksetaan käteisellä. Kokeilemme ravintolassa, miten uusi käteistä käsittelevä järjestelmä toimii. Kokemusten perusteella laajennamme käyttöä muihin ravintoloihimme, ” kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti. 

Kone laskee rahat 

Suljettu rahankäsittelyjärjestelmä nopeuttaa kassajonon kulkua, joten ujompikin uskaltaa kaivaa taskunpohjan pikkuhilut maksuvälineeksi. Asiakas syöttää rahat itse koneeseen, joka laskee summan ja pullauttaa vaihtorahat takaisin. Jos rahaa oli liian vähän, loppulaskun voi maksaa muilla välineillä tavalliseen tapaan.

Rahat sujahtavat asiakaspäätteen kautta säilöön, jossa ne ovat suojassa kaikilta väärinkäytöksiltä. Tämä lisää myös henkilökunnan turvallisuutta ja työn tekemisen mukavuutta.

”Monen kuluttajan mielestä käteisen käyttöä on helppo hallita. Siksi he suosivat sitä taloudellisesti tiukkoina aikoina,” sanoo SafePay™-järjestelmän toimittaja Päivi Laaksomies Gunnebo-yhtiöstä.

Laaksomies uskoo, että muutkin suomalaiset yritykset kiinnostuvat järjestelmästä Hesburgerin kokeilun perusteella. Euroopassa ja Pohjoismaissa on jo käytössä noin 8 000 vastaavaa ratkaisua.

Käteistä kaupan kassalta 

Uusimpia käteisen nostopaikkoja ovat kaupan kassat. Esimerkiksi Tokmanni-konsernin yli 140 liikkeestä käteistä voi nostaa ostosten yhteydessä Nordean ja Danske Bankin korteilla sekä OP Visalla. 

Noston yläraja on 200 euroa. Nostosta OP Visalla peritään palkkio.

Tokmannin talous- ja hallintojohtajan Sixten Hjortin mukaan asiakkaiden tekemien käteisnostojen määrä on kasvussa. Eniten nostoja tehdään paikkakunnilla, joilta on suljettu pankkikonttoreita ja -automaatteja.

"Keskinosto on 60 euroa", sanoo Hjort. 

Käteisen nostopalveluja löytyy myös S- ja K-ryhmistä.

Satu Alavalkama

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti