veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Sijoitusmarkkinoilla poikkeuksellinen on yllättävän tavallista

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Sijoitusmarkkinoilla tämä vuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen:

  • Vuoden alussa USA:n 10-vuotisen valtionlainan korkotaso oli 1,5 prosenttia, mutta kesäkuussa kivuttiin hetkellisesti jo 3,5 prosenttiin.
  • Vuotuinen inflaatio USA:ssa kiihtyi kesäkuussa +9,1 prosenttiin.
  • USA:n osakemarkkinoiden kokonaistuotto ensimmäiseltä kuudelta kuukaudelta oli noin -20 prosenttia
  • Euro on heikentynyt dollaria vastaan siinä määrin, että heinäkuussa vaihtosuhde käväisi pariteetissa eli yhdellä eurolla sai vain yhden dollarin.

Kaikki nämä tapahtumat ovat kirvoittaneet talousmediassa otsikoita, joissa vilisevät sana kuten ”historiallinen” ja ”ennätyksellinen”. Monia sijoittajia voimakkaat kurssiliikkeet saattavat hermostuttaa ja pelottaakin.

Kesä antaa kuitenkin aikaa ja tilaa laajentaa perspektiiviään. Keskeistä on ymmärtää, että vaikka mainitut tapahtumat ovat harvinaisia, ne eivät ole ennennäkemättömiä. Ne kaikki ovat jo joskus tapahtuneet.

USA:ssa inflaatio on ollut yhtä voimakasta viimeksi vuonna 1981, osakemarkkinoilla alkuvuosi oli heikoin sitten vuoden 1962. Euro ja dollari puolestaan olivat pariteetissa viimeksi vuonna 2002. Korkoliike oli historiallisessa mittakaavassa kaikkein rajuin: vastaavaa korkojen nousua joudutaan hakemaan 1700-luvulta asti.

Sijoitusmarkkinoilla poikkeuksellinen on loppujen lopuksi melko tavallista. Kuluvalla 2000-luvullakin on jo nähty monta poikkeuksellista sijoitusvuotta. Markkinat reagoivat muutoksiin ja maailmassa vain muutos on pysyvää. Kun tapahtuu paljon asioita, tapahtuu väistämättä myös jotain odottamatonta.

Ihmisillä puolestaan on luontainen taipumus yliarvioida äkkinäisten tapahtumien vaikutusta lyhyellä aikavälillä (ja aliarvioida hitaiden, asteittaisten muutosten vaikutusta pitkällä aikavälillä). Seurauksena markkinat saattavat lyhyellä aikajänteellä heilua voimakkaasti ja tilastollisesti keskimääräinen sijoitusvuosi on jo itsessään melkoinen poikkeus.

Pidemmällä aikavälillä huonot ja hyvät vuodet kuitenkin tasaavat toistensa vaikutuksia ja pitkäjänteinen sijoittaja pääsee nauttimaan tuotoista, jotka perustuvat pitkän aikavälin talouskasvuun.

Pitkäjänteisille sijoittajille lyhyen aikavälin markkinaliikkeitä keskeisempää onkin pyrkiä hahmottamaan pitkän aikavälin trendejä ja asteittaisia muutoksia, kuten geopoliittisen ympäristön muutoksia, ilmastonmuutoksen vaikutusta talouteen, energiamurrosta, kuluttajakäyttäytymisen muuttumista ja väestönkasvun hidastumista ja väestörakenteen muutosta.

Myös niiden pohtimiseen kesä on otollista aikaa ja riippumatto tarjoaa oivallisen tilan.

 

Topias Kukkasniemi

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit