veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Sijoittajankin kannattaa pelata omaa peliään

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Suomen ensiesiintyminen jalkapallon arvokisoissa on lumonnut lukuisia suomalaisia television eteen. Seuratessani Huuhkajien puolustuslinjan kurinalaista työskentelyä ajatus harhautui miettimään jalkapallon ja sijoittamisen yhtäläisyyksiä – ja löytyihän niitä.

Aloitetaan urheilun kenties kaikkein kliseisimmästä toteamuksesta: meidän täytyy vaan pelata omaa peliä. Juuri näin sijoittajankin kannattaa tehdä!

Jalkapallossa lipeäminen pelisuunnitelmasta tai sooloilu puolustuslinjassa voi tarkoittaa vastustajan läpiajoa tai takaiskumaalia. Samaa pätee sijoittamiseen, poikkeaminen sijoitussuunnitelmasta johtaa useammin harhalaukauksiin kuin maaleihin.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana sijoittajille on tarjoiltu poikkeuksellisen paljon mahdollisuuksia livetä sijoitussuunnitelmastaan: osakekurssit syöksyvät alas, osakekurssit syöksyvät ylös, uusia eksoottisia kryptovaluuttoja ilmestyy markkinoille kuin hikikarpaloita valmentajan otsalle Pietarin helteessä, konkurssikypsien yhtiöiden osakekurssit heräävät henkiin ja raketoivat yhtäkkisesti.

Malttamattoman ihmismielen on vaikea vastustaa kiusausta tarttua eteen avautuvaan ennennäkemättömään tilaisuuteen, varsinkin kun tietää aivan varmaksi, että naapurin kaimakin on kuulemma äkkirikastunut näillä konsteilla. Vastaavasti kurssien syöksyessä mahdollisesti iskevä paniikki voi ajaa painamaan myyntinappulaa juuri sillä hetkellä, kun hinnat ovat alhaisimmillaan. Näissä tilanteissa pysyminen etukäteen laaditussa pelisuunnitelmassa pitää pitkäjänteisen sijoittajan muodossa, eikä omissa soi.

Kenties suurin eroavaisuus liittyy onnen osuuteen lopputuloksessa: jalkapallossa parempi ei aina voita. Ottelun voi voittaa laukomalla kerran vastustajan maalia kohti, mutta sijoitussuunnitelman perustaksi tällaisesta ei ole. Ero liittyy aikaan: jalkapallossa peliaika on rajallinen. Näin ollen hyvällä tuurilla ja sitkeällä puolustamisella altavastaajakin voi ottaa isoja voittoja. Vastaavasti sijoittaminen on kuin päättymätön runkosarja, jossa joka aamu alkaa uusi ottelu. Otteluiden suuri määrä tarkoittaa, että onnen vaikutus lopputulokseen vähenee ajan kuluessa.

Pelkkään onneen luottavalle sijoittajalle käykin ennen pitkää kalpaten. Järkevämpää on huolehtia siitä, että sijoitussalkussa todennäköisyydet ovat koko ajan omalla puolella. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että salkku on jatkuvasti riittävän hajautettu ja erittäin korkean riskin kohteisiin lähdetään mukaan vain rajatulla osuudella salkusta.    

Entäpä sitten tämä: täytyy pelata omilla vahvuuksillaan. Ehdottoman totta myös sijoittamisessa! Siinä missä jalkapallossa valmentaja rakentaa taktiikan ja pelisuunnitelman joukkueen vahvuuksien ympärille, myös sijoittajan kannattaa miettiä omia vahvuuksiaan sijoitussuunnitelmaansa laatiessa.

Erilaisilla sijoittajilla on tyypillisesti erilaiset edut ja haasteet. Esimerkiksi yksityissijoittajalla sijoitettavat summat ovat tyypillisesti sen verran pieniä, että sijoittaminen myös pörssin pienimpiin yhtiöihin onnistuu ongelmitta. Tiedonsaanti tai käytettävissä oleva aika saattavat sitä vastoin asettaa rajoitteita. Vastaavasti suurelle institutionaaliselle sijoittajalle position kerääminen pörssin pienimmissä yhtiöissä on yleensä haasteellista, sillä kaupankäyntimäärät ovat niin pieniä.

Pörssin ulkopuolella vaihtoehtoiset omaisuuslajit, kuten kiinteistöt, pääomasijoitukset ja listaamattomat lainasijoitukset ovat institutionaalisille sijoittajille peruskauraa, mutta tyypillisesti yksityissijoittajan ulottumattomasti. Hyvä uutinen yksityissijoittajalle on, että tässä pelissä vahvistuksia omaan salkkuun voi hankkia suurseurojen riveistä. Suursijoittajan siivellä myös piensijoittajalle voi avautua tie instituutiotason sijoituskohteisiin.

Viimeisin yhtäläisyys on kenties merkityksellisin. Sekä jalkapallo että sijoittaminen ovat vain pieni osa elämää, eivät elämää suurempia asioita. Siinä missä jalkapallo tuo iloa elämään, yhdistää ihmisiä ja hioo ryhmätyötaitoja, sijoittaminen luo henkilökohtaisella tasolla taloudellisia edellytyksiä toteuttaa omia unelmiaan ja toisaalta luo samaan aikaan talouskasvua ja hyvinvointia yhteiskunnan tasolla.

Pahan päivän sattuessa sijoittamalla kerätty taloudellinen puskuri antaa mahdollisuuden keskittyä oikeasti tärkeisiin asioihin, kun raha-asioista ei hädän hetkellä tarvitse kantaa huolta.

Hyvä sijoitussuunnitelma onkin sellainen, joka tukee omien elämäntavoitteiden toteutumista.

Topias Kukkasniemi

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit