veronmaksajat.fi

Hyvän hallitusohjelman resepti

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Ensi keväänä on eduskuntavaalit. Sen jälkeen jotkut muodostavat hallituksen.

Hallitusohjelma on dokumentti, jossa hallitus kertoo, mitä se aikoo vaalikauden aikana tehdä.

Talous- ja veropolitiikassa on olennaista selvästi ilmaista, minkä perusperiaatteiden pohjalta politiikkaa seuraavat neljä vuotta harjoitetaan.

Parhaimmillaan selkeät ja hyvät päälinjat ankkuroivat lukuisat yksittäiset muutokset ja toimenpiteet osaksi laajempaa kokonaisuutta, joka on johdonmukainen ja luottamusta herättävä.

Veronmaksajain Keskusliitto haluaa omalta osaltaan vastata haasteeseen. Marraskuussa julkaistut linjauksemme vaalikaudelle 2019–2023 löytyvät täältä.

* * *

Verotuksen yleistä tasoa on hyvä maltillisesti alentaa, joten kevennyksiä pitäisi tehdä enemmän kuin kiristyksiä.

Tulokset puhuvat puolestaan. Kansantalouden veroasteen nousuun saatiin viimein käänne tällä vaalikaudella, kun verotuksen jatkuvat kiristykset taitettiin kevennyksiksi. Kotimainen kysyntä on palkkamaltista huolimatta vahvistunut. Kansantalous on edellisen vaalikauden supistumisen jälkeen käännetty vahvaan kasvuun. Työllisyys paranee. Samalla julkista taloutta on onnistuttu merkittävästi tasapainottamaan.

Onnistunut veropolitiikka on osaltaan tukenut tätä vahvaa talouskehitystä. Myös ensi vaalikaudella verotuksen yleistä tasoa on hyvä maltillisesti alentaa, eikä veroaste saisi ainakaan nousta.

* * *

Kevennyskohteita valittaessa ansiotulojen verotus on etusijalla.

Ansiotulojen verotuksen laajapohjainen keventäminen on paras tapa kannustaa työntekoa, ahkeruutta, yrittämistä, osaamisen kartuttamista ja uralla etenemistä. Se on avain ostovoiman ja yksityisen kulutuskysynnän kohenemiseen myös maltillisten palkkaratkaisujen oloissa.

Suomen on oltava kilpailukykyinen palkkaverotuksessa, eikä tilanteemme ole nyt kehuttava. On verotettava mieluummin haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Ensi vaalikaudella on siksi syytä keventää ansiotulojen verotusta kautta linjan, kaikilla tulotasoilla. Myös työeläkkeen saajat on pidettävä ansiotulojen verotuksen kevennyksissä mukana.

* * *

Julkiseen talouteen kohdistuu pitkällä aikavälillä väestön ikääntymisestä johtuva kestävyysvaje, jota on purettava rakenneuudistuksilla. Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä sosiaaliturvan uudistukset ovat avainasemassa. Niillä on kohennettava julkisten palvelujen tuottavuutta ja parannettava työnteon kannustimia. Uudistuksilla on saatava aikaan kustannussäästöjä ja niiden on edistettävä työllisyysasteen nousua.

Näköpiirissä ei ole tarvetta uusille leikkauslistoille, mutta julkiset menot on pidettävä tiukasti kurissa. Budjettikehyksistä ei siis voi tinkiä jatkossakaan. Tilanne voi myös vaalikauden aikana muuttua. Mahdollisesti tarvittava julkisen talouden lisäsopeutus on syytä tehdä säästämällä menoista, ei kiristämällä verotusta.

Teemu Lehtinen

Kirjoitus ilmestyy Taloustaidossa 5.12.2018

 

Kommentit (2)
 
  • Esa 10.12.2018 11.11
     
    Teemu Lehtinen: "...verotuksen jatkuvat kiristykset taitettiin kevennyksiksi"

    Hallitus kevensikin mm.
    - miljoonaperintöjen verotusta
    - loi yritysvähennyksen
    - loi metsälahjavähennyksen suurille metsänomistajille

    Että näin !!

    Ilmoita asiaton viesti
  • Markku Koivisto 16.12.2018 22.59
     
    Myös ansiotulojen verotusta hiukan kevennettiin. Kaikki yhdessä toivat varoja investointeihin ja kulutukseen lisäten työllisyyttä ja verokertymää. Esimerkiksi.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit