veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Maakuntavero torjuttiin komiteassa

Teemu Lehtinen
Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Maakuntaveron käyttökelpoisuudesta saatiin viimein selkoa, kun asiaa selvittänyt parlamentaarinen komitea luovutti mietintönsä.

Olin itse mukana komiteassa, joka tarkasteli asiaa monipuolisesti ja asiantuntevasti. Uuden veron säätäminen on iso asia, jota pitääkin selvittää kunnolla ennen poliittisten päätösten tekoa.

Lopputulos: ei jatkoon. Maakuntavero on ainakin tässä vaiheessa toteuttamiskelvoton, eikä kovin hyvältä näytä pidemmällä tulevaisuudessakaan.

Komitean johtopäätöksille antaa erityistä painoa se, että komitean laaja enemmistö oli niiden osalta varsin yksituumainen. Myönteisempää suhtautumista maakuntaveroon esitti vain kaksi puoluetta.

*** 

Komitea torjui selvin sanoin maakuntaveron hallituksen sote-uudistuksessa esittämien hyvinvointialueiden rahoituksessa.

Maakuntaveron vaikutus verojärjestelmään olisi kielteinen. Uuden verottajan lisääminen nykyisten rinnalle mutkistaisi verojärjestelmää ja johtaisi päätöksenteon sirpaloitumiseen. Verotuksen korotuspaineet kohdistuisivat entistä enemmän ansiotulojen verotukseen. Samalla kulloisenkin hallituksen ja eduskunnan veropoliittinen liikkumavara kapenisi.

Komitean tarkasteluissa havaittiin, että maakuntavero toimisi huonosti myös pelkästään hyvinvointialueiden näkökulmasta katsottuna.

Perustettavien hyvinvointialueiden veropaineissa on suuret erot, jotka kaiken lisäksi kasvavat lähivuosikymmeninä. Tämän seurauksena alueiden itse päättämät veroprosentit uhkaavat eriytyä ajan myötä merkittävästi. Tämä tulisi kunnallisveroprosenttien eron päälle, mikä olisi helposti ongelma perustuslainkin kannalta.

Mittavakaan verotulojen tasaus ei helpota ratkaisevasti perusongelmaa, joka aiheutuu veropohjien ja hoivatarpeiden kehittymisestä eri suuntiin maan eri alueilla.

*** 

Komitean mukaan maakuntaveron tarpeellisuutta on aiheellista arvioida tulevaisuudessa vain, mikäli hyvinvointialueiden tehtäviä oleellisesti laajennettaisiin hallituksen nyt esittämästä.

Tästä ei ole toistaiseksi mitään merkkejä. Asiaa selvittänyt parlamentaarinen ryhmäkin esitti vain hyvin marginaalista muutosta hyvinvointialueiden tehtäviin.

Hyvinvointialueet tekevät jatkossakin lähes pelkästään sote-palveluja – ja silloin maakuntavero ei ole perusteltu.

*** 

On vielä kolmaskin syy, miksi maakuntavero torjuttiin: aikataulu.

Komitean mukaan ennen mahdollisten uusien veroratkaisujen harkitsemista on hallituksen nyt esittämän hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta saatava riittävästi kokemuksia.

Jos sote-uudistus menee läpi eduskunnassa, hyvinvointialueet perustetaan aikaisintaan vuonna 2023.

Silloin ainakin vaalikausi 2023-2027 menee niitä ensikokemuksia kartuttaessa. Seuraavia mittavia rahoitusuudistuksia kannattaisi alkaa pohtia vasta tämän jälkeen.

Suomeksi sanottuna: tehdään yksi iso uudistus kerrallaan, eikä valmistella monta rinnakkain.

*** 

Komitean nyt tekemillä linjauksilla maakuntavero otettaisiin käyttöön aikaisintaan 2030-luvulla, jos koskaan.

Käänne on merkittävä, sillä hallitus kerkisi jo viime lokakuussa linjata maakuntaveron säätämisestä pikavauhtia vielä tällä vaalikaudella. Käyttöön uusi vero olisi otettu jo 2026.

Se oli hallitukselta melkoista hätäilyä, kun sen itsensä asettama komitea oli tuolloin vasta pääsemässä vauhtiin asian varsinaisessa selvittämisessä.

Teemu Lehtinen

Kolumni ilmestyy Taloustaidossa 24.3.2021.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit