veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Äänestä kustannustietoista ehdokasta – ei ole verohanaa tai velkavipua

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Aluevaalit ovat nyt käsillä ja moni äänestäjä miettii vielä vaihtoehtojaan.

Äänestyspäätös on jokaisella oma, mutta tässä yksi vinkki taustaksi: tuhlaavaista ehdokasta ei kannata näissä vaaleissa äänestää.

Himoverottajalle tai velkarahalla mällääjälle ei uusissa aluevaltuustoissa ole mitään käyttöä.

Alueille on nimittäin tulossa valtiolta kiinteä rahasäkki, jolla pitää osata järjestää kansalaisille laadukkaat palvelut.

Hyvinvointialueille ei tule omaa verotusoikeutta. Helpotusta rahaa tuhlaavalle päättäjälle ei ole siis tarjolla verojen kiristämisestä.

Eikä lisää rahaa saa myöskään velkaseinästä. Hyvinvointialueet eivät voi rahoittaa juoksevia kulujaan omalla syömävelalla.

Kun verohana ja velkavipu ovat poissa käytöstä, tuhlaavainen päättäjä saa perustettavilla hyvinvointialueilla aikaan vain kalliisti tuotettuja ja huonoja palveluja.

Aluevaaleissa valittavilta päättäjiltä vaaditaan kustannustietoisuutta ja erityistä huolellisuutta taloudenpitoon, jotta kaikille kansalaisille voidaan varmistaa käytettävissä olevalla rahamäärällä hyvälaatuiset ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. 

* * *

Rahaa palvelujen tuottamiseen ei ole koskaan käytettävissä rajattomasti. Näissä vaaleissa tämä pitää paikkansa erityisen konkreettisesti.

Tavoiteltuun taloudelliseen toimintaan on päästävä parantamalla sote-palvelujen tuottavuutta, ei tinkimällä palvelujen laadusta.

Tämä on aikaansaatava muun muassa toimintaa järkeistämällä ja kehittämällä sekä teknologiaa hyödyntämällä.

Uusi raskas aluehallinto sisältää myös huomattavan riskin byrokratian paisumisesta. Hallinnoinnin lisääntyminen ei saa viedä resursseja kansalaisten tarvitsemilta palveluilta.

Siksi on erityisen tärkeää havaita ja purkaa mahdollisia hallinnollisia esteitä joustavalle ja tuottavalle toiminnalle. Tätä työtä on tehtävä kunkin hyvinvointialueen arkisessa toiminnassa ja päätöksenteossa.

Vaatimukset uusille alueellisille päättäjille ovat kovat.

* * *

Vuonna 2023 käynnistyvä uudistus ei tietenkään ole kerralla lopullinen.

Palvelujen tuottamistapoihin tarvitaan riittävästi vaihtoehtoja, eikä kilpailun ja kuluttajien valintamahdollisuuksien lisäämistäkään pidä sulkea pois keinovalikoimasta. Paranneltavaa tässäkin uudistuksessa riittää.

Seuraavalla vaalikaudella toteutettavalla korjauspaketilla on mahdollista nyt käynnistyvästä uudistuksesta kertyviä kokemuksia hyödyntäen vastata näihin haasteisiin. Tämä on myös yksi keväällä 2023 häämöttävien seuraavien eduskuntavaalien keskeinen teema.

Tässä vaiheessa hyvinvointialueiden pelimerkit on kuitenkin jo jaettu. Alueiden toiminta on käynnistettävä pikavauhtia jo voimassa olevan lainsäädännön pohjalta. Lainsäädännön muutosten haikailu tai lisärahan vaatiminen eivät nyt valittavia alueellisia päättäjiä auta.

Uusien valtuutettujen onkin käärittävä saman tien hihat ja ryhdyttävä rakentamaan käytettävissä olevilla resursseilla kansalaisille mahdollisimman hyviä palveluita.

Vaaliuurnille suuntaavan äänestäjän kannattaa hakea ehdokkaita, joiden uskoo pystyvän heti vastaamaan haasteeseen.

Teemu Lehtinen

Kolumni ilmestyy Taloustaidossa 19.1.2022.

Kommentit (1)
 
  • Lis 14.1.2022 9.49
     
    Kaikille on varmasti käynyt ilmi, että valtion ja kunnan hallinnossa paljon otsa hiessä ansaitsemistamme verorahoista katoaa tuulen mukana jonnekin. Siksi olen jo parikymmentä vuotta kiinnittänyt tarkkaa huomiota siihen, mitä ehdokas lupailee ja lupaileeko lainkaan. Lupailijaa en äänestä takuulla. En äänestä myöskään alle nelikymppistä, sillä heistä harva tajuaa kokonaisuuksia. Olen nainen, mutta en enää välttämättä äänestä naista, sillä hallituksesta näemme, että naisilla on jo tarpeeksi valtaa. Äänestän pääasiassa keski-ikäisiä insinöörimiehiä. On todennäköistä, että he osaavat ainakin laskea, eivätkä ehkä ole erityisen hömppääntyneitä vetoamaan joka asiassa tunteisiin. Jos saan ehdokkaan sähköpostiosoitteen, saatan kysyä ehdokkaalta vielä jotain tarkentavaa. Sähköposti kannattaisi julkaista, sillä kaikki eivät halua olla Facebookissa tms.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit