veronmaksajat.fi

Sähkövähennys auttaa, säästäminen pelastaa

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Venäjän sotatoimien aiheuttamaan sähkön hintapiikkiin on reagoitava monilla nopeasti vaikuttavilla toimilla. Poikkeuksellinen tilanne vaatii myös verotuksessa poikkeuksellisia ratkaisuja. 

Vuonna 2023 tuloverotukseen tulee kotitalousvähennyksen kylkeen kokonaan uusi sähkövähennys, jonka saa vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana ostetusta sähköstä. 

Vähennyksen saa vain, jos vakinaisen asunnon sähkölasku tammi-huhtikuulta ylittää 2000 euroa. Näin suuria kuluja ei hevin synny, jos lämmitysmuoto on jokin muu kuin suora sähkölämmitys. Lisäksi kilowattitunnin hinnan täytyy olla aika korkea. 

Uusi sähkövähennys on suunnattu ajankohtaisesta hintapiikistä euromääräisesti eniten kärsiville kansalaisille. Siihen tarkoitukseen se on aika selkeä ja toimiva. 

Talvikuukausiksi on lisäksi tulossa toinenkin verohuojennus. Sähkön arvolisävero alenee 24 prosentista 10 prosenttiin viiden kuukauden ajaksi eli joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023.

Sähkön määräaikainen alv-alennus on tasapuolinen helpotus kaikille sähkön käyttäjille, joiden sähkölaskut ovat näinä aikoina huimassa nousussa. Se on tähän tarkoitukseen kattava, mutta toisaalta tylppä ase. Alv-alennuksen kun saavat nekin, joiden sähkökulut eivät kasva lainkaan esimerkiksi ennen ajankohtaista sähkön hintapiikkiä tehdyn pitkäaikaisen sähkösopimuksen ansiosta.

Uusi tuloverotuksen sähkövähennys ja sähkön alv:n alennus ovat joka tapauksessa melko toimiva yhdistelmä nopeasti toteutettavia verohelpotuksia kasvavien energiakustannusten kanssa kamppaileville kansalaisille. 

* * * 

Hyvä on kuitenkin muistaa, että säästäväisyys sähkön käytössä on kaikkein varmin tapa jokaisen kansalaisen pienentää sähkömenojaan. Samalla se on myös tärkeää sähkön kokonaiskulutuksen hillitsemiseksi. 

Säästämällä sähköä ja ajoittamalla kulutuksemme sopivasti voimme pienentää omia kustannuksiamme ja samalla tehdä oman osamme sähkön hinnan hillitsemisessä sekä sähkökatkojen riskin alentamisessa. 

Meidän on vain jokaisen erikseen ja kaikkien yhdessä osattava vähentää sähkön käyttöä. Näin saamme rajallisen tuotannon riittämään pidemmälle. 

Olkiluoto 3 saadaan toivottavasti pian täyteen käyttöön. Tuulisina päivinä tuulienergiaakin saadaan tätä nykyä runsaasti. Silti joudumme edelleen hyvin usein turvautumaan myös sähkön tuontiin. Aiemmin sähköä tuotiin merkittävästi Venäjältä, mutta nyt tämä yhteys on sodan myötä katkaistu. 

Tuonnin lopettaminen Venäjältä on luonnollisesti pelkästään hyvä asia. Emme jää kaipaamaan riippuvuutta aggressiivisen ja epävakaan naapurin sähköstä.

Samalla uusi tilanne on kuitenkin konkreettisesti osoittanut oman tuotantomme riittämättömyyden seuraukset. Sähkö ei tulekaan töpselistä. 

* * * 

Kriiseistä voi olla myös jotain hyötyä, jos niiden jälkeen asiat saadaan hoitumaan aiempaa paremmin ja turvallisemmin. 

Tämäkin sota ja akuutti energiakriisi ovat joskus ohi. 

Sen jälkeen meillä on oltava entistä enemmän resilienssiä sähkön tuotannossa ja myös sähkömarkkinat on saatava paremmin toimiviksi.

Teemu Lehtinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit